A KUTYÁK VISELKEDÉSPROBLÉMÁINAK FELOLDÁSÁRÓL
Öngyógyító kutyák - könyvajánló

“Ajánlom e könyvet azoknak a kutyáknak, akiket félreértettek…
Talán eljött az idő, hogy újraértékeljük az állatokkal való kapcsolatunkat és aktív, önmaguk által is döntésképes élőlényekként kezeljük őket.”
Caroline Ingraham

 

  • szeparációs szorongás

  • folyamatos ugatás

  • farok kergetése

  • “labdafüggőség”

  • bútorok megrágása

  • fal nyalogatása

  • szűnni nem akaró reaktív/ agresszív viselkedés fajtársakkal vagy emberekkel szemben

  • kényszeres ásás

  • folyamatos élelem utáni kutatás séta során

  • saját ürülék felevése


Pár olyan viselkedés, melyet problémásnak titulálunk a kutyáknál.

Ez a cikk egy olyan újfajta szemléletmódot igyekszik bemutatni ami segít megérteni a kutyák viselkedésproblémái mögött meghúzódó okokat. 



HA A KUTYÁK BESZÉLNI TUDNÁNAK?

Képzelj el egy olyan világot, ahol a kutyák beszélni tudnának velünk emberekkel. Neked mit mesélne a kutyád a saját életéről, ha szavakba tudná önteni azt?
Arról, hogy hogyan néz ki egy átlagos napja? Mennyi időt van egyedül a lakásban vagy kertbe van bezárva? Hogyan tölti el a magányos órákat?
Mennyit mozog egy nap? És mennyit gondolkodik? Mit, mikor és mennyit eszik?
Elég neki az étel minőségileg is? Vannak kutyabarátai, és emberi barátai akikhez kötődik rajtad kívül?
Tényleg vágyik annyi simogatásra vagy a sok simogatással töltött időt inkább elcserélné erdei sétákra?

És most képzelj el egy világot, ahol a kutyák kommunikálnak az emberekkel. Próbálnak interakcióba lépni és jeleznek minden pillanatban. Jelzik, ha nem megfelelő a koszt minősége. Jelzik amikor mozgásra lenne szükségük. Jelzik, ha mentális aktivitásra van szükségük. Jelzik, ha félnek, bizonytalanok és jelzik amikor boldogok és felszabadultak.
És most képzeld el, hogy ez a világ az amiben együtt élsz a kutyáddal.

A JELZÉSEK FONTOSAK

A kutyák kommunikálnak az emberekkel, a saját “nyelvükkel” próbálják tudtunkra adni a szükségleteiket. 

Az a gazdi aki a kutyájának jelzéseit ismeri, már egy apró rezdüléséből tudja mire van szüksége a kutyájának az adott pillanatban. Egy ilyen mélységű, bizalmon alapuló kapcsolatot, tapasztalatom szerint kizárólag büntetésmentesen, a megelőzésre és együttműködésre alapozva lehet felépíteni ember és állat között. Amikor az állat nem fél jelezni, keresi az interakciót és az amit “mondani” szeretne sosincs elutasítva vagy figyelmen kívül hagyva.
A legapróbb jelzések felismeréséhez állandó jelenlét szükséges és folyamatos visszacsatolás.
Rengeteg betegség és viselkedésprobléma kialakulása megelőzhető az időben felismert és megértett jelzések által. 



A KUTYÁK JELZIK HA BETEGEK

A leggyakrabban a gazdik akkor fordulnak szakemberhez amikor a probléma már a tetőfokára hág. A megelőzés még nagyon gyerekcipőben jár. A kutyák már nagyon korai stádiumban jelzik amikor lappang bennük valami betegség. Jeleznek, csak van hogy nem észleled, nem veszed észre a jelzéseit?
Gyakran az emberek félreértelmezik a kutyák viselkedését. Minden viselkedésprobléma mögött első körben a fizikai betegséget kell kizárni.
Saját tapasztalat: lakásfelújítás. A sittet a munkások zsákokban hordják le, ami van hogy kiszakad, így kiesnek belőle törmelékek. Kutyával be a liftbe, rögtön a padlót kezdi nyalogatni. Érdekel mit nyalogat, jelzem neki szavakkal, hogy oda fogok nyúlni. Engedi, megnézem, mész. Mész-kalcium. A kutya diszpláziás. Kalciumra van szüksége, így élt a lehetőséggel és “kiszolgálta” magát, vagy más szóval jelezte. 

 

ÖNGYÓGYÍTÓ KUTYÁK

Caroline Ingraham Öngyógyító kutyák című könyve hasonló esetek tömkelegét mutatja be, ahol a kutya viselkedésproblémának titulált problémája valójában csak a tünete egy mélyebb akár lelki traumának vagy fizikai betegségnek. 

Egyaránt új megvilágításban mutatja be az agresszív viselkedés okait és egyéb más viselkedésproblémák feloldásának módjait. 

 

A SZAGLÁS SZEREPE A KUTYÁK VISELKEDÉSPROBLÉMÁINAK FELOLDÁSÁBAN

Carline kutatásai kitérnek arra, hogy a kutyák minden pillanatban pontosan tudják mire van szükségük ahhoz, hogy meggyógyuljanak. Csupán az emberi környezetben nem férnek hozzá a számukra szükséges gyógynövényekhez sem mennyiségileg sem minőségileg. A kutyák ételéhez adagolt étrendkiegészítők pedig akár negatív irányba is befolyásolhatják a kutyák szervezetének működését, hiszen olyan anyagokat vesznek magukhoz akaratlanul amikre nincs szüksége a szervezetüknek.

A kutyák pontosan különbséget tudnak tenni étel és gyógyhatású anyagok között és ha kellő teret kapnak és időt akkor ők maguk el tudják dönteni melyik gyógynövényre van szükségük minőségileg és mennyiségileg egyaránt. 


A kutyák öngyógyításában nagy szerepet kap a szaglás. Az illóolajokban olyan zsíroldékony molekulák vannak, melyek a tüdő léghólyagocskáin keresztül azonnal a véráramba jutnak. A vérárammal a szívbe, majd a test távolabbi részeibe kerülnek. Ezáltal gyorsabb a véráramba kerülésük egy mélyebb szippantás által, mint az emésztőrendszeren keresztül.
Éppen ezért akár agresszió esetében hamar látványos változást mutat az állat, miután önszántából kiválasztja a számára szükséges gyógynövény kivonatát.

Ez a zoofarmakognozia tudománya, mely nem csak kutyáknál de más állatfajoknál is jól működő módszer.

Fontos: nem minden illóolaj alkalmas (az alkohol tartalom ártalmas, káros a kutyákra nézve).
Caroline Ingraham: Öngyógyító kutyák című könyvében részletes leírást találsz. Ez a cikk kedvcsináló, ajánló jelleggel jött létre.

https://www.carolineingraham.com/


https://www.youtube.com/watch?v=GerMhilyzzo&feature=youtu.be

 

Tanítsd a kutyádat együttműködésre!
https://virtualiskutyaiskola.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr1614988176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! https://virtualiskutyaiskola.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (5) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (5) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (6) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) coaching (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) cukikutya (1) doga (1) dogcast (2) dogcoach (1) doglife (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) dog training (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (6) együttműködőnevelés (1) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) erőszakmentesen (7) erőszakmenteskommunikáció (1) erőszakmenteskutyázás (3) erőszakmentes kommunikáció (1) érzések (1) etológia (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) forcefree (1) forcefree training (1) gombászkutya (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbikutya (2) hogyan (1) hogyankezdjemel (3) hogyantanítsam (1) hogyantovabb (1) hogyan tanítsam a kutyámat (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelenlét (3) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kapcsolat (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (2) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavírus (3) koronavirus (1) kultúra (1) kutya (24) kutyabajok (8) kutyabarát (19) kutyabarat (1) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (9) kutyabüntetés (1) kutyabuntetes (3) kutyacoach (3) kutyaélet (4) kutyaetológia (5) kutyafajták (14) kutyagondok (2) kutyaharapás (1) kutyainfo (4) kutyaiskola (20) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (16) kutyakiképzés (18) kutyakikepzes (15) kutyakikepzo (1) kutyakiképző (15) kutyakommunikáció (1) kutyakulfoldon (1) kutyakülföldön (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (20) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (14) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktatás budapest (1) kutyaoktatás erőszakmentesen (2) kutyaoktatás holisztikusan (1) kutyaoktató (2) kutyaoktato (5) kutyaoktató képzés (1) kutyaorr (1) kutyaösztön (1) kutyaovi (10) kutyarténer (16) kutyarténerbudapest (2) kutyás (1) kutyásélet (2) kutyásjáték (5) kutyasjoga (1) kutyasuli (20) kutyasulionline (1) kutyatámadás (2) kutyatanitas (1) kutyatanítás (2) kutyatartás (3) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (5) kutyatréner budapest (1) kutyatükör (2) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (6) kutyázás (1) kutya tanítás (1) kutyoktatas (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) lathatatlanporaz (11) lathatatlanporazmodszer (3) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbjáték (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) mat training (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) mindset (1) minőségi (1) miretanítsamakutyámat (1) mittanitok (1) modernkor (1) modern kutyaoktatás (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (4) online (2) onlinekutyakikepzes (3) onlinekutyasuli (3) onlinetanulás (3) örökbefogadás (1) őrzővédő (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) podcast (1) póráz (1) probléma (1) problémamegoldás (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (1) szaporító (1) szarvasgomba (9) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombakeresőkutya (1) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (4) szimat (4) szimatkurzus (6) szimatmunka (5) szimatolás (4) szimaton (4) szimatonline (10) szimatsuli (4) szimatszőnyeg (3) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) tréner (1) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) triflavadászon (1) triflavadaszon (3) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (3) tudatosság (7) tudomány (2) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) vadászkutya (1) változás (1) varga réka (1) varga réka kutyaoktató (1) városiélet (3) varosikutya (4) városikutya (6) vicsorgás (2) virtualiskutyaiskola (4) virus (1) vírus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (6) yoga (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása