Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen III.
III. rész- Triflakutya #stepbystep 1. hét

JELENTKEZZ a TriflavadászON online tanfolyamra!
Tanulj és tanítsd a kutyádat erőszak- és büntetés nélkül!
https://virtualiskutyaiskola.hu/

 

 

Ez a blogbejegyzés a "Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen" többrészes sorozat III. bejegyzése. A blogsorozatban a Triflakutya képzéséről tudhatsz meg hasznos információkat: vizsgaszabályzat, tanulási terv, kiképzés lépésről lépésre 6 hét alatt. És még sok hasznos és érdekes információt osztunk meg meg a szarvasgomba keresésről. Tarts velünk! A triflakutya vizsgára hat hetünk van felkészülni. A hat hét keserédes pillanatait folyamatosan dokumentáljuk és megosztjuk a tapasztalatainkat. Célunk, hogy kedvet csináljuk ehhez a csodás, kutya-ember együttműködést igénylő tevékenységhez. Egyszóval: gombászásra fel!

 

A blogcikk sorozatból nőtte ki magát a TriflavadászON online kurzus, melyet a www.szimatonline.hu oldalon megtalálsz.



III. rész- Triflakutya #stepbystep 1. hét

Túl vagyunk az első héten. Tanultunk bent is, kint is, napsütésben és esőben, különböző napszakokban, futtatóban és szabadban, pórázzal és póráz nélkül is. A kutyák szépen haladnak, lelkesek, eddig minden a terv szerint megy. Megismertettem őket a szarvasgombával és megértették, hogy jó dolog kérésre megkeresni. Főleg, úgy hogy ketten együtt tanulnak rendkívül jól lesik el egymástól, hogy mit kell csinálni és erre még a versenyszellem is rásegít. Nem mellesleg a kereséstől minden alkalommal jól le is fáradnak agyilag. És mind tudjuk: a fáradt kutya a jó kutya. :)

Az első héten a célunk az volt, hogy a kutyák figyelmét felkeltsük, érdekessé tegyük számukra a szarvasgombát és annak illatát. Motivációt ébresszünk bennük és a “KERESD” vezényszót triflára is kiterjesszük (eddig játékok keresését tudták). Ehhez a klikkert használtuk elég aktívan minden tanulásnál. Bent a lakásban+ kint egy jól ismert, kevéssé zavaró környezetben gyakoroltunk 4 feladatot. A cikk vége felé egy rövid összefoglaló táblázatot találtok a feladatokról (a teljes tréning tervet és a táblázat elérhető a www.szimatonline.hu TriflavadászON online kurzusán).

1. Szaglás bekapcsolása. Trifla=jutalomfalat
Első lépésben segítettem a tanulást: természetesen mindezt úgy, hogy a kutyák ültek, nyugodt helyen voltunk, kevés zavaró tényező volt a környéken és egyszerre csak az egyiknek mutattam meg a triflát. 3 alkalom után már értették miről van szó: trifla=jutalomfalat
Második lépésben ugyanezt játszottuk el csak már úgy, hogy megszokják, hogy a földön van a trifla.

Végül ha érdeklődtek utána akkor kapták a pozitív megerősítést.

 

2. Keresés: Trifla=zsákmány

A látás segítségével erősítettünk rá a szaglás használatára.

Első lépésben a triflát megmutattam nekik. Ha mentek utána és megérintették, akkor pozitív megerősítést kaptak a kutyák. Fontos, hogy pozitív élményeket társítsanak a tanuláshoz, így én soha nem alkalmazok egyáltalán büntetést.

Végül növeltem a távolságot, így sokszor már csak a szaglásra hagyatkozva tudták megtalálni.

3. Keresés: Trifla=szag

Megtanulta a kutya, hogy ha nem látja a gombát attól még ott van valahol és szag alapján meg tudja találni. Tehát elrejtettem a triflát és úgy kellett keresnie. Még mindig látta az egész folyamatot.

 Kinti környezetben a tanítás mindig kihívás, így a távolságot fokozatosan növeltem.
Ekkor már nagy lelkesen ment és mutatta hol van a gomba.

Végül növeltem kicsit a távolságot. Fontos, hogy még mindig látta a mozdulatomat és azt, hogy körülbelül hol kell keresnie. Ez önbizalmat adott neki a kereséshez és egyben kicsi önállóságot is, hogy nem én mutogatok már neki hogy hol kezdjen keresni. Illetve végig figyelte a mozdulataimat, így egy pillanatra sem unatkozott. Viszont ehhez tudnia kellett már helyben maradni és megvárni amíg végzek.

 



Levezető játék

A tanulás időtartama általában 5 perc volt. Nem kértem tőle többet, fokozatosan vezettem be az új feladatokat. Csak akkor mentünk tovább amikor már sziklaszilárdan tudott  megcsinálni egy-egy feladatot. És mindig a csúcson hagytuk abba a gyakorlást. Vagyis akkor, amikor a kutya motivációja és lelkesedése önmagához képest kiemelkedően magas volt. Minden tanulás végét egy nagy játékkal zártuk. Ezt személy szerint nagyon fontosnak tartom. Amellett, hogy lezárja a tanulást és ellazítja a kutyát, a közös játék rendkívül jó kapcsolaterősítés a gazdival és pozitív élménnyel zárja a közös tanulást (így észrevétlenül megszereti kutyánk az agyfárasztást is). ;)


Az első héten tehát a szaglás bekapcsolása volt a fő momentum.

 


Fontos: Mindig figyelek arra, hogy a kutya akit tanítok mindvégig lelkes maradjon, motivált, a csúcson hagyjuk abba a tanulást,és persze bennem is meg kell lennie a kellő motivációnak és aktivitásnak, hiszen csak így tudom őszintén motiválni a kutyát. Ha fáradt vagyok nem tanítom sokat, és tőle se várom el, hogy tanulni akarjon amikor már lecsukódnak a szemei. Mindennek megvan a maga helye és ideje.

 

Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a ciksorozat IV. része- Triflakutya #stepbystep 2. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv következő heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

A TriflavadászON online kurzus a www.szimatonline.hu oldalon elérhető!

Nézz körül facebook oldalunkon is!

 



 

Triflakutya GY.I.K.

 

Hol tudok kutyámmal triflakutya vizsgára jelentkezni?

Triflakutya vizsgák szarvasgomba egyesületek szervezésében indulnak. Triflakutya vizsgát szervező egyesületek például:

http://szarvasgombaegyesulet.hu/tanfolyamok/

http://www.emsze.hu/

Hol tudok szarvasgomba kereső tanfolyamot elvégezni?
Egyesületek szervezésében indulnak szarvasgomba kereső tanfolyamok is. Ezek időtartama és ára egyesületenként változó.Tanfolyamot szervező egyesületek például:

http://szarvasgombaegyesulet.hu/tanfolyamok/

http://www.emsze.hu/
 

Milyen szarvasgombafajták vannak Magyarországon és mikor teremnek?

  • Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) termőidőszaka július- november

  • Téli szarvasgomba (Tuber brumale), október- március

  • Fehér szarvasgomba (Choiromyces meandriformis), június- szeptember

  • Homoki szarvasgomba (Mattirolomyces terfezioides), augusztus- november

  • Nagyspórás szarvasgomba (Tuber macrosporum), ősszel

  • Isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum)

  • Burgundiai szarvasgomba (Tuber uncinatum), nyár elejétől egészen télig

  • Késõi szarvasgomba (Tuber borchii), február- május

  • Kátrányszagú szarvasgomba (Tuber mesentericum), szeptember- december

 



Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a ciksorozat IV. része- Triflakutya #stepbystep 2. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv következő heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

JELENTKEZZ a TriflavadászON online tanfolyamra!
Tanulj és tanítsd a kutyádat erőszak- és büntetés nélkül!
https://virtualiskutyaiskola.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr4313195758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! https://virtualiskutyaiskola.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (5) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (5) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (6) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) coaching (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) cukikutya (1) doga (1) dogcast (2) dogcoach (1) doglife (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) dog training (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (6) együttműködőnevelés (1) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) erőszakmentesen (7) erőszakmenteskommunikáció (1) erőszakmenteskutyázás (3) erőszakmentes kommunikáció (1) érzések (1) etológia (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) forcefree (1) forcefree training (1) gombászkutya (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbikutya (2) hogyan (1) hogyankezdjemel (3) hogyantanítsam (1) hogyantovabb (1) hogyan tanítsam a kutyámat (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelenlét (3) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kapcsolat (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (2) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavírus (3) koronavirus (1) kultúra (1) kutya (24) kutyabajok (8) kutyabarát (19) kutyabarat (1) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (9) kutyabüntetés (1) kutyabuntetes (3) kutyacoach (3) kutyaélet (4) kutyaetológia (5) kutyafajták (14) kutyagondok (2) kutyaharapás (1) kutyainfo (4) kutyaiskola (20) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (16) kutyakiképzés (18) kutyakikepzes (15) kutyakikepzo (1) kutyakiképző (15) kutyakommunikáció (1) kutyakülföldön (1) kutyakulfoldon (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (20) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (14) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktatás budapest (1) kutyaoktatás erőszakmentesen (2) kutyaoktatás holisztikusan (1) kutyaoktato (5) kutyaoktató (2) kutyaoktató képzés (1) kutyaorr (1) kutyaösztön (1) kutyaovi (10) kutyarténer (16) kutyarténerbudapest (2) kutyás (1) kutyásélet (2) kutyásjáték (5) kutyasjoga (1) kutyasuli (20) kutyasulionline (1) kutyatámadás (2) kutyatanítás (2) kutyatanitas (1) kutyatartás (3) kutyatiltás (2) kutyatréner (5) kutyatrener (11) kutyatréner budapest (1) kutyatükör (2) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (6) kutyázás (1) kutya tanítás (1) kutyoktatas (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) lathatatlanporaz (11) lathatatlanporazmodszer (3) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbjáték (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) mat training (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) mindset (1) minőségi (1) miretanítsamakutyámat (1) mittanitok (1) modernkor (1) modern kutyaoktatás (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (4) online (2) onlinekutyakikepzes (3) onlinekutyasuli (3) onlinetanulás (3) örökbefogadás (1) őrzővédő (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) podcast (1) póráz (1) probléma (1) problémamegoldás (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (1) szaporító (1) szarvasgomba (9) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (1) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (4) szimat (4) szimatkurzus (6) szimatmunka (5) szimatolás (4) szimaton (4) szimatonline (10) szimatsuli (4) szimatszőnyeg (3) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) tréner (1) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) triflavadászon (1) triflavadaszon (3) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (3) tudatosság (7) tudomány (2) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) vadászkutya (1) változás (1) varga réka (1) varga réka kutyaoktató (1) városiélet (3) városikutya (6) varosikutya (4) vicsorgás (2) virtualiskutyaiskola (4) virus (1) vírus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (6) yoga (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása