Mire tanítsd meg a kutyád?
Biztonságos tér, biztonságos keret, határok, szabályok nemcsak városi kutyáknak

Mit tanítok Nektek?

Amikor belevágunk a közös munkába egy folyamaton vezetlek végig, tanítalak Téged, hogy olyan látásmódot tudj elsajátítani a kutyanevelésben, melyben az addigi “lehetetlen” -ről kiderül, hogy végtelen lehetőséget rejt, az “akadályok” valójában nem is léteznek és a “problémák” csupán vezérfonalak a fejlődés útján, mutatják mi az amivel még dolgunk van az életben- ha “A” verzió nem működik, akkor jöhet a “B” és így tovább amíg végül eljutunk a megoldáshoz.

Türelem, kitartás és próbálkozások sora indul meg, hogy egy célt szolgáljon: a harmóniát.
Azt a harmóniát, melyben a kutya-ember kapcsolat dinamikája biztonsággal fejlődhet. A Te világod és a Kutyád világa az igényeiteknek megfelelően kialakított Közös világotokban, biztonságos keretek között találkozik.

 



  1. Biztonságos távolság- határ kijelölése

A biztonságos távolságot úgy definiálom; hogy az az általam (gazdi által) meghatározott távolság amin belül tudom, hogy a kutyám hallgat rám. Mindez a póráz hosszon a kutya tanításával kezdődik (figyelem koncentráció pórázon).Ha rövid pórázon tud figyelni Rád a kutyád még zavaró körülmények közepette is, akkor fokozatosan növelhető a távolság (5-10 méter) és így végül a póráz nélküli séta ideje is eljön, de a biztonságos távolság ott is mérvadó: a kutya eltávolodásának határát minden esetben én, mint gazdi jelölöm ki az adott környezeti ingerekhez igazítva, a kutyám képességeit ismerve és tiszteletben tartva.

A biztonságos távolság határa függ a környezeti ingerek mértékétől.
Sok zavaró tényező, nagy zaj, tömeg stb. esetén a távolság csökkentése ajánlott. Minden olyan szituációban, ahol úgy érezzük, hogy a kutya figyelmét nehezen vagy már nem tudjuk visszahozni: csökkentsük a kutya eltávolodásának határát (behívás és akár rövid pórázon séta) és tréningezzük a kutyát hogy minél több zavaró inger mellett is képes legyen a figyelmét ránk koncentrálni. Így felkészítve a kutyát és magunkat is a váratlan eseményekre. Emellett érdemes tréningezni, hogy a kutya ösztönös állapotában is képes legyen ránk figyelni és “meghallani” a kérésünket.

Tehát láb melletti séta, minden olyan szituációban amikor úgy érezzük, hogy a kutya figyelmét elveszíthetjük. És tanítás: hogy zavaró körülmények közepette/ösztönös állapotban is képes legyen meghallani a kérésünket.













2. Szabályok kialakítása
Különböző szituációkban érdemes a kutyát szabályok betartására tanítani, hogy veszélyes helyzeteket megelőzzünk. A szabályok biztonságot adnak kutyának és gazdájának is, otthoni környezetben és séta közben egyaránt.

Pl. másik kutya látványa séta közben = behívás és nem egyenlő azzal, hogy a kutyám rögtön oda szaladjon hozzá (nem minden kutya barátságos, lehet a másik kutya beteg, vagy öreg, félős stb.)
Pl. labda látványa séta közben = behívás és nem egyenlő azzal, hogy a kutyám odaszalad és elveszi vagy éppen egy úttestre kiguruló labda után szaladva balesetet okoz
Pl. séta közben a járda széle = minden alkalommal megállás még póráz hosszon is és nem egyenlő azzal hogy a kutya váratlanul lesétál az úttestre

Tehát a kontroll kialakítása, a tiltás tanítása és az alternatív viselkedés tanítása elengedhetetlen a szabályok kialakításához.



3. Biztonságos keret
A biztonságos keret az a Közös világotok a kutyáddal, amiben a kutyád biztonsággal mozoghat és tevékenykedhet. Ezt a biztonságos keretet a kutya tanításával tudjuk kialakítani.
Az alap feladatok (ül, fekszik, marad, laza pórázon sétál, “NEM”, behívás)  ismerete különböző körülmények között biztonságos keretet ad a kutyának és gazdájának egyaránt. Tanítás során kölcsönös egymásra figyelés alakul ki a gazdi és kutyája között- ezáltal mélyül a kapcsolat és a bizalom. A figyelem koncentrálásával a Közös világ és a keret észrevétlenül kialakul.

Különböző és váratlan szituációkban a tanult feladatok biztonságos keretet adnak:

  • a kutya és a gazdája is tud viszonyulni

  • váratlan helyzetekben is a már jól begyakorolt ismerős feladatok, kézjelek és vezényszavak következetes használata

  • a kutya számára nehezebb szituációban a kívánt viselkedés megtanítása pl. emberekre urálás helyett üljön le

A feladatok ismerete egyfajta kapaszkodót ad a kutyának a kusza emberi világban ahhoz, hogy -az emberektől olykor elvárás szintjén- a kívánt viselkedést elsajátíthassa a különböző szituációkban. Illetve kapaszkodót ad a gazdinak is ahhoz, hogy a kutyáját hogyan tudja kontrollálni és koncentrált állapotba hozni a feladatok segítségével.

A kölcsönös egymásra figyelés, a jelzések megértése (az embernek a kutya jelzéseit a kutyának az ember jelzéseit kell megtanulnia), a kutyánk apró rezdüléseinek simerete mind építik a bizalmat és a kapcsolat dinamikáját követve együttműködést eredményeznek.

Sosem szabad elfelejteni, hogy a kutyának a séta is egy feladat. A séta időt érdemes három szakaszra osztani

  1. szaglászás, felfedezés, szocializáció más kutyákkal és emberekkel

  2. fizikai fárasztás, közös aktivitás (játék a kutyával) pl. labdázás, frizbizés, puller, kergetőzés- kapcsolat erősítés a közös játék során

  3. feladat, mentális fárasztás, tanulás (alapfeladatok gyakorlása vagy nehezítése, trükkök tanítása, új feladatok tanítása)


A határok kijelölése és a szabályok kialakításának alapja a kutya tanítása.

 

4. Biztonságos tér- kölcsönös kapcsolat és biztonság

Végeredményben így jön létre az a  biztonságos tér, amelyet Te teremtesz meg kutyádnak és önmagadnak egyaránt. A külvilági ingerek ellenére is erős gazdi- kutya kapcsolat, folyamatos JELEN-LÉT, visszacsatolás és kölcsönös figyelem egymáson.

 

Bármi történjen is körülöttetek, a Ti világotokban a szabályok és a határok a biztonságos keret feladatainak ismeretében olyan biztonságos teret teremtenek, mely a változó körülmények ellenére is együttműködést eredményez.


Sosem szabad elfelejteni, hogy mint minden kapcsolat a kutya-ember kapcsolati si dinamikusan változik. Minden nap dolgozni kell rajta, hogy életben maradjon az a kapocs ami összekovácsol.
Nem mellesleg a kutyának és embernek egyaránt más- más igényei jelennek meg a különböző élet szakaszoknak megfelelően. Így rugalmas hozzáállással  tartható fent a harmonikus kapcsolat.

A kutya tiltása sarkallatos pont. A tiltást lehet pusztán pozitív visszacsatolással is tanítani, ebben az esetben a kutya bizalma felénk megnő és egyre több szituációban jelez nekünk, kommunikációt kezdeményez velünk, nem fél keresni a társaságunkat és hamarabb jelzi ha egészségügyi problémája akad és mi magunk is hamarabb észrevesszük, megértjük a jelzéseit.
A tiltás tanításánál fontos megértetni a kutyával, hogy oké hogy ezt NEM lehet és megmutatni neki azt, hogy mi az ami IGEN, mi az amit helyette csináljon- mi következik a NEM után?- ezt mi tanítjuk.
Ha kutyánk tudja mi az hogy “NEM” ,akkor könnyedén tudunk szituációnak megfelelően új szabályokat kialakítani.
A szabályok felállítása fontos a biztonságos tér megteremtéséhez és a kellemetlen vagy veszélyes szituációk megelőzéséhez.

Azt tudom befolyásolni ami még nem történt meg, ami megtörtént azt már nem- a biztonságos térben a megelőzésen van a fókusz, a biztonságot a kutyának és nekünk is egyaránt a feladatokkal kialakított határok, szabályok adják.  

 Tanulj és tanítsd a kutyádat erőszak- és büntetés nélkül!
https://virtualiskutyaiskola.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr1814903888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! https://virtualiskutyaiskola.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (5) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (5) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (6) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) coaching (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) cukikutya (1) doga (1) dogcast (2) dogcoach (1) doglife (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) dog training (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (6) együttműködőnevelés (1) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) erőszakmentesen (7) erőszakmenteskommunikáció (1) erőszakmenteskutyázás (3) erőszakmentes kommunikáció (1) érzések (1) etológia (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) forcefree (1) forcefree training (1) gombászkutya (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbikutya (2) hogyan (1) hogyankezdjemel (3) hogyantanítsam (1) hogyantovabb (1) hogyan tanítsam a kutyámat (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelenlét (3) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kapcsolat (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (2) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavírus (3) koronavirus (1) kultúra (1) kutya (24) kutyabajok (8) kutyabarát (19) kutyabarat (1) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (9) kutyabüntetés (1) kutyabuntetes (3) kutyacoach (3) kutyaélet (4) kutyaetológia (5) kutyafajták (14) kutyagondok (2) kutyaharapás (1) kutyainfo (4) kutyaiskola (20) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (16) kutyakikepzes (15) kutyakiképzés (18) kutyakikepzo (1) kutyakiképző (15) kutyakommunikáció (1) kutyakülföldön (1) kutyakulfoldon (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (20) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (14) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktatás budapest (1) kutyaoktatás erőszakmentesen (2) kutyaoktatás holisztikusan (1) kutyaoktató (2) kutyaoktato (5) kutyaoktató képzés (1) kutyaorr (1) kutyaösztön (1) kutyaovi (10) kutyarténer (16) kutyarténerbudapest (2) kutyás (1) kutyásélet (2) kutyásjáték (5) kutyasjoga (1) kutyasuli (20) kutyasulionline (1) kutyatámadás (2) kutyatanítás (2) kutyatanitas (1) kutyatartás (3) kutyatiltás (2) kutyatréner (5) kutyatrener (11) kutyatréner budapest (1) kutyatükör (2) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (6) kutyázás (1) kutya tanítás (1) kutyoktatas (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) lathatatlanporaz (11) lathatatlanporazmodszer (3) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbjáték (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) mat training (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) mindset (1) minőségi (1) miretanítsamakutyámat (1) mittanitok (1) modernkor (1) modern kutyaoktatás (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (4) online (2) onlinekutyakikepzes (3) onlinekutyasuli (3) onlinetanulás (3) örökbefogadás (1) őrzővédő (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) podcast (1) póráz (1) probléma (1) problémamegoldás (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (1) szaporító (1) szarvasgomba (9) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (1) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (4) szimat (4) szimatkurzus (6) szimatmunka (5) szimatolás (4) szimaton (4) szimatonline (10) szimatsuli (4) szimatszőnyeg (3) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) tréner (1) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) triflavadászon (1) triflavadaszon (3) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (3) tudatosság (7) tudomány (2) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) vadászkutya (1) változás (1) varga réka (1) varga réka kutyaoktató (1) városiélet (3) városikutya (6) varosikutya (4) vicsorgás (2) virtualiskutyaiskola (4) vírus (1) virus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (6) yoga (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása