Kutyás aktivitások- I. rész
A tanfolyam után.. Hogyan tovább?!

Sokat gondolkoztál már azon mi mindent csinálhatnál együtt kutyáddal? A napi rutinotokat megtörve kipróbálnál valami új kutyás tevékenységet?
Mára már számtalan kutyás aktivitás létezik a világon és egyre csak bővül ez a színes paletta. Ebben a cikkben összefoglalom Nektek a kutyás aktivitások tárházát. A választást megkönnyítendő, az egyes aktivitások mellé hasznos linkeket is csatolok.


Ha csapatjátékos vagy…

 1. AGILITY
  Talán az egyik legismertebb kutyás ügyességi és gyorsasági sport. Itt az együttműködés, magabiztosság, gyorsaság és koncentráció nemcsak a kutyánál de a gazdinál is fontos szerepet kap.

  Agilitysek csoport
  https://www.facebook.com/groups/170009876343740/


 2. OBEDIENCE
  Az obedience első látásra ijesztően túlszabályozott, “katonás” sportnak tűnhet. De sose ítélj első látásra! Munkavonalas kutyáknak kitűnő lehetőség a túlfűtött energia levezetésére és a fókuszáltságot is rendkívül jól növeli.

  F.R.O.G.- Fun Relationship Obedience Group oldal https://www.facebook.com/obediencecsapat/


 3. FRISBEE
  Tudtad, hogy a frisbee-zésnél a kutyának meg kell tanítani, hogy 4 lábra érkezzen a földre különben hamar az ízületek rovására mehet a sport? És azt, hogy a frisbee keménysége sem mindegy? Vagy hogy előbb Neked kell megtanulnod a dobásokat mielőtt a kutyát tanítani kezded?

  Dogfrisbee Hungary csoport
  https://www.facebook.com/groups/310624785631140/


 4. DOGDANCING
  A DogDancing a trükkök tanulását a tánccal ötvözi és előadóművészetté emeli azt.

  Kriz-O-Dog Training Center és Dogdance Iskola
  https://www.facebook.com/krizodogtraining/


 5. NOSEWORK
  A kutyák szaglása egyedülálló, csodálatos képesség. Képesek akár egy hetes nyomon is elindulni és felkutatni eltűnt személyeket, állatokat. Emellett akár drogot, hamis pénzt is kiszimatolnak.
  Úgy gondolom, hogy a családi kutyák életében is egy nagyon jó szórakozás és munka a keresés megtanítása. Akár a kutya saját játékát akár szarvasgombát keres nekünk, óriási élmény és lehetőség az együttműködés megtapasztalására.

  Ha érdekel a nyomkövetés, Demi a keresőkutya oldala tuti leköt majd.
  https://www.facebook.com/keresokutya/
  https://keresokutya.hu/
  Ha szeretnél szarvasgombászni kutyáddal vagy betekinteni a NoseWork világába:
  https://www.facebook.com/reka.varga.kutyaoktato/?ref=br_rs


 6. TRÜKKÖK
  Véleményem szerint a trükkök tanítása az egyik legszórakoztatóbb dolog. Nincs tétje, amit a kutya is megérez és a gazdi kreatív fantáziája szabja a határt a feladatoknak. Persze, a fokozatosság és a kevesebb több elve itt is fontos a motiváció megtartásának érdekében.

  Néhány ötlet:
  https://www.youtube.com/watch?v=2jLVMPrv4pk
  https://www.youtube.com/watch?v=t-MKV3cKiCE&t=193s


 7. ÁLLATASSZISZTÁLT TERÁPIA
  A kutyák az élet számos területén segítik az embereket. Legyen szó akár mentális, lelki vagy fizikai segítségről. Terápiás-, hallássérült-, mozgássérült-, személyi- segítő kutyák képzéséhez szigorú vizsgán kell tudni helyt állni. A kutyáknak pedig a legkülönfélébb helyzetekben való magabiztos jelenlétet kell elsajátítani. Ez egy munka és életforma gazdinak és kutyának egyaránt.

  Ha szeretnéd csinálni:
  http://segitokutya.net/segitokutya-kepzes/

  Ha szeretnél terápiát igénybe venni: http://www.doktormancsok.hu/allatasszisztalt-terapia/
  http://balanszek.hu/
  https://www.facebook.com/MayaesFrida/


 8. DoAsIDo
  Tudtad, hogy kutyád le tudja másolni a viselkedésedet és sokszor a hétköznapi életben is téged másol?
  A DoAsIDo egy újfajta, szociális tanuláson alapuló módszer, mellyel erősítheted a kutyáddal való kapcsolatodat.

  https://www.facebook.com/DoasIDoTraining/Ha kutyád ösztöneit fárasztanád…

 1. ŐRZŐ-VÉDŐ
  Kiváló lehetőség kutyád ösztöneinek levezetésére. Egyben nagyon nagy figyelmet is megkövetel a gazditól. Kipróbálni érdemes, ha fenntartásaid vannak e szókombináció hallatán, akkor pedig kötelező. ;) Óriási élményt nyújt, emellett kutyád egy másik oldalát is megismerheted.

  Ha megtapasztalnád:
  https://www.facebook.com/szadadogsport/

 2. MANTRAILING
  Tudtad, hogy már az ember keresést is lehet hobbiként űzni? Számos lehetőség, képzés, tanfolyam, közösség létezik már. Akár városi akár erdei környezetben, a mantrailing hihetetlen jó élményt tud nyújtani.

  Ha szeretnéd megtanulni:
  http://relaxkutyamasszazs.hu/mantrailing-tanfolyam/
  https://www.facebook.com/mantrailingakademia/

 3. EARTHDOG TRIAL
  Terrierek, tacskók vágyálma. Én annak a híve vagyok, hogy mindent lehet imitálni. Ehhez a sporthoz elég akár egy szagminta elrejtése a felállított kotorékba, már az is izgalomba hozza a ‘rövid lábúakat’. Ennek ellenére sok helyen élő állattal tesztelik a kutyákat.

  Ha többet szeretnél tudni:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Earthdog_trial
  https://www.youtube.com/watch?v=BOdaew_Ji9M


 4. TREIBBALL, TERELÉS
  Juhászkutyáknak ajánlott sport. A triebball a juhokat imitálja. Rengeteg lehetőség és ösztönkielégítés rejlik ebben a sportban. Ha pedig élő juhokkal dolgoztatnád meg kutyádat, természetesen arra is van lehetőség.

  Juhok terelése:
  https://www.facebook.com/pg/HTCVasad/about/?ref=page_internal
  https://www.facebook.com/CorrielochSheepdogs/

  Treibball:
  https://www.facebook.com/iTreibball/


 5. VADÁSZAT
  A vadászatot a lista teljessége miatt vetem fel. Vadászkutyák ösztönkielégítésére kitűnő. A természet és az élőlények iránti tisztelet felettébb fontos ennél a tevékenységnél.

14. COURSING
Mondhatni az agarak és whippetek második otthona a coursing pálya. E kutyafajták ösztönkielégítésére a zsákmány üldözés már-már elengedhetetlen. De bármely más kutyafajta vagy keverék kutya, aki imád zsákmányozni, megszereti ezt a sportot.

Cooper Coursing
https://www.facebook.com/pg/coopercoursing/about/?ref=page_internalHa elnyerte a tetszésedet valamelyik kutyás aktivitás, próbáljátok ki bátran. Vagy akár csak ötletet is meríthetsz az itt felsoroltakból és saját kreatív fantáziádat használva a lehetőségek határa a csillagos ég. Így előbb utóbb megtaláljátok azt a közös pontot amit szívesen csináltok együtt, célt adva a kutyának. Akárhogy is döntesz, kutyád meghálálja a közösen eltöltött minőségi időt és azt hogy Veled együtt tevékenykedhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr4913540673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem. Dömötör Júlia által kidolgozott “Láthatatlan Póráz Módszer” -rel történő oktatás során csak és kizárólag a pozitív megerősítésre és a gazdi-kutya közötti kommunikációra helyezzük a hangsúlyt. Mindezt saját tudásommal és tapasztalataimmal kiegészítve adom át gazdi-kutya tanítványaimnak. Ez azt jelenti hogy nincs büntetés és nincs olyan hogy rossz kutya. Figyelmünket minden felmerülő nehézség esetén a "win-win" megoldásokra fókuszáljuk. A kutyát tanítjuk és közben magunk is fejlődünk, hogy az adott pillanatban a lehető legjobban tudjuk kezelni a váratlan kutyás helyzeteket. Nincsenek elvárások, a kutyát lépésről lépésre tanítjuk, apró részletekre bontjuk le az emberi világ sokszor még az emberek számára is nehezen érthető komplexitását, hogy a végén egy kiegyensúlyozott és magabiztos kutyával az oldalunkon bátran vethessük magunkat az életbe. Mindeközben mi magunk is fejlődünk és magabiztosabbá válunk. JELENTKEZZ a SzimatONline online kurzusokra. Bővebb információ: http://szimatonline.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (4) akikreérdemeshallgatni (1) bátorság (1) bizalom (2) bizonytalanság (2) biztonság (1) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (4) büntetés (1) buntetes (2) büntetésmentesen (2) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) családikutya (3) csaladikutya (1) cukikutya (1) doga (1) doglife (1) dognosework (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (1) dogyoga (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (2) élet (2) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) emlek (1) erőszakmentesen (3) erőszakmenteskutyázás (2) érzések (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) felnőttkutya (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) gombászkutya (1) gyász (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbi (1) hobbikutya (2) hogyankezdjemel (1) india (1) játék (1) jelentkezes (1) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kézjelek (1) kiskutya (3) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) kutya (23) kutyabajok (4) kutyabarat (2) kutyabarát (18) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (12) kutyabuntetes (2) kutyaélet (2) kutyaetológia (3) kutyafajták (13) kutyagondok (1) kutyaharapás (1) kutyainfo (2) kutyaiskola (19) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (14) kutyak (1) kutyakikepzes (13) kutyakiképzés (18) kutyakiképző (13) kutyakiképzők (1) kutyakülföldön (1) kutyakulfoldon (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (19) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (13) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktató (1) kutyaoktato (2) kutyaorr (2) kutyaösztön (1) kutyaovi (11) kutyarténer (15) kutyarténerbudapest (1) kutyásaktivitás (1) kutyásjáték (3) kutyasjoga (1) kutyasuli (21) kutyaszimat (1) kutyatámadás (2) kutyatanitas (1) kutyatanítás (2) kutyatartás (2) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (3) kutyávalazélet (2) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (4) kutyoktatas (1) kutyusalakasban (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) láthatatlanpóráz (1) lathatatlanporaz (14) láthatatlanpórázmódszer (1) lathatatlanporazmodszer (6) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbemberek (1) legjobbmodszerek (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) lpmp (1) marad (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) minőségi (1) mittanitok (1) modernkor (1) morgás (2) motiváció (1) mytique (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (2) noseworkkutya (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (2) online (1) onlinetanulás (1) örökbefogadás (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) pestikutya (3) póráz (1) probléma (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (2) szaporító (1) szarvasgomba (10) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (3) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparációsszorongás (1) szeretet (1) szimat (4) szimatkurzus (4) szimatmunka (3) szimatolás (3) szimatonline (4) szimatsuli (3) szimatszőnyeg (2) szobakutya (1) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) top5 (1) tréner (2) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (2) tudatosság (3) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) változás (2) városiélet (1) városikutya (4) varosikutya (4) vicsorgás (2) viselkedés (1) viselkedésprobléma (4) yoga (1) Címkefelhő