Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen IV.

JELENTKEZZ a TriflavadászON online tanfolyamra!
Tanulj és tanítsd a kutyádat erőszak- és büntetés nélkül!
https://virtualiskutyaiskola.hu/

Ez a blogbejegyzés a "
Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen" többrészes sorozat IV. bejegyzése. A blogsorozatban a Triflakutya képzéséről tudhatsz meg hasznos információkat: vizsgaszabályzat, tanulási terv, kiképzés lépésről lépésre 6 hét alatt. És még sok hasznos és érdekes információt osztunk meg meg a szarvasgomba keresésről. Tarts velünk! A triflakutya vizsgára hat hetünk van felkészülni. A hat hét keserédes pillanatait folyamatosan dokumentáljuk és megosztjuk a tapasztalatainkat. Célunk, hogy kedvet csináljuk ehhez a csodás, kutya-ember együttműködést igénylő tevékenységhez. Egyszóval: gombászásra fel!



IV. rész- Triflakutya #stepbystep 2. hét

Elröppent a második hét is. Voltak hullámvölgyek, új helyszínek, több gomba..
Ezen a héten elkezdtünk több triflával tréningezni. Az első héten még csak egyet kellett megtalálniuk a kutyáknak. A héten ez már 2-3 db volt. Így szépen, lassan elkezdték megszokni, hogy az első találat után is van még feladat, nincs megállás.

Egy másik változtatás, az előző héthez képest, hogy a segédeszközök használatát elkezdtem lecsökkenteni, majd a hét második felétől már nem is használtuk. A kutyák már anélkül is ügyesen megértették a feladatot. Plusz az elrejtések már 10-15 méter távolságban történtek, így az ebek kevésbé tudták behatárolni a keresés helyét, viszont még mindig szemmel kísérhették a földfelszíni rejtést. Robinson kutyámmal külön is tréningeztem minden nap, más-más helyszíneken spontán bekapcsoltam a keresés feladatába. Ezeket a “különórákat” közepesen zavart városi zöldterületeken gyakoroltuk; más kutyák látótávolságon belül voltak, gyalogosok, galambok, varjak, sőt volt hogy még mókusok is felbukkantak.  

A tapasztalatok vegyesek. Voltak olyan napok, amikor nagyon jól ment a keresés és volt, hogy alább hagyott a lelkesedésük. Próbálok figyelni rá, hogy mindig jó élmény kapcsolódjon a gombászáshoz és a gyakorláshoz. Így bevezettem továbbá, hogy nemcsak a gyakorlás végén van játék, hanem minden tanulást játékkal kezdünk. Ettől kellőképpen felpörögnek a delikvensek és ez a teljesítményükre is kihat.

A alapfeladatok kicsi változtatással és engedelmességi feladatokkal (keresés protokoll) keretbe foglalva, de megmaradt:

  • szaglás bekapcsolása

  • keresés

  • keresés földön

 

Továbbra is a “Kevesebb Több” elvén haladva, a keresés tanulásával töltött idő Robinsonnál naponta 3*10 perc átlagosan. De van hogy kevesebb.

+ Info ami a tanulást gördülékenyebbé teheti. Trifla=jó érzés
Fontosnak tartom hogy a trifla illata a tanulási időn kívül minél több, a kutyák számára kellemes élményt nyújtó tevékenység közben előkerüljön. Így például játék, labda, zsákmányozás, kajaidő. Ezáltal szépen lassan összekapcsolja a kutya agya a szarvasgomba illatát a jó dolgokkal.

 

Ennyi bevezető után jöjjenek hát a feladatok! :)

 

1. Szaglás bekapcsolása: Trifla=jutalomfalat

A második héten a segédeszköz használatát elkezdtem kivenni. Mivel a kutyák már értették a feladat lényegét így nem volt rá szükség. A fokozatokat is szép lassan kezdtük elhagyni. Ha még emlékeztek rá, a múlt héten 3 fokozata volt a szaglás bekapcsolásának (további részleteket a TriflavadászON online kurzuson. Bővebb információ: http://szimatonline.hu/.)
A hét második felében keresés előtt gyakoroltuk ezt párszor. Utána rögtön indultak is keresni.

Tehát ezt a feladatot már engedelmességgel kombinálva, beintegráltam a keresésbe. A második héten más-más helyszíneken gyakoroltunk, ez is egyfajta nehezítés volt.
Továbbra is fontos, hogy a kutyák tapasztalják a gazdi, örömét amikor sikeresen találtak egy szarvasgombát. Saját tapasztalatból mondom, hogy óriási élmény látni a kutyán, hogy élvezi ha megérti amit szeretnék tőle kérni és boldogan, sikeresen végre is hajtja.



 

2. Keresés: Trifla=zsákmány

Ez a feladat nagy kedvenc lett. A második héten annyiban nehezítettem a feladatot, hogy engedelmességi feladatból kellett megoldaniuk. Vagyis a keresés tevékenység kereteit megalapoztuk. Minden keresés előtt feladatot kértem tőlük. Majd szagminta vételezés és keresés. Így már nem látták az elrejtést, és több “orrhasználatra” volt szükség a megtaláláshoz. “KERESD” szóra indultak kutatni a kutyák.

3. Keresés: Trifla=szag

A keresés inkább játék mint "munka", ez az egész szarvasgombakeresésre elmondható. Robinson imád kutatni miközben folyamatosan szimatol. Kaparással kezdte el jelezni az elrejtett gombát, magától. Aminek nagyon megörültem, hiszen a következő héttől már föld alól kell keresnie. Még minidig látta a rejtés folyamatát. És ugyanúgy keresési protokoll szerint: feladatból, trifla szagvételezéssel, “KERESD” szóra indítottam a keresést.

 

4. Keresés a földfelszín felett: Trifla=szag

A feladat a keresés protokoll szerint zajlott: feladatból, trifla szagvételezéssel, “KERESD” szóra indítottam a keresést. A nehezítés annyi volt a héten, hogy különböző kinti helyszíneken, nagyobb zavarások közepette is kerestünk. De még nem túl nagy ingerek mellett, hogy a koncentrációt szintet tartsuk és erősítsük. Plusz messzebb rejtettem el a gombát, 10-15 méterre a kutyától, így már nehezebben határolta be a helyét és több “orrmunka”kellett hozzá.

 

5. Engedelmességi feladatok. Keresés protokoll

A második héten a kontroll feladatok több hangsúlyt kaptak, hogy megadjam a kereteket az ebeknek. Így fárasztóbb volt a feladat és jobban is kellett figyelniük. Eddig örültem, ha érdeklődést mutatnak a szarvasgomba iránt, bár továbbra is örülök persze :), de most már a triflával való viszonyuk megérett arra, hogy a nagy keresési láz és izgatottság közepette feladatokat is végrehajtsanak. Illetve mielőtt szabadjára engedem őket, megszagolják a nálam maradt gombát, majd a “KERESD” “HOL A GOBA?” kéréseket intézem feléjük és azon nyomban elindulnak.  Én ezt keresés protokollnak hívom. Megvan a keret, nem csak úgy a nagyvilágban keresnek, hanem fókuszáltabbak.

 

 

 

6. Levezető játék

Játék, játék, játééék! A gyakorlások legfontosabb mozgatórugója. A végén levezetjük a maradék energiát. Így garantált a jó szórakozás tanulás közben is ;)


Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a cikksorozat V. része- Triflakutya #stepbystep 3. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv következő heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

JELENTKEZZ a TriflavadászON online tanfolyamra!
Tanulj és tanítsd a kutyádat erőszak- és büntetés nélkül!
https://virtualiskutyaiskola.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr8313275337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! https://virtualiskutyaiskola.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (5) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (5) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (6) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) coaching (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) cukikutya (1) doga (1) dogcast (2) dogcoach (1) doglife (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) dog training (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (6) együttműködőnevelés (1) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) erőszakmentesen (7) erőszakmenteskommunikáció (1) erőszakmenteskutyázás (3) erőszakmentes kommunikáció (1) érzések (1) etológia (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) forcefree (1) forcefree training (1) gombászkutya (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbikutya (2) hogyan (1) hogyankezdjemel (3) hogyantanítsam (1) hogyantovabb (1) hogyan tanítsam a kutyámat (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelenlét (3) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kapcsolat (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (2) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavírus (3) koronavirus (1) kultúra (1) kutya (24) kutyabajok (8) kutyabarát (19) kutyabarat (1) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (9) kutyabuntetes (3) kutyabüntetés (1) kutyacoach (3) kutyaélet (4) kutyaetológia (5) kutyafajták (14) kutyagondok (2) kutyaharapás (1) kutyainfo (4) kutyaiskola (20) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (16) kutyakikepzes (15) kutyakiképzés (18) kutyakikepzo (1) kutyakiképző (15) kutyakommunikáció (1) kutyakulfoldon (1) kutyakülföldön (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (20) kutyanvelés (1) kutyaoktatás (18) kutyaoktatas (14) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktatás budapest (1) kutyaoktatás erőszakmentesen (2) kutyaoktatás holisztikusan (1) kutyaoktató (2) kutyaoktato (5) kutyaoktató képzés (1) kutyaorr (1) kutyaösztön (1) kutyaovi (10) kutyarténer (16) kutyarténerbudapest (2) kutyás (1) kutyásélet (2) kutyásjáték (5) kutyasjoga (1) kutyasuli (20) kutyasulionline (1) kutyatámadás (2) kutyatanitas (1) kutyatanítás (2) kutyatartás (3) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (5) kutyatréner budapest (1) kutyatükör (2) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (6) kutyázás (1) kutya tanítás (1) kutyoktatas (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) lathatatlanporaz (11) lathatatlanporazmodszer (3) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbjáték (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) mat training (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) mindset (1) minőségi (1) miretanítsamakutyámat (1) mittanitok (1) modernkor (1) modern kutyaoktatás (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (4) online (2) onlinekutyakikepzes (3) onlinekutyasuli (3) onlinetanulás (3) örökbefogadás (1) őrzővédő (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) podcast (1) póráz (1) probléma (1) problémamegoldás (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (1) szaporító (1) szarvasgomba (9) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (1) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (4) szimat (4) szimatkurzus (6) szimatmunka (5) szimatolás (4) szimaton (4) szimatonline (10) szimatsuli (4) szimatszőnyeg (3) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) tréner (1) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) triflavadászon (1) triflavadaszon (3) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (3) tudatosság (7) tudomány (2) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) vadászkutya (1) változás (1) varga réka (1) varga réka kutyaoktató (1) városiélet (3) városikutya (6) varosikutya (4) vicsorgás (2) virtualiskutyaiskola (4) vírus (1) virus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (6) yoga (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása