Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen IV.

Ez a blogbejegyzés a "Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen" többrészes sorozat IV. bejegyzése. A blogsorozatban a Triflakutya képzéséről tudhatsz meg hasznos információkat: vizsgaszabályzat, tanulási terv, kiképzés lépésről lépésre 6 hét alatt. És még sok hasznos és érdekes információt osztunk meg meg a szarvasgomba keresésről. Tarts velünk! A triflakutya vizsgára hat hetünk van felkészülni. A hat hét keserédes pillanatait folyamatosan dokumentáljuk és megosztjuk a tapasztalatainkat. Célunk, hogy kedvet csináljuk ehhez a csodás, kutya-ember együttműködést igénylő tevékenységhez. Egyszóval: gombászásra fel!IV. rész- Triflakutya #stepbystep 2. hét

Elröppent a második hét is. Voltak hullámvölgyek, új helyszínek, több gomba..
Ezen a héten elkezdtünk több triflával tréningezni. Az első héten még csak egyet kellett megtalálniuk a kutyáknak. A héten ez már 2-3 db volt. Így szépen, lassan elkezdték megszokni, hogy az első találat után is van még feladat, nincs megállás.

Egy másik változtatás, az előző héthez képest, hogy a klikker használatát elkezdtem lecsökkenteni, majd a hét második felétől már nem is használtuk. A kutyák már anélkül is ügyesen megértették a feladatot. Plusz az elrejtések már 10-15 méter távolságban történtek, így az ebek kevésbé tudták behatárolni a keresés helyét, viszont még mindig szemmel kísérhették a földfelszíni rejtést. Robinson kutyámmal külön is tréningeztem minden nap, más-más helyszíneken spontán bekapcsoltam a keresés feladatába. Ezeket a “különórákat” közepesen zavart városi zöldterületeken gyakoroltuk; más kutyák látótávolságon belül voltak, gyalogosok, galambok, varjak, sőt volt hogy még mókusok is felbukkantak.  

A tapasztalatok vegyesek. Voltak olyan napok, amikor nagyon jól ment a keresés és volt, hogy alább hagyott a lelkesedésük. Próbálok figyelni rá, hogy mindig jó élmény kapcsolódjon a gombászáshoz és a gyakorláshoz. Így bevezettem továbbá, hogy nemcsak a gyakorlás végén van játék, hanem minden tanulást játékkal kezdünk. Ettől kellőképpen felpörögnek a delikvensek és ez a teljesítményükre is kihat.

A 4 alapfeladat kicsi változtatással és engedelmességi feladatokkal (keresés protokoll) keretbe foglalva, de megmaradt:

  • szaglás bekapcsolása

  • keresés eldobásból

  • keresés törölközővel

  • keresés földön.

 

Továbbra is a “Kevesebb Több” elvén haladva, a keresés tanulásával töltött idő Robinsonnál naponta 3*10 perc átlagosan. De van hogy kevesebb.

+ Info ami a tanulást gördülékenyebbé teheti. Trifla=jó érzés
Fontosnak tartom hogy a trifla illata a tanulási időn kívül minél több, a kutyák számára kellemes élményt nyújtó tevékenység közben előkerüljön. Így például játék, labda, zsákmányozás, kajaidő. Ezáltal szépen lassan összekapcsolja a kutya agya a szarvasgomba illatát a jó dolgokkal.

 

Ennyi bevezető után jöjjenek hát a feladatok! :)

 

1. Szaglás bekapcsolása. Trifla=jutalomfalat

A második héten a klikker használatát elkezdtem kivenni. Mivel a kutyák már értették a feladat lényegét így nem volt rá szükség. A fokozatokat is szép lassan kezdtük elhagyni. Ha még emlékeztek rá, a múlt héten 3 fokozata volt a szaglás bekapcsolásának: kézben trifla orr felé közelítve, kézben trifla a földön, csak trifla a földön. A hét második felében keresés előtt gyakoroltuk ezt párszor úgy, hogy csak a kezemből szagolták meg. Így szagmintát vehettek a keresendő dologról. Utána rögtön indultak is keresni.
Tehát ezt a feladatot engedelmességgel kombinálva, beintegráltam a keresésbe. A második héten más-más helyszíneken gyakoroltunk, ez is egyfajta nehezítés volt.
Továbbra is fontos, hogy a kutyák lássák, hallját, tapasztalják a gazdi ujjongását, örömét amikor sikeresen találtak egy szarvasgombát. Ekkor azonnal szóbeli dícsérettel+ jutalomfalattal erősítem meg őket. Saját tapasztalatból mondom, hogy óriási élmény látni a kutyán, hogy élvezi ha megérti amit szeretnék tőle kérni és boldogan, sikeresen végre is hajtja. 

2. Keresés eldobásból. Trifla=zsákmány=jutalomfalat

Ez a feladat nagy kedvenc lett. Már csak a “labdadobó mozdulat” látványa miatt is :) A második héten annyiban nehezítettem a feladatot, hogy engedelmességi feladatból kellett megoldaniuk. Vagyis a keresés tevékenység kereteit megalapoztuk. Minden keresés előtt “ÜL”+”MARAD” feladatot kértem tőlük. Majd megszagoltattam velük a gombát, amit ezek után olyan messzire dobtam amennyire csak tudtam. Így már nem látták az érkezés helyét, és több “orrhasználatra” volt szükség a megtaláláshoz. “KERESD” szóra indultak kutatni a kutyák. A klikker használata már itt sem kellett, azt kivettem a feladatból.

3. Keresés törölközővel. Trifla=szag=jutalom

A törölközős keresést már csak bent, az esti pár perces tanulásnál haszáltuk. Inkább játék mint munka. Bár ez az egész szarvasgombakeresésre elmondható. Robinson imádja túrni- fúrni a törölközőt miközben folyamatosan szimatol. A törölköző kaparásával kezdte el jelezni az elrejtett gombát, magától. Aminek nagyon megörültem, hiszen a következő héttől már föld alól kell keresnie. Még minidig látta a rejtés folyamatát, de most már csak a törölköző alá tettem le a triflát. És ugyanúgy keresési protokoll szerint: “ÜL”+”MARAD” feladatból, trifla szagvételezéssel, “KERESD” szóra indítottam a keresést. Klikkert már ennél a feladatnál sem használtunk.

 

4. Keresés a földfelszín felett. Trifla=szag=jutalom

A feladat a keresés protokoll szerint zajlott: “ÜL”+”MARAD” feladatból, trifla szagvételezéssel, “KERESD” szóra indítottam a keresést. A nehezítés annyi volt a héten, hogy különböző kinti helyszíneken, nagyobb zavarások közepette is kerestünk. De még nem túl nagy ingerek mellett, hogy a koncentrációt szintet tartsuk és erősítsük. Plusz messzebb rejtettem el a gombát, 10-15 méterre a kutyától, így már nehezebben határolta be a helyét és több “orrmunka”kellett hozzá.

 

5. Engedelmességi feladatok. Keresés protokoll

A második héten a kontroll feladatok több hangsúlyt kaptak, hogy megadjam a kereteket az ebeknek. Így fárasztóbb volt a feladat és jobban is kellett figyelniük. Eddig örültem, ha érdeklődést mutatnak a szarvasgomba iránt, bár továbbra is örülök persze :), de most már a triflával való viszonyuk megérett arra, hogy a nagy keresési láz és izgatottság közepette helyben várakozzanak ültetésből vagy fektetésből. Illetve mielőtt szabadjára engedem őket, megszagolják a nálam maradt gombát, majd a “KERESD” “HOL A GOBA?” kéréseket intézem feléjük és azon nyomban elindulnak.  Én ezt keresés protokollnak hívom. Megvan a szabály és a keret, tudnak hozzá igazodni és megkönnyíti a feladat megértését. Nem csak úgy a nagyvilágban keresnek, hanem fókuszáltabbak lesznek ettől, biztonságot ad nekik.

 

 

6. Levezető játék

Játék, játék, játééék! A gyakorlások legfontosabb mozgatórugója. Elején és végén egyaránt nagyon fontos. Jó élménnyel kezdünk, jó élménnyel zárunk. Az elején felpörgetjük a kutyát, a végén levezetjük a maradék energiát. Így garantált a jó szórakozás tanulás közben is ;)


Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a cikksorozat V. része- Triflakutya #stepbystep 3. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv következő heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

 

Nézz körül facebook oldalunkon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr8513275337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem. Dömötör Júlia által kidolgozott “Láthatatlan Póráz Módszer” -rel történő oktatás során csak és kizárólag a pozitív megerősítésre és a gazdi-kutya közötti kommunikációra helyezzük a hangsúlyt. Mindezt saját tudásommal és tapasztalataimmal kiegészítve adom át gazdi-kutya tanítványaimnak. Ez azt jelenti hogy nincs büntetés és nincs olyan hogy rossz kutya. Figyelmünket minden felmerülő nehézség esetén a "win-win" megoldásokra fókuszáljuk. A kutyát tanítjuk és közben magunk is fejlődünk, hogy az adott pillanatban a lehető legjobban tudjuk kezelni a váratlan kutyás helyzeteket. Nincsenek elvárások, a kutyát lépésről lépésre tanítjuk, apró részletekre bontjuk le az emberi világ sokszor még az emberek számára is nehezen érthető komplexitását, hogy a végén egy kiegyensúlyozott és magabiztos kutyával az oldalunkon bátran vethessük magunkat az életbe. Mindeközben mi magunk is fejlődünk és magabiztosabbá válunk. JELENTKEZZ a SzimatONline online kurzusokra. Bővebb információ: http://szimatonline.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (4) akikreérdemeshallgatni (1) bátorság (1) bizalom (2) bizonytalanság (2) biztonság (1) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (4) büntetés (1) buntetes (2) büntetésmentesen (2) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) családikutya (3) csaladikutya (1) cukikutya (1) doga (1) doglife (1) dognosework (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (1) dogyoga (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (2) élet (2) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) emlek (1) erőszakmentesen (3) erőszakmenteskutyázás (2) érzések (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) felnőttkutya (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) gombászkutya (1) gyász (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbi (1) hobbikutya (2) hogyankezdjemel (1) india (1) játék (1) jelentkezes (1) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kézjelek (1) kiskutya (3) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) kutya (23) kutyabajok (4) kutyabarat (2) kutyabarát (18) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (12) kutyabuntetes (2) kutyaélet (2) kutyaetológia (3) kutyafajták (13) kutyagondok (1) kutyaharapás (1) kutyainfo (2) kutyaiskola (19) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (14) kutyak (1) kutyakikepzes (13) kutyakiképzés (18) kutyakiképző (13) kutyakiképzők (1) kutyakülföldön (1) kutyakulfoldon (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (19) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (13) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktató (1) kutyaoktato (2) kutyaorr (2) kutyaösztön (1) kutyaovi (11) kutyarténer (15) kutyarténerbudapest (1) kutyásaktivitás (1) kutyásjáték (3) kutyasjoga (1) kutyasuli (21) kutyaszimat (1) kutyatámadás (2) kutyatanitas (1) kutyatanítás (2) kutyatartás (2) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (3) kutyávalazélet (2) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (4) kutyoktatas (1) kutyusalakasban (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) láthatatlanpóráz (1) lathatatlanporaz (14) láthatatlanpórázmódszer (1) lathatatlanporazmodszer (6) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbemberek (1) legjobbmodszerek (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) lpmp (1) marad (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) minőségi (1) mittanitok (1) modernkor (1) morgás (2) motiváció (1) mytique (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (2) noseworkkutya (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (2) online (1) onlinetanulás (1) örökbefogadás (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) pestikutya (3) póráz (1) probléma (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (2) szaporító (1) szarvasgomba (10) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (3) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparációsszorongás (1) szeretet (1) szimat (4) szimatkurzus (4) szimatmunka (3) szimatolás (3) szimatonline (4) szimatsuli (3) szimatszőnyeg (2) szobakutya (1) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) top5 (1) tréner (2) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (2) tudatosság (3) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) változás (2) városiélet (1) városikutya (4) varosikutya (4) vicsorgás (2) viselkedés (1) viselkedésprobléma (4) yoga (1) Címkefelhő