Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen V.

Ez a blogbejegyzés a "Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen" többrészes sorozat V. bejegyzése. A blogsorozatban a Triflakutya képzéséről tudhatsz meg hasznos információkat: vizsgaszabályzat, tanulási terv, kiképzés lépésről lépésre 6 hét alatt. És még sok hasznos és érdekes információt osztunk meg meg a szarvasgomba keresésről. Tarts velünk! A triflakutya vizsgára hat hetünk van felkészülni. A hat hét keserédes pillanatait folyamatosan dokumentáljuk és megosztjuk a tapasztalatainkat. Célunk, hogy kedvet csináljuk ehhez a csodás, kutya-ember együttműködést igénylő tevékenységhez. Egyszóval: gombászásra fel!V. rész- Triflakutya #stepbystep 3. hét

Nehéz héten vagyunk túl. Lebetegedtem a 3. hétre, így csöppet lemaradtunk a tanulással. Azért minden tőlem telhetőt megtettem, hogy szinten tartsam az eddig tanultakat. Egy- két újdonsággal is sikerült színesíteni a gyakorlást: föld alá rejtésből keresés, keresés ismerős emberrel, kindertojásba rejtett trifla keresése. Természetesen az alapfeladatok is maradtak és a keresési protokollt a föld alá rejtések keresésre is kiterjesztettem.

A 4 alapfeladat+1 újdonság a föld alá rejtésből keresés:

  • szaglás bekapcsolása

  • keresés eldobásból

  • keresés törölközővel

  • keresés földön

  • föld alá rejtésből keresés


Mielőtt leírnám részletesen a héten gyakorolt feladatokat, szeretnék pár mondat erejéig kitérni a kindertojás és az ismerős emberrel való keresés tapasztalataira.

Kindertojás fail
A 3. héten egyik gombász ismerősöm átküldött egy érdekes videót, melyben Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke, egy interjú keretein belül beszél a szarvasgombászásról és a triflakutyákról is. Megemlíti, hogy nagy segítség a triflakutya kiképzésében a kindertojásba rejtett szarvasgomba apportíroztatása.
Gondoltam egye fene, miért is ne?! Kipróbáljuk!


A kindertojásba elrejtettem a szarvasgombát, majd eldobtam és keresést kértem Robinsontól. Minden jól ment. Mondhatni túl jól. Viszont amint megtalálta a “zsákmányt” és ráharapott, onnantól kezdve nem volt megállás. A trifla már nem érdekelte, csak a kis sárga műanyag izé amit jó rágcsálni. Párszor még gyakoroltunk ezzel a módszerrel, de ahogy ráharapott, kinyílt a tojás, a gomba kipottyant belőle, a kutya meg elrohant a kis zsákmányával. Így valódi keresésre ezzel nem tanítom már. Több oka is van ennek. Egyrészt eddig nem harapdálta a talált gombákat, a kindertojással viszont rögtön a harapást kezdte el beépíteni a keresésbe. Nekem egész, szép, sérülésmentes triflákra lesz szükségem és nem szeretném ha rászokna arra, hogy a talált szarvasgombát is szét lehet rágni mint a kindertojást. Másrészt a kindertojás innentől kezdve jobban érdekelte mint maga a gomba. Ha kiesett a gomba a tojásból az nem számított, nagy vidáman tovább szaladt a kis sárga műanyaggal a szájában. És onnantól kezdve nehéz volt rávenni a keresésre, nagyon elment a játék irányába az egész triflázás. Egy idő után már nem a szaglását használta, hanem a feltűnő sárga tojás látványa izgatta nagyon.
Szóval ez a kindertojásos módszer nem igazán jött be nekünk. De játéknak megtartjuk mert jó móka. :)


Keresés ismerős emberrel: pipa
A héten már nem csak velem keresett az eb. Fontosnak tartom, hogy egy kutya ne csak a gazdája kommunikációját értse meg, és ha más kezekbe kerül a kutyám akkor a kéréseket ugyanúgy teljesítse mintha én kérném meg rá. Éppen ezért a héten már nemcsak velem gyakorolta a keresést. Viszont jelen voltam a tanításnál. A tapasztalat az volt, hogy Robinson nagyon szépen keres mással is. Ez jelzni nekem, hogy a vezényszavakat és magát a feladatot is megértette, magabiztosan tudja végrehajtani mással is.

 

És akkor ennyi bevezető rész után jöjjenek a feladatok. Ezeket most csak felsorolom, mivel nem változtattam rajtuk. Annyi nehezítés volt a héten, hogy újabb helyszíneken is kerestünk, nagyobb zavaró tényezők kíséretében pl. pár méterrel arrébb egy másik kutya labdázott miközben gyakoroltunk.
Illetve, ami nagy előrelépést jelentett, hogy már a föld alá elrejtett szarvasgomba keresést is bekapcsoltuk a feladatokba. Így 5 feladatra bővült a gyakorlásunk.
És természetesen továbbra is betartjuk a keresés protokollt, ami a vizsga engedelmesség részére is felkészíti a kutyát.
1. Szaglás bekapcsolása. Trifla szagvételezés=jutalomfalat
A harmadik héten a gyakorlások elején ül+marad feladat közben kértem a trifla szagvételezését. Csak a kezemből szagolta, hogy szagmintát vehessen a keresendő gombáról. Ezután kérésre elkezdte keresni az elrejtett szarvasgombákat. Természetesen a szóbeli dícséret és a jutalomfalat nem maradt el sosem.

2. Keresés eldobásból. Trifla=zsákmány=jutalomfalat

A harmadik héten továbbra is engedelmességi feladatból kellett megoldaniuk ezt a kérést. A keresés protokollja biztonságos kereteket ad a kutyának és növeli a magabiztosságot. Minden keresés előtt “ÜL”+”MARAD”, majd trifla szagvételezés és jó messzire eldobás. “KERESD” szóra indul a munka. A trifla szagvételezésnél is és trifla megtalálásánál is egyaránt szóbeli dícséret és jutalom! Erről sosem szabad megfeledkezni.

3. Keresés törölközővel. Trifla=szag=jutalom

A törölközős keresést továbbra is az esti pár perces tanulásnál haszáltuk. Inkább játék gyanánt hat. A harmadik héten már nem látta a rejtés folyamatát. Kint várakozik az előszobában, míg én elrejtem a törölköző alá a szarvasgombákat. Majd visszamegyek hozzá és “KERESD” szóra indítottam a keresést. Trifla szagvételezés minden esetben megelőzi a keresést. Találatkor pedig óriási dícséret, örömködés és jutalom. Most már szépen hozzászokott ahhoz, hogy egy gomba nem gomba. Vagyis mindig több gomba van elrejtve így addig folytatja a keresést amíg az összeset meg nem találja. Ez általában 5-6 gomba szokott lenni.

4. Keresés a földfelszín felett. Trifla=szag=jutalom

A feladat a keresés protokoll szerint zajlik továbbra is, kint a szabadban: “ÜL”+”MARAD” feladatból, trifla szagvételezéssel, “KERESD” szóra indítottam a keresést. A nehezítés ezen a héten is annyi volt új helyszínen kerestünk, több bokor, és szerencsénkre sok avar közepette. Plusz a 3. héten már csináltam olyat is, hogy fa takarása miatt Robinson nem látta pontosan a rejtés helyét, így még több “orrmunkára” kényszerült. Találatkor szóbeli dícséret+ jutalomfalat. Ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni. Ez a kulcsa mindennek! :)

 

6. Keresés föld alá rejtésből

A harmadik héten végre elérkeztünk a föld alóli rejtésből kereséshez. A vizsgán a triflák 2-5 cm mélyen lesznek elrejtve. Fokozatosan rejtem majd egyre mélyebbre a szarvasgombákat. A héten 1-2 cm mélységig merészkedtünk. Ez még elég könnyű feladatnak bizonyult, ahhoz hogy a kutya sikerélményt szerezzen. Plusz az ásás része nagyon élvezetesenek bizonyult a számára. Még hagyom, hogy élje ki magát benne. Később kontroll feladatokkal színesítem majd ezt a részt. Nagyon fellelkesült, hogy végre áshat, így még jobban megszerette ezt a szarvasgombás “játékot”. Találatkor szóbeli ujjongás és rengeteg jutalomfalat.

 

JÁTÉK, JÁTÉK, JÁTÉK! A tanulás végén mindig nagy játék következik, így a kutyába garantáltan pozitív élményeket tudunk plántálni.
Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a cikksorozat VI. része- Triflakutya #stepbystep 4. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv következő heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

 

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Nézz körül facebook oldalunkon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr8213344207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem. Dömötör Júlia által kidolgozott “Láthatatlan Póráz Módszer” -rel történő oktatás során csak és kizárólag a pozitív megerősítésre és a gazdi-kutya közötti kommunikációra helyezzük a hangsúlyt. Mindezt saját tudásommal és tapasztalataimmal kiegészítve adom át gazdi-kutya tanítványaimnak. Ez azt jelenti hogy nincs büntetés és nincs olyan hogy rossz kutya. Figyelmünket minden felmerülő nehézség esetén a "win-win" megoldásokra fókuszáljuk. A kutyát tanítjuk és közben magunk is fejlődünk, hogy az adott pillanatban a lehető legjobban tudjuk kezelni a váratlan kutyás helyzeteket. Nincsenek elvárások, a kutyát lépésről lépésre tanítjuk, apró részletekre bontjuk le az emberi világ sokszor még az emberek számára is nehezen érthető komplexitását, hogy a végén egy kiegyensúlyozott és magabiztos kutyával az oldalunkon bátran vethessük magunkat az életbe. Mindeközben mi magunk is fejlődünk és magabiztosabbá válunk. JELENTKEZZ a SzimatONline online kurzusokra. Bővebb információ: http://szimatonline.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (4) akikreérdemeshallgatni (1) bátorság (1) bizalom (2) bizonytalanság (2) biztonság (1) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (4) büntetés (1) buntetes (2) büntetésmentesen (2) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) családikutya (3) csaladikutya (1) cukikutya (1) doga (1) doglife (1) dognosework (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (1) dogyoga (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (2) élet (2) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) emlek (1) erőszakmentesen (3) erőszakmenteskutyázás (2) érzések (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) felnőttkutya (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) gombászkutya (1) gyász (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbi (1) hobbikutya (2) hogyankezdjemel (1) india (1) játék (1) jelentkezes (1) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kézjelek (1) kiskutya (3) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) kutya (23) kutyabajok (4) kutyabarat (2) kutyabarát (18) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (12) kutyabuntetes (2) kutyaélet (2) kutyaetológia (3) kutyafajták (13) kutyagondok (1) kutyaharapás (1) kutyainfo (2) kutyaiskola (19) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (14) kutyak (1) kutyakikepzes (13) kutyakiképzés (18) kutyakiképző (13) kutyakiképzők (1) kutyakülföldön (1) kutyakulfoldon (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (19) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (13) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktató (1) kutyaoktato (2) kutyaorr (2) kutyaösztön (1) kutyaovi (11) kutyarténer (15) kutyarténerbudapest (1) kutyásaktivitás (1) kutyásjáték (3) kutyasjoga (1) kutyasuli (21) kutyaszimat (1) kutyatámadás (2) kutyatanitas (1) kutyatanítás (2) kutyatartás (2) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (3) kutyávalazélet (2) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (4) kutyoktatas (1) kutyusalakasban (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) láthatatlanpóráz (1) lathatatlanporaz (14) láthatatlanpórázmódszer (1) lathatatlanporazmodszer (6) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbemberek (1) legjobbmodszerek (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) lpmp (1) marad (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) minőségi (1) mittanitok (1) modernkor (1) morgás (2) motiváció (1) mytique (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (2) noseworkkutya (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (2) online (1) onlinetanulás (1) örökbefogadás (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) pestikutya (3) póráz (1) probléma (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (2) szaporító (1) szarvasgomba (10) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (3) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparációsszorongás (1) szeretet (1) szimat (4) szimatkurzus (4) szimatmunka (3) szimatolás (3) szimatonline (4) szimatsuli (3) szimatszőnyeg (2) szobakutya (1) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) top5 (1) tréner (2) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (2) tudatosság (3) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) változás (2) városiélet (1) városikutya (4) varosikutya (4) vicsorgás (2) viselkedés (1) viselkedésprobléma (4) yoga (1) Címkefelhő