KARANTÉNBAN A KUTYÁMMAL

Noha a mai napig kötelező karantén ugyan nincs érvényben, a kijárási korlátozás azonban hatással lehet a Te életedre, és ezáltal a kutyusod életére is. Akár  éppen ebben az időszakban csöppent az életedbe egy kölyökkutya, vagy felborult a megszokott napirend, változott a sétáitok mennyisége, a kutyusod szociális élete sem a megszokott intenzitású mostanság…
Ebben a cikkben nemcsak a korlátozások következményeinek kutyákra gyakorolt hatásáról olvashatsz, hanem tippeket is kapsz mire érdemes most fokozottan figyelned, akár kölyökkutyával, akár felnőtt kutyával éled meg ezt az időszakot.

Már lassan egy hónapja, ahogy a tavasz elkezdte bontogatni a szárnyait és virágzik a természet, az emberi nyüzsgés egyik napról a másikra hagyott alább. A kezdeti változásokhoz fokozatosan megindult az alkalmazkodás, és mondhatni az otthonlét mára már megszokottá vált. A városokban csendesebbek lettek az utcák, kevesebb autó jár az utakon, tisztán hallani a madarak csicsergését még a korábban forgalmas belvárosi utcákon is. A levegő kitisztult és mintha a virágok soha nem érzett módon hirdetnék a tavasz megérkeztét, olyan intenzitással ontják illatukat a levegőbe, vagy csak a szmog lett kevesebb. Ahogy az emberi rohanás alábbhagyott, a természet úgy kúszott vissza a városok szívébe és a kutyasétáltatások minőségébe is. 

 

Ami jelenleg a világban és körülöttünk történik az kihat Ránk emberekre és ezáltal a kutyánkra egyaránt. Ez eddig is így volt persze, DE...
mi is lehet az ami jelenleg kutya szemmel egyik napról a másikra megváltozott?

1. INGEREK

A városi környezetben élő kutyákat sokkal kevesebb inger éri jelenleg, mint azt már korábban megszokták. Kevesebb zajnak vannak kitéve, kevesebb emberi kontaktusnak és megeshet, hogy kevesebb kutyával érintkeznek mint korábban. 

Jelenleg a felhívásoknak köszönhetően, egy “cuki” kutya láttán, emberi oldalról az első gondolat már nem a; “jaj, de aranyos, simogassuk meg!”, hanem inkább a továbbsétálás és elkerülés. 

A játszóterek bezárásával egyidejűleg a parkokban alábbhagyott a gyerekek nyüzsgése, és csakugyan az iskolák és a munkahelyek otthoni kirendeltségével a gyalogos forgalom is csökkent, amihez a turizmus visszaszorulása még inkább rásegített. 

Kutyaszemmel ez maga a természetes működéshez való visszatérés időszaka, amikor az érzékszervek kicsit “megpihenhetnek” a városi forgatag lecsendesedésével.

A zajérzékeny, félénk és/vagy reaktív kutyusok számára ideális nyugalom időszaka lehet ez (és nem mellesleg kitűnő alkalom a tréningezésre, hogy a viselkedésproblémák oldódhassanak- de erről a következő cikkben olvashatsz).


2. EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ

Lehet azon szerencsések közé tartozol, akik több időt tudnak mostanság együtt tölteni a kutyusaikkal. Akár otthonról dolgozol, vagy nem jársz el annyiszor otthonról, az utazáson megspórolt időt a kutyád mellett tudod tölteni. Ez kutyusodnak is hamar feltűnik és elég 2-3 hét, hogy megszokottá váljon számára ez a már-már idilli időszak, amikor szinte nem tölt egyedül otthon annyi időt mint korábban, és a gazdi intenzívebben van jelen a mindennapok során az ő életében. Az otthoni eddig megszokott pihenőidőt, lehet hogy most játékkal próbálja elütni, többször keresi a társaságodat és a közös aktivitást Veled.
A lakásban egyedül töltött időt a kutya a pihenőidőhöz tudja kapcsolni (megfelelő napirend kialakításával és a kutya szeparációra tanításával), ha viszont most több időt vagy otthon, lehet, hogy a kutyusod “beáldozza” a pihenőidejét egy kis játék reményében, és ezáltal könnyen alakulnak ki olyan új szokások nála, melyek a későbbiekben- amikor a korlátozások ideje lejár, és várhatóan ismét több időt fog egyedül tölteni a lakásban, akkor- is megmaradhatnak és emiatt könnyen túlreagálhatja az egyedüllétet; ez akár szeparációs szorongáshoz is vezethet.  (Ennek megelőzésére már a mostani időszakban  érdemes tudatosan felkészülni, mivel utólag több energia és idő feloldani egy viselkedésproblémát, mint megelőzni annak kialakulását- erről a KARANTÉNBAN A KUTYÁMMAL blogcikk következő részében bővebben olvashatsz.).

 

3. NAPIREND ÉS TANÍTÁS

Az előző bekezdésben leírtak mentén tovább haladva, a kutyusod napirendjében egy biztos változás már az is, ha jelenleg több időt töltesz otthon, mint ami eddig megszokott volt a számára. Emellett, ha a napi rutinjában, akár a séták számában vagy a sétaidők hosszában változást vezettél be, az már hatással lehet a viselkedésére. Akár ha önkéntes karanténban vagy, vagy tartod a bevezetett kijárási tilalmat, a kutyusod mindenképpen érzékeli a változást a séták során, és mivel jelenleg (városi környezetben) a megszokottnál kevesebb inger éri őt is a séták alkalmával, így lehet energikusabb a megszokottnál, főleg ha a séták hosszát is lerövidítetted, és akár kevesebbet jártok már más kutyák társaságába, kutyafuttatóba, kutyaiskolába.
Kutyusod megszokott napirendjét viszont érdemes megtartanod, ezzel is segítve őt hogy a változásokat könnyebben fogadja, illetve a korlátozások feloldása után gördülékenyebben vegye fel a régi rutint. De ha változtatsz is a napirenden, akkor az alap kereteket érdemes megtartani (a napirend kialakításáról és tervezéséről a KARANTÉNBAN A KUTYÁMMAL  blogcikk második részében olvashatsz). 

 

4. TANÍTÁS

Akármilyen okból szabadult most fel időd és azt a kutyusodra szánod, akkor ideális terep lehet ez a mostani időszak a tanítására. Rengeteg #karanténkihívás és hasznos ötlet árasztotta el az internetet. Akár WC- papír gurigák átugratásáról, akár trükkök tanításáról legyen szó, vagy online szimatkurzusról, a kreativitás új dimenziókat nyitott meg a kutyával otthon töltött idő tekintetében. 

Ha viszont nem csak szórakozásból tanítanád a kutyusodat, most kevesebb lehetőséged nyílhat erre személyes keretek között. A kutyaiskolák többsége a csoportos kurzusokat, de még az egyéni tréningeket is szünetelteti és a kutyatrénerek többsége is szünidőt fújt, hogy a jelenlegi helyzetben ajánlott, minél kevesebb érintkezést betartva, segítsék a járványügyi helyzet mielőbbi lecsengését.
(kutyusod mentális fárasztásáról és a megfelelő tanításról a KARANTÉNABAN A KUTYÁMMAL  cikk második részében olvashatsz bővebben) Mondhatni ez a helyzet nem kedvez a kölyökkutyáknak, hiszen ők azok akik olyan érzékeny szocializációs időszakban vannak, hogy a korai tanítással rengeteg viselkedésprobléma kialakulása előzhető meg. Ráadásul városi környezetben a jelenlegi kevesebb inger szintén ahhoz vezethet, hogy később nehezebben szokhatják meg a zajt, a nyüzsgést és a tömeget, más kutyák társaságát és a szeparációs szorongás is könnyen kialakulhat, ha a kiskutya nincs idejében megtanítva az egyedüllétre.
Ha kölyökkutyád van, akkor nem érdemes a tréninget halogatni. A tanítás egyfajta befektetés a jövőbe, és könnyebb egy viselkedésprobléma kialakulását megelőzni mintsem később feloldani.

Tanítsd a kutyádat együttműködésre, erőszak- és büntetésmentesen:

https://virtualiskutyaiskola.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr7415624916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! https://virtualiskutyaiskola.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (5) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (5) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (6) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) coaching (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) cukikutya (1) doga (1) dogcast (2) dogcoach (1) doglife (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) dog training (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (6) együttműködőnevelés (1) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) erőszakmentesen (7) erőszakmenteskommunikáció (1) erőszakmenteskutyázás (3) erőszakmentes kommunikáció (1) érzések (1) etológia (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) forcefree (1) forcefree training (1) gombászkutya (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbikutya (2) hogyan (1) hogyankezdjemel (3) hogyantanítsam (1) hogyantovabb (1) hogyan tanítsam a kutyámat (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelenlét (3) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kapcsolat (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (2) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavírus (3) koronavirus (1) kultúra (1) kutya (24) kutyabajok (8) kutyabarat (1) kutyabarát (19) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (9) kutyabüntetés (1) kutyabuntetes (3) kutyacoach (3) kutyaélet (4) kutyaetológia (5) kutyafajták (14) kutyagondok (2) kutyaharapás (1) kutyainfo (4) kutyaiskola (20) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (16) kutyakiképzés (18) kutyakikepzes (15) kutyakiképző (15) kutyakikepzo (1) kutyakommunikáció (1) kutyakulfoldon (1) kutyakülföldön (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (20) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (14) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktatás budapest (1) kutyaoktatás erőszakmentesen (2) kutyaoktatás holisztikusan (1) kutyaoktato (5) kutyaoktató (2) kutyaoktató képzés (1) kutyaorr (1) kutyaösztön (1) kutyaovi (10) kutyarténer (16) kutyarténerbudapest (2) kutyás (1) kutyásélet (2) kutyásjáték (5) kutyasjoga (1) kutyasuli (20) kutyasulionline (1) kutyatámadás (2) kutyatanítás (2) kutyatanitas (1) kutyatartás (3) kutyatiltás (2) kutyatréner (5) kutyatrener (11) kutyatréner budapest (1) kutyatükör (2) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (6) kutyázás (1) kutya tanítás (1) kutyoktatas (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) lathatatlanporaz (11) lathatatlanporazmodszer (3) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbjáték (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) mat training (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) mindset (1) minőségi (1) miretanítsamakutyámat (1) mittanitok (1) modernkor (1) modern kutyaoktatás (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (4) online (2) onlinekutyakikepzes (3) onlinekutyasuli (3) onlinetanulás (3) örökbefogadás (1) őrzővédő (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) podcast (1) póráz (1) probléma (1) problémamegoldás (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (1) szaporító (1) szarvasgomba (9) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (1) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (4) szimat (4) szimatkurzus (6) szimatmunka (5) szimatolás (4) szimaton (4) szimatonline (10) szimatsuli (4) szimatszőnyeg (3) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) tréner (1) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) triflavadászon (1) triflavadaszon (3) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (3) tudatosság (7) tudomány (2) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) vadászkutya (1) változás (1) varga réka (1) varga réka kutyaoktató (1) városiélet (3) varosikutya (4) városikutya (6) vicsorgás (2) virtualiskutyaiskola (4) vírus (1) virus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (6) yoga (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása