DogYoga - Jóga, tudatosság, kutyanevelésRégóta érik bennem ennek a cikknek a megírása. Többek között azért is mert személyes tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek a tudatosságról, kutyákról, önbecsülésről, jógáról, önismeretről és önelfogadásról…

A kutyatartást a hétköznapi értelemben a legtöbben a felelősség jelzővel kapcsolják össze. Te vagy felelős kutyád viselkedéséért, a napi fejadagjáért, a friss vízért, a lemozgatásáért... emellett oltasd évente, ivartalaníttasd, parazita mentesítsd, vidd orvoshoz ha beteg.

De mi van a felelősségen túl?
Szeretnék egy másik szemszögre rávilágítani a felelősségen túl.
Ez pedig nem más mint a tudatosság. Tudatosság a hétköznapi életedben és a kutyatartásban egyaránt. Tudatosság a kutya nevelésében, tanításában, séta közben, játék közben, etetéskor, felkeléskor, lefekvéskor.. egyszóval mindig tudod mit miért csinálsz, melyik mozzanatod mit vált ki a kutyádból, milyen hatással lesz rá most és a későbbiekben? Mert tetteink eredménye mindig később mutatkozik csak meg. A jelen számít igazán, a tudatos jelenlét a jelenben.
És egyúttal mindig tudod mit miért csinálsz, milyen hatással lesz az életedre, a környezetedre az adott cselekedeted?

A kutyák tudatosságra hívnak
A kutyák tudatosságra hívnak, belekényszerítenek a jelenbe, a valóságba és közben minden pillanatban visszacsatolást adnak arról, milyen ember vagy az adott pillanatban.
És valljuk be, az igazság sokszor fáj mert másnak képzeljük magunkat mint amilyenek vagyunk valójában. A külvilág felé erősnek, magabiztosnak és boldognak szeretnénk látszani.

Kutyád megérzi
ha ideges vagy, megérzi ha magabiztos vagy, megérzi ha beteg vagy, megérzi ha bizonytalan, ha boldog, ha szomorú, ha dühös, ha fáradt, ha kicsattansz a boldogságtól... Nem csak a viselkedésedből de már a szagodból is tudja, hogy éppen milyen állapotban vagy. Nem játszhatod meg előtte a magabiztosságot. Nem tudod átverni. Az őszinteség és a szívből jövő kommunikáció az, amivel a kutyák igazán azonosulni tudnak.

Jóga, önismeret, kutyatartás
Kutyád akkor lesz boldog és teljes életű melletted, ha Te magad is boldog és teljes életet élsz. Ha magabiztos vagy, ha őszintén és feltétel nélkül szereted önmagad, tisztában vagy magaddal, ismered önmagad. Ha békét lelsz magadban, akkor fog kutyád is békét lelni benned. Mert hozzád van kötve az élete, teljes mértékben tőled függ. Te hozod a szabályokat, a határokat, a korlátokat az életében, Te adod neki az otthont. Kutyád olyanná válik amilyenné Te teszed. Kutyát emberéről...

A jóga egy kitűnő önismereti út, ami felfedi a múltad, segít elfogadni önmagad, megtanít figyelni a valódi érzéseidere és meglátni az élet összefüggéseit. Amint elkezdesz magadra objektíven tekinteni, elkezded objektíven szemlélni a körülötted lévő világot is. Aztán a kutyádat is.

És felmerühet  benned a kérdés: miért van kutyám? mi célt adok a kutyámnak?
Talán a legnehezebb kérdés ez amit kutyások többsége tudatlanul válaszol meg: aranyos, puha, hogy legyen mert mindig is volt, a gyerekem szerette volna…
De miért? Miért jó Nekem, hogy egy másik fajhoz tartozó élőlényt élete végéig magam mellett akarok tartani, hogy tőlem függjön? És miért is jó ez Neki?

Nehéz kérdés, nehéz és fájdalmas út megtalálni rá a választ önmagunkban. Minél mélyebben ástam le magamban, annál jobban körvonalazódott meg bennem a válasz: magánytól való félelem és hogy értékesnek érezzem magam. Ezek az érzések belőlem fakadnak, külső dolgoktól nem kapok megnyugvást.
De hogy jön képbe a kutya oldala? Mi van a másik oldalon amit én adni tudok Neki azon kívül hogy felelősségteljesen ellátom az alap szükségleteit?
Korábbi cikkemben erről bővebben olvashatsz:
http://kutyaoktato.blog.hu/2017/08/30/eletre_nevelve


Nehéz út szembenézni tetteink valódi kiváltó rugóival. De őszintén elmondhatom, hogy megéri.

A jóga gyakorlásod hatása a kutyádra
Tapasztalom, hogy azzal akikkel együtt élek az energiáink egymásra hangolódnak, még ha egy másik fajhoz tartozó állatról van szó akkor is. Ha nyugodt vagyok akkor a környezetem is megnyugszik, ha ideges vagyok akkor a környezetemben tartózkodók is feszütséget kezdenek el érezni a közelemben.
A jóga nekem rengeteget segít az önismeretben, önelfogadásban, önszeretetben és a lelki békém megtalálásában. Az ászana gyakorlások közben érzem, hogy a testemben megindul az energia áramlása, egyfajta nyugalom tölt el, a feszültségek feloldódnak.
Az ásznák gyakorlása a testben végbemenő biokémiai folyamatokban is megmutatkozik. És ezt a kutyák megérzik.
Más lesz az illatunk. Más lesz a kisugárzásunk. Más lesz a testtartásunk. Más lesz az energetiakai állapotunk. Harmóniába kerül a test és a lélek. Ezt Ők is megérzik mint mindenki más a környezetünkben és vonzónak találják a megnyugvást keltő kisugárzást. Keresik a társaságunkat.


A tudatosságod hatása a kutyádra

Az az ember aki önmagával jóban van, az a világgal is jóban van és a kutyája viselkedésében is meglátszik ez a hozzáállás.

 

A  a jóga segít megérteni a tudatos kutyanevelést /tartást / kiképzést / tanítást és empatikussá tesz.

Egyértelművé válik, hogy nincs szükség azokra az elterjedt erőszakos módszerekre amiket manapság sok kutyaiskola és kutyakiképző még mindig használ és előszeretettel megoldásként javasol (fojtó nyakörv, elektromos nyakörv, megalázás, megfélemlítés, ordibálás, póráz rángatás, büntetés...).


Kölcsönös bizalom = együttműködés
Tapasztalom, hogy a kölcsönös bizalom megfelelő kiépítése együttműködést eredményez. A kutyát tudatosan tanítva kinyílik a valódi személyisége és egy láthatatlan kapocs fog összekötni vele. Egy ilyen kapcsolatban előbb utóbb a póráz már fölöslegessé válik, a kommunikáció magasabb szinten működik.

Ha szeretnéd megtapasztalni milyen hatással van a jóga a kutyádra és szívesen tanulnál otthon is végezhető kutyamasszázs fogásokat, 
szeretettel várunk Kutyamasszázs és Relaxáció eseményünkre:

https://www.facebook.com/events/1784948861557975/Namaste


A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr8113687786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem. Dömötör Júlia által kidolgozott “Láthatatlan Póráz Módszer” -rel történő oktatás során csak és kizárólag a pozitív megerősítésre és a gazdi-kutya közötti kommunikációra helyezzük a hangsúlyt. Mindezt saját tudásommal és tapasztalataimmal kiegészítve adom át gazdi-kutya tanítványaimnak. Ez azt jelenti hogy nincs büntetés és nincs olyan hogy rossz kutya. Figyelmünket minden felmerülő nehézség esetén a "win-win" megoldásokra fókuszáljuk. A kutyát tanítjuk és közben magunk is fejlődünk, hogy az adott pillanatban a lehető legjobban tudjuk kezelni a váratlan kutyás helyzeteket. Nincsenek elvárások, a kutyát lépésről lépésre tanítjuk, apró részletekre bontjuk le az emberi világ sokszor még az emberek számára is nehezen érthető komplexitását, hogy a végén egy kiegyensúlyozott és magabiztos kutyával az oldalunkon bátran vethessük magunkat az életbe. Mindeközben mi magunk is fejlődünk és magabiztosabbá válunk. JELENTKEZZ a SzimatONline online kurzusokra. Bővebb információ: http://szimatonline.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (4) akikreérdemeshallgatni (1) bátorság (1) bizalom (2) bizonytalanság (2) biztonság (1) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (4) büntetés (1) buntetes (2) büntetésmentesen (2) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) családikutya (3) csaladikutya (1) cukikutya (1) doga (1) doglife (1) dognosework (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (1) dogyoga (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (2) élet (2) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) emlek (1) erőszakmentesen (3) erőszakmenteskutyázás (2) érzések (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) felnőttkutya (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) gombászkutya (1) gyász (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbi (1) hobbikutya (2) hogyankezdjemel (1) india (1) játék (1) jelentkezes (1) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kézjelek (1) kiskutya (3) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) kutya (23) kutyabajok (4) kutyabarat (2) kutyabarát (18) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (12) kutyabuntetes (2) kutyaélet (2) kutyaetológia (3) kutyafajták (13) kutyagondok (1) kutyaharapás (1) kutyainfo (2) kutyaiskola (19) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (14) kutyak (1) kutyakikepzes (13) kutyakiképzés (18) kutyakiképző (13) kutyakiképzők (1) kutyakülföldön (1) kutyakulfoldon (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (19) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (13) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktató (1) kutyaoktato (2) kutyaorr (2) kutyaösztön (1) kutyaovi (11) kutyarténer (15) kutyarténerbudapest (1) kutyásaktivitás (1) kutyásjáték (3) kutyasjoga (1) kutyasuli (21) kutyaszimat (1) kutyatámadás (2) kutyatanitas (1) kutyatanítás (2) kutyatartás (2) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (3) kutyávalazélet (2) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (4) kutyoktatas (1) kutyusalakasban (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) láthatatlanpóráz (1) lathatatlanporaz (14) láthatatlanpórázmódszer (1) lathatatlanporazmodszer (6) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbemberek (1) legjobbmodszerek (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) lpmp (1) marad (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) minőségi (1) mittanitok (1) modernkor (1) morgás (2) motiváció (1) mytique (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (2) noseworkkutya (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (2) online (1) onlinetanulás (1) örökbefogadás (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) pestikutya (3) póráz (1) probléma (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (2) szaporító (1) szarvasgomba (10) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (3) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparációsszorongás (1) szeretet (1) szimat (4) szimatkurzus (4) szimatmunka (3) szimatolás (3) szimatonline (4) szimatsuli (3) szimatszőnyeg (2) szobakutya (1) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) top5 (1) tréner (2) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (2) tudatosság (3) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) változás (2) városiélet (1) városikutya (4) varosikutya (4) vicsorgás (2) viselkedés (1) viselkedésprobléma (4) yoga (1) Címkefelhő