Büntetés nélkül is szót fogadó kutya? Igen, lehetséges! II. rész
Force-Free Kutyanevelés, oktatás, tanítás, kiképzés

Mi van ha elhagyjuk a büntetést?
Erőszak- és büntetésmentesen is meg lehet tanítani a kutyának hogy mi az amit lehet és mi az amit nem. Szabályokat, határokat lehet kialakítani és egy biztonságos keretet adni a kutyusnak.

Büntetés nélkül megjelenik a bizalom és az együttműködés. Hibázhat a kutya, de megmutatjuk mi a helyes út. Ha kell akkor annyiszor amennyiszer szükséges. Türelem és empátia. Ha hibázik nem dühöngünk, objektíven szemléljük, elvonatkoztatunk önmagunkról és megkeressük az okát. Mi az amit nem tanítottam meg neki vagy mi az amire valójában szüksége van?

ÖNISMERET ÉS TUDATOSSÁG
Ha mégis olyan szituációba kerülünk kutyánkkal amit nem tudunk helyén kezelni, akkor sem a kutyát hibáztatjuk érte és nem büntetjük. A büntetés ott kezdődik ahol a tudás véget ér. Ha nincs kellő tudásunk az adott helyzetet kezelni vagy lefagyunk vagy elutasítjuk vagy a kutyát hibáztatjuk.
Ehelyett inkább tedd fel magadnak a kérdést: miért dühít fel ha a kutyám nem fogad szót nekem? Mi a valódi oka? Talán volt egy munkahelyi konfliktusom épp aznap és amiatt idegesebb lettem, a kutyám pedig megérezte ezt? Mert a kutyák kiszagolnak mindent, nekik nem tudunk hazudni.
Ha ezt meg tudom figyelni magamon, akkor a megoldás is jön magától: jobban kell figyelnem, inkább pórázra rakom ma séta közben vagy játszok vele egy jót, ami engem is kikapcsol. Nem pedig elvárom, hogy a stresszes hangulatom egyáltalán ne befolyásolja a viselkedését és “minta kutya” legyen aznap is.

Mint ahogy ránk emberekre is, úgy a kutyákra is hatással van az időjárás változása. Van hogy aktívabbak, van hogy fáradtabbak. Nem várhatjuk el, hogy mindig a top-on legyenek.

SZOCIÁLIS TANULÁS
Egy másik fontos dolog a szociális tanulás. A kutyák rengeteget tanulnak az emberek viselkedéséből. Pl. ha azt szeretném, hogy kutyám a városban ne lépjen le a járdáról, akkor minden egyes alkalommal, következetesen én is álljak meg a járda szélén vele együtt. Mutassam meg neki, hogy ez fontos és minden alkalommal legyek én a példa rá, hogy meg kell állni. Mindig. Egészen addig amíg kutyám velem él. A kutyák előszeretettel másolnak, tanulnak az emberektől. Ha azt szeretném, hogy más kutyákkal barátságos legyen a kutyám, akkor én is legyek barátságos más kutyákkal. És így tovább.

KONTROLL
A “NEM”-et fokozatosan, lépésről lépésre tanítjuk, végig büntetés nélkül, a kutya saját önkontrollját előhívva. Van rá módszer, lehetséges. Az ösztönök kordában tarthatók büntetés nélkül.
Eredmény: elég a “NEM” szót kiejtenünk és a kutya megérti, hogy azt a dolgot nem szabad. Bízik bennünk, visszanéz ránk, abbahagyja az adott cselekvést legyen szó pl. földről felevésről vagy agresszív megnyilvánulásról, előbb utóbb bármiről. Fokozatosan terjesztjük ki a “NEM”- et és kellő gyakorlás után, helyzettől függően lehet halkan vagy suttogva is mondani.
Dühösen, vagy dühösnek hatóan ordítva viszont semmi értelme. Miért? Mert a dühös ordítás mögött az ember tudatállapota olyan energiákat generál, mely a kutya számára nem lesz vonzó. A kutya kiegyensúlyozott, magabiztos gazdi társaságát keresi, aki jó energiákat sugároz és biztonságban érezheti magát mellette.
A “NEM” mögött húzódó emberi tudatállapot számít. Nem hatalmaskodva, nem elvárósan, nem uralva a kutyát, hanem nyugodtan, bizalommal és megértéssel fordulva a kutya felé. Megkérve a kutyát, tisztelve őt.
Mert ha akarja úgyis feleszi büntetéses módszerek mellett is. Mindig van az az állapot pl. vacsora idő közeleg vagy nagy játék után megéhezik és talál valami finomságot. De ha elérjük azt, hogy kontrollálni tudja az ösztöneit az együttműködés szintjén, akkor a kedvünkért a “NEM”-et tiszteletben tartja.
Saját kutyámon tapasztalom, hogy imád szaglászni, de nem aggódok amikor lent van az orra a földön vagy távolabb megy tőlem és úgy szaglászik. Minden pillanatban össze vagyunk kapcsolódva valamilyen szinten. Séta közben a kutyámra figyelek és a jelenben vagyok 100%- osan. Tudom mi történik körülöttünk, milyen helyzetekben kell jobban odafigyelnem rá. Folyamatosan kommunikálunk egymással, hol játékra hívom, hol feladatot adok neki, hol csak felfedezzük a környéket. Figyelem mi az ami élteti, mi érdekli séta közben, mire hogy reagál. És közben ő is figyel rám, hogy merre vagyok, mit csinálok, hogyan reagálok a cselekedeteire, mikor örülök, mikor vagyok komolyabb.


FORCE- FREE KUTYAOKTATÁS

A force-free kutyaoktatás azt jelenti, hogy a kutyát vezetjük, segítünk neki kiigazodni az emberi világban és a problémás viselkedések megelőzésére helyezzük a hangsúlyt. Mindezt pozitív megerősítéssel, differenciális megerősítéssel, klasszikus kondícionálással, ellen- kondícionálással és deszenzitivizációval érhetjük el. A kutyák életéből a büntetés és az erőszak minden formáját mellőzzük. A tudatosságra törekszünk.

Bővebben minderről egy korábbi cikkemben olvashatsz:
http://kutyaoktato.blog.hu/2017/08/30/eletre_nevelveAz együttműködést és a kutya-ember kapcsolatot nagy mértékben erősítik még:
közös aktivitás, közös hobbi, ösztönkielégítés lehetősége, kutyamasszázs. Blogom korábbi cikkei között találsz a témákban írásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr613751250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! http://szimatonline.hu/vargareka.html

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (4) akikreérdemeshallgatni (1) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (2) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (3) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) csaladikutya (1) családikutya (3) cukikutya (1) doga (1) doglife (1) dognosework (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (3) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) emlek (1) erőszakmentesen (4) erőszakmenteskutyázás (3) érzések (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) felnőttkutya (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) gombászkutya (1) gyász (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbi (1) hobbikutya (2) hogyankezdjemel (2) hogyantovabb (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelentkezes (1) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (3) kölyökkutya (10) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavírus (3) koronavirus (1) kutya (26) kutyabajok (5) kutyabarát (20) kutyabarat (2) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (12) kutyabuntetes (2) kutyaélet (2) kutyaetológia (3) kutyafajták (14) kutyagondok (1) kutyaharapás (1) kutyainfo (3) kutyaiskola (22) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyak (1) kutyák (17) kutyakiképzés (19) kutyakikepzes (14) kutyakiképző (16) kutyakiképzők (1) kutyakulfoldon (1) kutyakülföldön (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (21) kutyanvelés (1) kutyaoktatás (18) kutyaoktatas (15) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktató (1) kutyaoktato (2) kutyaorr (2) kutyaösztön (1) kutyaovi (12) kutyarténer (17) kutyarténerbudapest (2) kutyásaktivitás (1) kutyásjáték (4) kutyasjoga (1) kutyasuli (22) kutyasulionline (1) kutyaszimat (1) kutyatámadás (2) kutyatanítás (2) kutyatanitas (1) kutyatartás (2) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (3) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (5) kutyoktatas (1) kutyusalakasban (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) láthatatlanpóráz (1) lathatatlanporaz (14) láthatatlanpórázmódszer (1) lathatatlanporazmodszer (6) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbemberek (1) legjobbjáték (1) legjobbmodszerek (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) lpmp (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) minőségi (1) mittanitok (1) modernkor (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (2) noseworkkutya (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (2) online (3) onlinekutyakikepzes (3) onlinekutyasuli (3) onlinetanulás (4) örökbefogadás (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) póráz (1) probléma (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (2) szaporító (1) szarvasgomba (10) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombakeresőkutya (3) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (1) szimat (6) szimatkurzus (8) szimatmunka (7) szimatolás (6) szimaton (4) szimatonline (9) szimatsuli (6) szimatszőnyeg (3) szobakutya (1) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) top5 (1) tréner (2) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) triflavadászon (1) triflavadaszon (3) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (2) tudatosság (4) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) változás (2) városiélet (3) varosikutya (4) városikutya (6) vicsorgás (2) vírus (1) virus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (5) yoga (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása