Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen III.
III. rész- Triflakutya #stepbystep 1. hét

Ez a blogbejegyzés a "Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen" többrészes sorozat III. bejegyzése. A blogsorozatban a Triflakutya képzéséről tudhatsz meg hasznos információkat: vizsgaszabályzat, tanulási terv, kiképzés lépésről lépésre 6 hét alatt. És még sok hasznos és érdekes információt osztunk meg meg a szarvasgomba keresésről. Tarts velünk! A triflakutya vizsgára hat hetünk van felkészülni. A hat hét keserédes pillanatait folyamatosan dokumentáljuk és megosztjuk a tapasztalatainkat. Célunk, hogy kedvet csináljuk ehhez a csodás, kutya-ember együttműködést igénylő tevékenységhez. Egyszóval: gombászásra fel!III. rész- Triflakutya #stepbystep 1. hét

Túl vagyunk az első héten. Tanultunk bent is, kint is, napsütésben és esőben, különböző napszakokban, futtatóban és szabadban, pórázzal és póráz nélkül is. A kutyák szépen haladnak, lelkesek, eddig minden a terv szerint megy. Megismertettem őket a szarvasgombával és megértették, hogy jó dolog kérésre megkeresni. Főleg, úgy hogy ketten együtt tanulnak rendkívül jól lesik el egymástól, hogy mit kell csinálni és erre még a versenyszellem is rásegít. Nem mellesleg a kereséstől minden alkalommal jól le is fáradnak agyilag. És mind tudjuk: a fáradt kutya a jó kutya. :)

Az első héten a célunk az volt, hogy a kutyák figyelmét felkeltsük, érdekessé tegyük számukra a szarvasgombát és annak illatát. Motivációt ébresszünk bennük és a “KERESD” vezényszót triflára is kiterjesszük (eddig játékok keresését tudták). Ehhez a klikkert használtuk elég aktívan minden tanulásnál. Bent a lakásban+ kint egy jól ismert, kevéssé zavaró környezetben gyakoroltunk 4 feladatot. A cikk vége felé egy rövid összefoglaló táblázatot találtok a feladatokról.

1. Szaglás bekapcsolása. Trifla=klikk=jutalomfalat
Első lépésben klikkerrel segítettem a tanulást: egyik kezemmel egy triflát nyújtottam az orruk felé, ha odaszagoltak/ érdeklődtek iránta, akkor a másik kezemmel klikkert nyomtam és rögtön jutalomfalatot kaptak. Természetesen mindezt úgy, hogy a kutyák ültek, nyugodt helyen voltunk, kevés zavaró tényező volt a környéken és egyszerre csak az egyiknek mutattam meg a triflát. 3 alkalom után már értették miről van szó: trifla=klikk=jutalomfalat
Második lépésben ugyanezt játszottuk el csak már úgy, hogy a földre raktam le a kezemet amelyikben egy szarvasgombát tartottam. trifla=klikk=jutalom

Végül a triflát leraktam a földre, a kezemet elvettem. Ha érdeklődtek utána akkor klikk és jutalom.

 

2. Keresés eldobásból. Trifla=zsákmány=klikk=jutalomfalat

Mivel mindkét kutya szeret labdázni, így a látás segítségével erősítettünk rá a szaglás használatára. Elsőre furcsán hangzik, de véleményem szerint az a kutya aki szeret zsákmány után szaladni könnyebben tanítható meg a szaglásra, úgy hogy ha a “szagot” mozgó zsákmánnyá tesszük számára vagy mozgó zsákmányba rejtjük el. Szerencsére a szarvasgombák guríthatók. :) Így nem kellett más segédeszközt (pl. labdába rejtés stb.) alkalmaznunk.  

Első lépésben a triflát megmutattam nekik, majd közelre elgurítottam, hogy jól lássák. Ha mentek utána és megérintették akkor klikk+ jutalom következett. Ez nagyon tetszett nekik, olyan volt mintha labdáznánk. Néha vissza is hozták, bevették a szájukba. Itt fontos megjegyezni, hogy a későbbiekben nem szeretném ha szétharapnának egy triflát, hiszen akkor abból én nem profitálok majd, sérült gombát nem lehet eladni. Szerencsére nem volt semmi ilyen szándék bennük, óvatosan vették a szájukba. Ha szétharapták volna akkor sincs gond, ezt később korrigálni lehet. Fontos, hogy pozitív élményeket társítsanak a tanuláshoz, így egy szétrágott gomba esetén sem szabad büntetni. Sőt, én soha nem alkalmazok egyáltalán büntetést. Ha a kontrollt tudja egy kutya, meg van rá tanítva akkor kérésre abbahagyja a nem kívánt viselkedést.

Végül egyre messzebb gurítottam nekik, így sokszor már csak a szaglásra hagyatkozva tudták megtalálni.

3. Keresés törölközővel. Trifla=szag=klikk=jutalom

Nagyon megkönnyítette a tanulást egy törölköző használata :) Ezzel a módszerrel megtanulta a kutya, hogy ha nem látja a gombát attól még ott van valahol és szag alapján meg tudja találni.
Első körben bent a lakásban, a kutya szeme láttára, egy kiterített törölközőre ráraktam a triflát. Ha odament megszgolni, akkor klikk+jutalom következett. Ekkor már a “KERESD” vezényszót és kézjelet is elkezdtem használni. (Ezt a vezényszót már mindkét kutya ismerte, korábban labdakeresős játékot már mindketten játszottak és az egyik kedvenc játékuk.) 

Másodjára leültettem a törölköző elé és várakozást kértem tőle (“ÜL”+”MARAD” vezényszavakat már ismerte), és a szeme láttára leraktam a törölközőre a triflát. Majd a törölköző egyik csücskét ráhajtottam a gombára. A kutya mindezt látta. Ezután mondtam és mutattam neki “KERESD”. Ha odament és elkezdte szaglászni, keresni  és megmutatta hol van a gomba, akkor klikk+ jutalom következett.
Végül a törölköző alá rejtettem a triflát és úgy kellett keresnie. Még mindig látta az egész folyamatot.

Ha ez már jól ment akkor kinti környezetben is gyakoroltuk a törölközős keresést.

 4. Keresés a földfelszín felett. Trifla=szag=klikk=jutalom

Amikor a törölközős keresés már jól ment kinti környezetben is, akkor elkezdtük az egész feladatot törölköző nélkül is gyakorolni.
Első körben helyben maradást kértem a kutyától, megszagoltattam vele a triflát, majd 1-2 méterre tőle leraktam a földre a triflát. Majd visszasétáltam hozzá, jutalmaztam amiért helyben maradt és megkértem “KERESD”. Ekkor már nagy lelkesen ment és mutatta hol van a gomba. Klikk+jutalom.

Végül növeltem kicsit a távolságot, a hét végére 5-8 méterre raktam már le tőle a gombát. Fontos, hogy még mindig látta a mozdulatomat és azt, hogy körülbelül hol kell keresnie. Ez önbizalmat adott neki a kereséshez és egyben kicsi önállóságot is, hogy nem én mutogatok már neki hogy hol kezdjen keresni. Illetve végig figyelte a mozdulataimat, így egy pillanatra sem unatkozott.

 Levezető játék

A tanulás időtartama általában 5 perc volt. Nem kértem tőle többet, fokozatosan vezettem be az új feladatokat. Csak akkor mentünk tovább amikor már sziklaszilárdan tudott  megcsinálni egy-egy feladatot. És mindig a csúcson hagytuk abba a gyakorlást. Vagyis akkor, amikor a kutya motivációja és lelkesedése önmagához képest kiemelkedően magas volt. Minden tanulás végét egy nagy játékkal zártuk. Ezt személy szerint nagyon fontosnak tartom. Amellett, hogy lezárja a tanulást és ellazítja a kutyát, a közös játék rendkívül jó kapcsolaterősítés a gazdival és pozitív élménnyel zárja a közös tanulást (így észrevétlenül megszereti kutyánk az agyfárasztást is). ;)


Az első héten tehát a szaglás bekapcsolása volt a fő momentum.
Ismétlésképpen íme a feladatok, amiket fokozatosan vezettem be és hét vége felé már egymás után gyakoroltuk őket:
Fontos: Mindig figyelek arra, hogy a kutya akit tanítok mindvégig lelkes maradjon, motivált, a csúcson hagyjuk abba a tanulást,és persze bennem is meg kell lennie a kellő motivációnak és aktivitásnak, hiszen csak így tudom őszintén motiválni a kutyát. Ha fáradt vagyok nem tanítom sokat, és tőle se várom el, hogy tanulni akarjon amikor már lecsukódnak a szemei. Mindennek megvan a maga helye és ideje.

 

Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a ciksorozat IV. része- Triflakutya #stepbystep 2. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv következő heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

Nézz körül facebook oldalunkon is! 

Triflakutya GY.I.K.

 

Hol tudok kutyámmal triflakutya vizsgára jelentkezni?

Triflakutya vizsgák szarvasgomba egyesületek szervezésében indulnak. Triflakutya vizsgát szervező egyesületek például:

http://szarvasgombaegyesulet.hu/tanfolyamok/

http://www.emsze.hu/

Hol tudok szarvasgomba kereső tanfolyamot elvégezni?
Egyesületek szervezésében indulnak szarvasgomba kereső tanfolyamok is. Ezek időtartama és ára egyesületenként változó.Tanfolyamot szervező egyesületek például:

http://szarvasgombaegyesulet.hu/tanfolyamok/

http://www.emsze.hu/
 

Milyen szarvasgombafajták vannak Magyarországon és mikor teremnek?

  • Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) termőidőszaka július- november

  • Téli szarvasgomba (Tuber brumale), október- március

  • Fehér szarvasgomba (Choiromyces meandriformis), június- szeptember

  • Homoki szarvasgomba (Mattirolomyces terfezioides), augusztus- november

  • Nagyspórás szarvasgomba (Tuber macrosporum), ősszel

  • Isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum)

  • Burgundiai szarvasgomba (Tuber uncinatum), nyár elejétől egészen télig

  • Késõi szarvasgomba (Tuber borchii), február- május

  • Kátrányszagú szarvasgomba (Tuber mesentericum), szeptember- december

 Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a ciksorozat IV. része- Triflakutya #stepbystep 2. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv következő heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Nézz körül facebook oldalunkon is!


Hasznos linkek, további információk a triflákról:

http://szarvasgombaegyesulet.hu/kutyavizsga/

http://www.emsze.hu/index.html

http://www.pszg.hu/szgomba.html

http://www.trifla.hu/szarvasgomba/isztriai_szarvasgomba
http://truffle.hu/fajok.html

http://www.szarvasgomba.hu/szarvasgomba/

 

http://www.szarvasgomba-termesztes.hu/szarvasgomba-8.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr113195758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! http://szimatonline.hu/vargareka.html

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (4) akikreérdemeshallgatni (1) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (2) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (3) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) csaladikutya (1) cukikutya (1) doga (1) doglife (1) dognosework (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (3) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) emlek (1) erőszakmentesen (4) erőszakmenteskutyázás (3) érzések (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) felnőttkutya (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) gombászkutya (1) gyász (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbi (1) hobbikutya (2) hogyankezdjemel (2) hogyantovabb (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelentkezes (1) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (3) kölyökkutya (10) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavirus (1) koronavírus (3) kutya (26) kutyabajok (5) kutyabarat (2) kutyabarát (20) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (12) kutyabuntetes (2) kutyaélet (2) kutyaetológia (3) kutyafajták (14) kutyagondok (1) kutyaharapás (1) kutyainfo (3) kutyaiskola (22) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyak (1) kutyák (17) kutyakiképzés (19) kutyakikepzes (14) kutyakiképző (16) kutyakiképzők (1) kutyakulfoldon (1) kutyakülföldön (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (21) kutyanvelés (1) kutyaoktatás (18) kutyaoktatas (15) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktató (1) kutyaoktato (2) kutyaorr (2) kutyaösztön (1) kutyaovi (12) kutyarténer (17) kutyarténerbudapest (2) kutyásaktivitás (1) kutyásjáték (4) kutyasjoga (1) kutyasuli (22) kutyasulionline (1) kutyaszimat (1) kutyatámadás (2) kutyatanítás (2) kutyatanitas (1) kutyatartás (2) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (3) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (5) kutyoktatas (1) kutyusalakasban (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) láthatatlanpóráz (1) lathatatlanporaz (14) láthatatlanpórázmódszer (1) lathatatlanporazmodszer (6) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbemberek (1) legjobbjáték (1) legjobbmodszerek (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) lpmp (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) minőségi (1) mittanitok (1) modernkor (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (2) noseworkkutya (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (2) online (3) onlinekutyakikepzes (2) onlinekutyasuli (2) onlinetanulás (3) örökbefogadás (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) póráz (1) probléma (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (2) szaporító (1) szarvasgomba (10) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (3) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (1) szimat (5) szimatkurzus (5) szimatmunka (4) szimatolás (3) szimatonline (5) szimatsuli (3) szimatszőnyeg (3) szobakutya (1) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) top5 (1) tréner (2) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (2) tudatosság (4) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) változás (2) városiélet (3) városikutya (6) varosikutya (4) vicsorgás (2) vírus (1) virus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (5) yoga (1) Címkefelhő