Ki a kutyakiképző? Ki a kutyatréner? Ki a kutyaoktató?

Kutyaoktató, kutyatréner, kutyakiképző… A fogalmak keverése a mai napig igen gyakori, még a kutyákkal foglalkozó szakemberek és képzéseket kínáló kutyaiskolák körében is. Nem véletlen, hiszen a kutyatartók problémái és igényei szinte robbanásszerűen változtak az elmúlt évtizedekben. 

A kutyákkal foglalkozó szakembereknek a változásokat követni, az újabbnál újabb kutyás problémákra gyógyírrel szolgálni, folyamatos tanulást, és innovatív megoldásokat kínáló szolgáltatások kialakítását igényli.

 

Ez a cikk segít Neked abban, hogy tisztábban lásd a fogalmakat ha kutyákkal szeretnél foglalkozni, kiváltképp, ha kutyaoktató szeretnél lenni. Továbbá a cikk elolvasása segít, hogy kutyás  gazdiként tudd milyen céllal érdemes megkeresni egy kutyaoktatót, egy kutyatrénert vagy egy kutyakiképzőt. Fontos azonban tudni, hogy a cikk irányadó, és nem garantálja, hogy a kitűzött célnak megfelelő szakember azzal a fogalommal illeti magát a szakmájában, ami a cikkben olvasható. A fogalmak nem egységesen használatosak a köztudatban és a kutyás szakemberek körében, a határok meghúzása egyéni. Javasolt egyes szakemberek munkásságáról előre tájékozódni, hogy a megfelelő szakember tudjon segíteni a kutya tanításában az elérendő célnak megfelelően. 

 

Első körben lássuk ki a kutyakiképző, ki a kutyatréner és ki a kutyaoktató? 

Ki a kutyatréner, ki a kutyakiképző, ki a kutyaoktató?

Kutyakiképző az, aki valamely munka elvégzésére készíti fel a kutyát. A kutyáknál a leggyakoribb munkák például a katonai és rendőrségi szolgálatban, vadászatban, terelésben, az emberek képességeinek fejlesztésében, terápiában, kísérésében segédkezés. Megannyi árnyalata létezik a munkakutyák tevékenységeinek. A teljesség igénye nélkül:
- őrző- védő 

- kereső (pl. eltűnt emberek felkutatása, szarvasgomba keresés vagy triflavadászat, drogkereső kutyák)

- vadász (pl. kilőtt nagyvadak keresése vércsapa mentén, vadak hajtása, kilőtt apróvadak apportírozása)

- nyájat őrző vagy terelő

- segítő kutyák (pl. vakvezető, rohamjelző, terápiás kutya stb.)

A kutyák tanításának tudománya alapvetően a munkakutyák világából nőtte ki magát, ahogy az egyes kutyafajták célzott tenyésztése eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a minél jobb képességű kutyák egyre hatékonyabban tudjanak tanulni és feladatokat végrehajtani vezényszavakra, kézjelekre. Idegrendszerük és fizikumuk egyaránt bírja a terhelést, hogy minél változatosabb környezetben is képesek legyenek az embert szolgálni. 



Kutyatréner az, aki valamely kutyás sportra készíti fel a kutyát vagy szórakoztató célzatú feladatok bemutatására. A cél általában egy megmérettetésre felkészülés, ahol másokkal versenyezve tudjuk összemérni kutyánk tudását és képességeit, mely remélhetőleg versenyhelyzetben is tükrözi a kutya tréningezésébe, (más néven “coach”- olásába) befektetett időt és energiát. A különböző kutyás sportok és a cirkuszi kutyás trükkök is a kutya tréningezése alá tartoznak, melyeknek célja a szórakozás, szórakoztatás és a közösségi élmény erősítése. A teljesség igénye nélkül: 

- coursing (agárverseny vagy hobbi kutyák versenyeztetése)

- dogdancing (kutyás tánc)

- agility (kutyás akadálypálya)

- obedience (engedelmesség)

- dog frisbee (kutyás frizbi)

- treibball (labda terelés)

- trükkök tanítása (pl. cirkuszi előadásokra)

- mantrailing (ember keresés)

Ezek a kutyás aktivitások a kutya ösztöneinek levezetésére is épülhetnek, de nem mind szolgája ezt a célt. Van kutyás sport, ami a munkakutyák világából nőtte ki magát és hobbi célt szolgál. A kutyatréner törekszik a biztonságra, az ember alkotta keretek között, ember által alkotott szabályrendszer szerint, általában adott helyszínhez vagy tárgyhoz kötve segíti a kutya- gazdi párost a feladatok sikeres végrehajtásában. A versenyszabályok és a versenyek adnak teret megmérettetni az ember- kutya páros képességeit és tudását. A kutyatréner útmutatása edzések formájában járul hozzá a gazdi- kutya páros sikereihez. 

A kutyatréner ugyanakkor segíthet abban is, hogy iránymutatásával minőségi kutyás időtöltésre tanítsa meg a gazdi- kutya párost, akik hobbi célból, nem versenyszerűen, de szeretnék megtapasztalni egyes kutyás aktivitások jótékony hatásait.



Kutyaoktató az, aki a kutya szocializációjában és a vadászösztönök biztonságos levezetésében ad iránymutatást a mindennapi kutyás életben, olyan kutyák és gazdáikat segítve ahol a kutya családtagként él az emberrel együtt, akár munkakutyák és gazdáik munkán kívüli életének harmonizálásában is segít. Továbbá segíti a kutyás gazdikat a hétköznapi kutyás élet kihívásait könnyedén kezelni, és különböző kutyás problémákra tud megoldást nyújtani. Általánosságban a családi kutyák tanításában, a tudatos kölyökkori, felnőtt- és senior kori tanításban ad iránymutatást. Segíti a gazdi- kutya páros kommunikációját felépíteni és megtalálni számukra az ideális közös aktivitást. Összességében segít megtanítani, hogy a kutya szót fogadjon a mindennapi élet során, és a békés együttéléshez nélkülözhetetlen együttműködésre nyitott legyen az emberrel. A kutyaoktató tevékenysége a mindenkori kutyás gazdik szükségleteihez igazodik, éppen ezért folyamatosan új ismeretekre van szüksége ahhoz, hogy a felmerülő kutyás problémák összefüggéseit átlássa, és megoldást tudjon nyújtani különböző szolgáltatások keretein belül. A teljesség igénye nélkül a kutyaoktató segít:
- a kutya tanításában, szocializációjában (kölyökkutyák fajta- és fejlődéstudatos tanítása, felnőtt- és senior kutyák tanítása)

- kutya vadászösztönének tudatos levezetésében (a hétköznapi életbe ültethető kutyás aktivitások tanítása)

- menhelyi/ örökbefogadott kutyák rehabilitációjában és szocializációjában

-családi kutyák ideiglenes felügyeletében (kutyasétáltatás, kutyapanzió, kutyanapközi)

- kutya viselkedésének megismertetésében (hobbi célú kutyás programok és sportok szervezése)

- felmerülő kutyás problémák megoldásában (reaktív viselkedés: agresszív viselkedés, félelem feloldása)

A kutyaoktatás területén gyakran megfigyelhető a specializációdás egy-egy probléma megoldására pl. szeparációs szorongás feloldására, kölyökkutya tudatos tanítására és így tovább. Olyan, a modernkori emberi környezet és életmódból fakadó, újkeletű problémákra ad kreatív és innovatív megoldásokat, melyek a kutyatartók számára kihívást jelentenek.

Az erőszak- és büntetésmentes kutyaoktatás
A kutyaoktatás egyik ága az erőszak- és büntetésmentes kutyaoktatás, mely során az együttműködő kommunikációra építve törekszünk a kutyának természetesen nyugodt állapothoz kapcsolódni, és a természetes egyensúlyra való törekvésben, a vadászösztönök játékos megélésében segítjük a kutyát a tanított feladatokkal és játékokkal.

 

A cikket írta:
Varga Réka
biológus, kutyaoktató, jógaoktató
a SzimatONline - virtualiskutyaiskola.hu alapítója

Minden jog fenntartva! Az eredeti szöveg másolása, többszörözése, magán- és üzleti célú felhasználása tilos a szerző, Varga Réka, írásbeli beleegyezése nélkül. A kutyaoktato.blog.hu oldalon és a virtualiskutyaiskola.hu/blog oldalon található cikkek linkje szabadon megosztható, ugyanakkor a tartalmak másolása, egy-egy részlet kiragadása és újra felhasználása tilos a szerző írásbeli engedélye nélkül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr8218185733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! https://virtualiskutyaiskola.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (5) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (5) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (6) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) coaching (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) cukikutya (1) doga (1) dogcast (2) dogcoach (1) doglife (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) dog training (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (6) együttműködőnevelés (1) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) erőszakmentesen (7) erőszakmenteskommunikáció (1) erőszakmenteskutyázás (3) erőszakmentes kommunikáció (1) érzések (1) etológia (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) forcefree (1) forcefree training (1) gombászkutya (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbikutya (2) hogyan (1) hogyankezdjemel (3) hogyantanítsam (1) hogyantovabb (1) hogyan tanítsam a kutyámat (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelenlét (3) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kapcsolat (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (2) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavirus (1) koronavírus (3) kultúra (1) kutya (24) kutyabajok (8) kutyabarát (19) kutyabarat (1) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (9) kutyabuntetes (3) kutyabüntetés (1) kutyacoach (3) kutyaélet (4) kutyaetológia (5) kutyafajták (14) kutyagondok (2) kutyaharapás (1) kutyainfo (4) kutyaiskola (20) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (16) kutyakiképzés (18) kutyakikepzes (15) kutyakikepzo (1) kutyakiképző (15) kutyakommunikáció (1) kutyakulfoldon (1) kutyakülföldön (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (20) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (14) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktatás budapest (1) kutyaoktatás erőszakmentesen (2) kutyaoktatás holisztikusan (1) kutyaoktato (5) kutyaoktató (2) kutyaoktató képzés (1) kutyaorr (1) kutyaösztön (1) kutyaovi (10) kutyarténer (16) kutyarténerbudapest (2) kutyás (1) kutyásélet (2) kutyásjáték (5) kutyasjoga (1) kutyasuli (20) kutyasulionline (1) kutyatámadás (2) kutyatanítás (2) kutyatanitas (1) kutyatartás (3) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (5) kutyatréner budapest (1) kutyatükör (2) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (6) kutyázás (1) kutya tanítás (1) kutyoktatas (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) lathatatlanporaz (11) lathatatlanporazmodszer (3) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbjáték (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) mat training (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) mindset (1) minőségi (1) miretanítsamakutyámat (1) mittanitok (1) modernkor (1) modern kutyaoktatás (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (4) online (2) onlinekutyakikepzes (3) onlinekutyasuli (3) onlinetanulás (3) örökbefogadás (1) őrzővédő (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) podcast (1) póráz (1) probléma (1) problémamegoldás (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (1) szaporító (1) szarvasgomba (9) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (1) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (4) szimat (4) szimatkurzus (6) szimatmunka (5) szimatolás (4) szimaton (4) szimatonline (10) szimatsuli (4) szimatszőnyeg (3) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) tréner (1) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) triflavadászon (1) triflavadaszon (3) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (3) tudatosság (7) tudomány (2) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) vadászkutya (1) változás (1) varga réka (1) varga réka kutyaoktató (1) városiélet (3) varosikutya (4) városikutya (6) vicsorgás (2) virtualiskutyaiskola (4) virus (1) vírus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (6) yoga (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása