Kutyaoktatás erőszakmentesen- 2. rész
Kutya tanítása erőszak- és büntetés nélkül- 2. rész

A kutyák tanítása a 21. században átalakulóban van. Többek között mindez köszönhető a szabadabb információ áramlásnak, a tudományos kutatások eredményeinek, a holisztikus és integrál szemléletmód terjedésének.

Amíg elődeinket, itt nyugaton, elsősorban a kutya ösztöneinek “kihasználása” segítette különböző területeken (pl. háziállatok őrzése, terelése) és bizonyos területeken a mai napig jellemző mindez, addig manapság a kutya családban betöltött szerepe egyre növekszik és megváltozott igényeket eredményez.
Ez önmagában hordozza a nevelési és tanítási technikák fejlődését, a kutya ösztöneinek lecsendesítését és sokkal kevésbé az ösztönök feltüzelését. Avagy a nyugodt állapot tanítása a kutya számára ma már elsődleges, mintsem az ösztönök feltüzelése vagy az állandó éberség és készenlét fokozása.  

Kutyás jóga
képen: Varga Réka kutyaoktató és Robinson kutyusa

 

képet készítette: Béli Balázs balazsbeli@gmail.com

Változó igények és kutya szerepek

Hiszen egy családban betöltött szerepben kevésbé van igény arra, hogy a kutya ösztönei révén tettre készen álljon szolgálatba, akár a természetéből fakadó agresszív viselkedése felerősödjön vagy folyamatos igénye legyen ösztönei megélésére.

 

Annál inkább növekszik az igény a “társ”, “családtag” szerepbe való gördülékeny beilleszkedésbe és arra, hogy a kutyát minél több helyre lehessen vinni, közös élményeket vele együtt megélni.

 

Egyre több étterem és szállás nyitott a kutyák fogadására.
a kép itt készült: Kardosfa Hotel

 

A kutya tanítása szükségszerű

A fent említettekhez pedig a kutya tanítása elengedhetetlen eleme a számára is egészséges és teljes élet kialakításához. Az ösztönök elfojtására tett lépések, a kutya valódi lényének háttérbe szorítása és határainak átlépése ugyanis minden esetben megmutatkozik, és negatív hozadékai az ember számára további problémákat generál (pl. agresszív viselkedés fokozódása random szituációkban).

 

A kutyaoktatás nem egyenlő a kutyakiképzéssel

A kutyakiképzésben használt elvárás, erőszak és büntetéses módszerek mellett, ma már elérhető a kutyaoktatás és annak szelíd módszerei, mely már magába foglalja a
- tudományos kutatások legfrissebb eredményeinek gyakorlati alkalmazását
- és egyben a keleti filozófia holisztikus szemléletmódját. 

Így találkozik Kelet és Nyugat a kutyák tanításában, és így bontogatja szárnyait manapság a kutyaoktatás, mint szemléletmód, mely új lehetőségeket kínál a gazdik számára önmaguk mélyebb megismerésében, nemcsak a kutya, de az emberi oldal reaktív viselkedésének feloldásában, hogy egy tudatosabb, boldogabb és harmonikus élet részeseivé váljon ember és kutya egyaránt.

A kutyaoktatás, mint új fogalom jelenleg is születőben van. Ez a fajta oktatás magába integrálja mindazon tudományágak eredményeit és egyéb kommunikációs technikákat, melyek segítenek hatékonyan kialakítani a harmonikus és együttműködő kapcsolatot ember és kutya között, mindezt erőszak- és büntetés nélkül, a kutya lényének megértésére alapozva, és felébresztve az emberi jelenlétet, tudatosságot és felelősségvállalást.

 

A kutyaoktatásban nem alkalmazunk erőszakot és büntetést.
kép: Varga Réka

 

Szemléletmódváltás a kutyaoktatásban

Lássuk hát, milyen szemléletmóddal tanítjuk a kutyát az erőszakmentes és büntetésmentes kutyaoktatás terén!

  1. Szemléletmódváltás és mindset váltás ez a javából.
    Amint kivesszük a büntetést és az erőszakot a kutya tanításából, úgy szembesülünk önmagunkkal, berögzült mintáinkkal, tudásunk hiányosságával:: “de hát ha rosszat csinál, akkor mit tegyek, ha nem büntetem meg? Mi van a büntetés helyett?”
    Ahogy a mondás tartja: “Ahol a tudás véget ér, ott kezdődik az erőszak.”
    Így a képlet egyszerű: bővítsük tudásunkat, ismerjük meg a kutyák világát és a legmodernebb tanítási technikákat, hiszen csak azt a tudást tudjuk kutyánknak is átadni amit ismerünk.

  2. A kutyát nem megjavítani kell, hanem tanítani.
    Megismerni a valóságot, félretenni az elvárásokat és alázattal s nemes egyszerűséggel tanítani, az időnket rászánva megismerni kutyánk szükségleteit és érzéseit, határait és képességeit, tudatában lenni annak, hogy egy ragadozó állat.
    A helyes útra terelni és biztonságot teremteni a kutya számára elsődleges. Ezt pedig olyan ember tudja elérni, aki önmaga számára is képes mindezt megteremteni.

  3. Semmi sem állandó.
    Az élet dinamikusan változik a kutyák számára is. Főként a felgyorsult életvitel, a megváltozott emberi szokások ma már olyan mértékű tempót diktálnak, melyhez a kutyánk is kénytelen alkalmazkodni. Étterem, nyaralás, strand, kirándulás… költözés, családalapítás, válás, halál… élethelyzetek, melyekbe visszük magunkkal a kutyánkat és a kutya alkalmazkodik. Tudatosan tanítva a kutya egészségben, egységben tudja megélni a különböző élethelyzeteket, viszont ennek hiányában testi/ lelki/ mentális betegségek viselkedésproblémákat szülnek.  

  4. A fix pont én vagyok a kutyám számára.
    A változó környezetben tehát egy a lényeg: a fix pont a kutya számára a gazdája, aki (jobb esetben) nem változik az életében. A gazdi aki figyel rá, tanítja, egy rezdüléséből érti mire van szüksége. Ennek tudatában a kutya biztonságot lel, hiszen a modern nyugati társadalmakban a kutya teljes mértékben kiszolgáltatott és függő kapcsolatban él, melyben a felelősség 100%-ban a gazdára hárul mind a kutya viselkedését, tudását, jólétét illetően.

  5. A kutyám teljes mértékben függ tőlem.
    A felelősséget vállalva érte, nem élek vissza ezzel a helyzettel. Szem előtt tartom a kutyám jólétét és mindeközben önmagamat is fejlesztem és megválaszolom a kérdést: Miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben?
    Hogy egészséges kapcsolatot tudjak fenntartani a kutyámmal, kapcsolódva az érzéseimmel és megismerve a saját szükségleteimet, határaimat teljes életet élhessek a kutyámmal együtt, ahhoz előbb szükségszerű önmagamat megismernem.

A kutyaoktatás tehát segít megismerni a kutyádat s egyben önmagadat.
Segít kapcsolódni, harmonikus kapcsolatot kialakítani a kutyáddal, és olyan életmódot kínál mely az egészségre, az egységre törekedve utat nyit szövetségi kötni az ösztönökkel

 

#tudatosság #jelenlét #önismeret #szeretet #bizalom #együttműködés

 

Kipróbálnád mindezt a gyakorlatban?

Kezdd itt!

 

  • Az 5 leghatékonyabb feladat az együttműködő kutya tanításához, konkrét
    -feladatsorral,
    -videosegédlettel,
    -részletes magyarázatokkal és
    -elméleti résszel egy 90 perc alatt elvégezhető minikurzusban.

  • “A Kutya Tanítása Erőszak- és Büntetésmentesen” tudástárban most megismerheted azokat az eszközöket, melyek segítenek a kutyádat nyugodt és koncentrált állapotba vezetni, és a vadászösztönét motiváló erővé kovácsolva a javadra fordítani.

Tanítsd meg a kutyádat “az orránál fogva” vezetni!

Tudj meg többet a  kutyád szeretetteljes tanításához!

Kattints ide!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr8317877057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! https://virtualiskutyaiskola.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (5) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (5) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (6) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) coaching (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) cukikutya (1) doga (1) dogcast (2) dogcoach (1) doglife (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) dog training (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (6) együttműködőnevelés (1) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) erőszakmentesen (7) erőszakmenteskommunikáció (1) erőszakmenteskutyázás (3) erőszakmentes kommunikáció (1) érzések (1) etológia (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) forcefree (1) forcefree training (1) gombászkutya (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbikutya (2) hogyan (1) hogyankezdjemel (3) hogyantanítsam (1) hogyantovabb (1) hogyan tanítsam a kutyámat (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelenlét (3) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kapcsolat (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (2) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavírus (3) koronavirus (1) kultúra (1) kutya (24) kutyabajok (8) kutyabarát (19) kutyabarat (1) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (9) kutyabuntetes (3) kutyabüntetés (1) kutyacoach (3) kutyaélet (4) kutyaetológia (5) kutyafajták (14) kutyagondok (2) kutyaharapás (1) kutyainfo (4) kutyaiskola (20) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (16) kutyakiképzés (18) kutyakikepzes (15) kutyakikepzo (1) kutyakiképző (15) kutyakommunikáció (1) kutyakulfoldon (1) kutyakülföldön (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (20) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (14) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktatás budapest (1) kutyaoktatás erőszakmentesen (2) kutyaoktatás holisztikusan (1) kutyaoktato (5) kutyaoktató (2) kutyaoktató képzés (1) kutyaorr (1) kutyaösztön (1) kutyaovi (10) kutyarténer (16) kutyarténerbudapest (2) kutyás (1) kutyásélet (2) kutyásjáték (5) kutyasjoga (1) kutyasuli (20) kutyasulionline (1) kutyatámadás (2) kutyatanítás (2) kutyatanitas (1) kutyatartás (3) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (5) kutyatréner budapest (1) kutyatükör (2) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (6) kutyázás (1) kutya tanítás (1) kutyoktatas (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) lathatatlanporaz (11) lathatatlanporazmodszer (3) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbjáték (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) mat training (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) mindset (1) minőségi (1) miretanítsamakutyámat (1) mittanitok (1) modernkor (1) modern kutyaoktatás (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (4) online (2) onlinekutyakikepzes (3) onlinekutyasuli (3) onlinetanulás (3) örökbefogadás (1) őrzővédő (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) podcast (1) póráz (1) probléma (1) problémamegoldás (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (1) szaporító (1) szarvasgomba (9) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (1) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (4) szimat (4) szimatkurzus (6) szimatmunka (5) szimatolás (4) szimaton (4) szimatonline (10) szimatsuli (4) szimatszőnyeg (3) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) tréner (1) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) triflavadászon (1) triflavadaszon (3) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (3) tudatosság (7) tudomány (2) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) vadászkutya (1) változás (1) varga réka (1) varga réka kutyaoktató (1) városiélet (3) varosikutya (4) városikutya (6) vicsorgás (2) virtualiskutyaiskola (4) virus (1) vírus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (6) yoga (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása