Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen V.

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

 

 

Ez a blogbejegyzés a "Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen" többrészes sorozat V. bejegyzése. A blogsorozatban a Triflakutya képzéséről tudhatsz meg hasznos információkat: vizsgaszabályzat, tanulási terv, kiképzés lépésről lépésre 6 hét alatt. És még sok hasznos és érdekes információt osztunk meg meg a szarvasgomba keresésről. Tarts velünk! A triflakutya vizsgára hat hetünk van felkészülni. A hat hét keserédes pillanatait folyamatosan dokumentáljuk és megosztjuk a tapasztalatainkat. Célunk, hogy kedvet csináljuk ehhez a csodás, kutya-ember együttműködést igénylő tevékenységhez. Egyszóval: gombászásra fel!V. rész- Triflakutya #stepbystep 3. hét

Nehéz héten vagyunk túl. Lebetegedtem a 3. hétre, így csöppet lemaradtunk a tanulással. Azért minden tőlem telhetőt megtettem, hogy szinten tartsam az eddig tanultakat. Egy- két újdonsággal is sikerült színesíteni a gyakorlást: föld alá rejtésből keresés, keresés ismerős emberrel, kindertojásba rejtett trifla keresése. Természetesen az alapfeladatok is maradtak és a keresési protokollt a föld alá rejtések keresésre is kiterjesztettem.

A 2 alapfeladat+1 újdonság a föld alá rejtésből keresés:

  • szaglás bekapcsolása

  • keresés földön

  • föld alá rejtésből keresés


Mielőtt leírnám részletesen a héten gyakorolt feladatokat (a részletes feladatokat a TriflavadászON online kurzuson elsajátíthatod, ahol videosegédletek mentén haladva, hétről hétre taníthatod kutyusodat a szarvasgomba keresésre, professzionális tréningtervvel, segédletekkel és munkafüzettel. Látogass el a www.szimatonline.hu oldalra ), szeretnék pár mondat erejéig kitérni a kindertojás és az ismerős emberrel való keresés tapasztalataira.

Kindertojás fail
A 3. héten egyik gombász ismerősöm átküldött egy érdekes videót, melyben Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke, egy interjú keretein belül beszél a szarvasgombászásról és a triflakutyákról is. Megemlíti, hogy nagy segítség a triflakutya kiképzésében a kindertojásba rejtett szarvasgomba apportíroztatása.
Gondoltam egye fene, miért is ne?! Kipróbáljuk!


A kindertojásba elrejtettem a szarvasgombát, majd eldobtam és keresést kértem Robinsontól. Minden jól ment. Mondhatni túl jól. Viszont amint megtalálta a “zsákmányt” és ráharapott, onnantól kezdve nem volt megállás. A trifla már nem érdekelte, csak a kis sárga műanyag izé amit jó rágcsálni. Párszor még gyakoroltunk ezzel a módszerrel, de ahogy ráharapott, kinyílt a tojás, a gomba kipottyant belőle, a kutya meg elrohant a kis zsákmányával. Így valódi keresésre ezzel nem tanítom már. Több oka is van ennek. Egyrészt eddig nem harapdálta a talált gombákat, a kindertojással viszont rögtön a harapást kezdte el beépíteni a keresésbe. Nekem egész, szép, sérülésmentes triflákra lesz szükségem és nem szeretném ha rászokna arra, hogy a talált szarvasgombát is szét lehet rágni mint a kindertojást. Másrészt a kindertojás innentől kezdve jobban érdekelte mint maga a gomba. Ha kiesett a gomba a tojásból az nem számított, nagy vidáman tovább szaladt a kis sárga műanyaggal a szájában. És onnantól kezdve nehéz volt rávenni a keresésre, nagyon elment a játék irányába az egész triflázás. Egy idő után már nem a szaglását használta, hanem a feltűnő sárga tojás látványa izgatta nagyon.
Szóval ez a kindertojásos módszer nem igazán jött be nekünk. De játéknak megtartjuk mert jó móka. :)


Keresés ismerős emberrel: pipa
A héten már nem csak velem keresett az eb. Fontosnak tartom, hogy egy kutya ne csak a gazdája kommunikációját értse meg, és ha más kezekbe kerül a kutyám akkor a kéréseket ugyanúgy teljesítse mintha én kérném meg rá. Éppen ezért a héten már nemcsak velem gyakorolta a keresést. Viszont jelen voltam a tanításnál. A tapasztalat az volt, hogy Robinson nagyon szépen keres mással is. Ez jelzi nekem, hogy a vezényszavakat és magát a feladatot is megértette, magabiztosan tudja végrehajtani mással is.

 

És akkor ennyi bevezető rész után jöjjenek a feladatok. Ezeket most csak felsorolom, mivel nem változtattam rajtuk. Annyi nehezítés volt a héten, hogy újabb helyszíneken is kerestünk, nagyobb zavaró tényezők kíséretében pl. pár méterrel arrébb egy másik kutya labdázott miközben gyakoroltunk.
Illetve, ami nagy előrelépést jelentett, hogy már a föld alá elrejtett szarvasgomba keresést is bekapcsoltuk a feladatokba. Így a feldatsorunk bővült a gyakorlásunk során.
És természetesen továbbra is betartjuk a keresés protokollt, ami a vizsga engedelmesség részére is felkészíti a kutyát.
1. Szaglás bekapcsolása: Trifla szagvételezés
A harmadik héten a gyakorlások elején ül+marad feladat közben kértem a trifla szagvételezését. Csak a kezemből szagolta, hogy szagmintát vehessen a keresendő gombáról. Ezután kérésre elkezdte keresni az elrejtett szarvasgombákat. Természetesen a szóbeli dicséret és a jutalomfalat nem maradt el sosem.

2. Keresés: Trifla=zsákmány

A harmadik héten továbbra is engedelmességi feladatból kellett megoldaniuk ezt a kérést. A keresés protokollja biztonságos kereteket ad a kutyának és növeli a magabiztosságot. Minden keresés előtt feladatok, majd trifla szagvételezés, majd “KERESD” szóra indul a munka. A trifla szagvételezésnél is és trifla megtalálásánál is egyaránt szóbeli dicséret és jutalom! Erről sosem szabad megfeledkezni.

3. Keresés: Trifla=szag

A harmadik héten már nem látta a rejtés folyamatát. Várakozik míg én elrejtem a szarvasgombákat. Majd visszamegyek hozzá és “KERESD” szóra indítottam a keresést. Trifla szagvételezés minden esetben megelőzi a keresést. Találatkor pedig óriási dicséret, örömködés és jutalom. Most már szépen hozzászokott ahhoz, hogy egy gomba nem gomba. Vagyis mindig több gomba van elrejtve így addig folytatja a keresést amíg az összeset meg nem találja. Ez általában 5-6 gomba szokott lenni.

4. Keresés a földfelszín felett: Trifla=szag

A feladat a keresés protokoll szerint zajlik továbbra is, kint a szabadban: kért feladatból, trifla szagvételezéssel, “KERESD” szóra indítottam a keresést. A nehezítés ezen a héten is annyi volt, hogy új helyszínen kerestünk, több bokor, és szerencsénkre sok avar közepette. Plusz a 3. héten már csináltam olyat is, hogy Robinson nem látta pontosan a rejtés helyét, így még több “orrmunkára” kényszerült. Találatkor pozitív megerősítés. Ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni. Ez a kulcsa mindennek! :)

 

6. Keresés föld alá rejtésből

A harmadik héten végre elérkeztünk a föld alóli rejtésből kereséshez. A vizsgán a triflák 2-5 cm mélyen lesznek elrejtve. Fokozatosan haladunk. A héten 1-2 cm mélységig merészkedtünk. Ez még elég könnyű feladatnak bizonyult, ahhoz hogy a kutya sikerélményt szerezzen. Plusz az ásás része nagyon élvezetesenek bizonyult a számára. Még hagyom, hogy élje ki magát benne. Később kontroll feladatokkal színesítem majd ezt a részt. Nagyon fellelkesült, hogy végre áshat, így még jobban megszerette ezt a szarvasgombás “játékot”. Találatkor sok sok pozitív megerősítés.

 

JÁTÉK, JÁTÉK, JÁTÉK! A tanulás végén mindig nagy játék következik, így a kutyába garantáltan pozitív élményeket tudunk plántálni.
Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a cikksorozat VI. része- Triflakutya #stepbystep 4. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv következő heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

 

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Nézz körül facebook oldalunkon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr3213344207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! http://szimatonline.hu/vargareka.html

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (4) akikreérdemeshallgatni (1) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (2) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (3) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) csaladikutya (1) cukikutya (1) doga (1) doglife (1) dognosework (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (3) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) emlek (1) erőszakmentesen (4) erőszakmenteskutyázás (3) érzések (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) felnőttkutya (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) gombászkutya (1) gyász (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbi (1) hobbikutya (2) hogyankezdjemel (2) hogyantovabb (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelentkezes (1) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (3) kölyökkutya (10) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavírus (3) koronavirus (1) kutya (26) kutyabajok (5) kutyabarat (2) kutyabarát (20) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (12) kutyabuntetes (2) kutyaélet (2) kutyaetológia (3) kutyafajták (14) kutyagondok (1) kutyaharapás (1) kutyainfo (3) kutyaiskola (22) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyak (1) kutyák (17) kutyakiképzés (19) kutyakikepzes (14) kutyakiképző (16) kutyakiképzők (1) kutyakulfoldon (1) kutyakülföldön (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (21) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (15) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktató (1) kutyaoktato (2) kutyaorr (2) kutyaösztön (1) kutyaovi (12) kutyarténer (17) kutyarténerbudapest (2) kutyásaktivitás (1) kutyásjáték (4) kutyasjoga (1) kutyasuli (22) kutyasulionline (1) kutyaszimat (1) kutyatámadás (2) kutyatanítás (2) kutyatanitas (1) kutyatartás (2) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (3) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (5) kutyoktatas (1) kutyusalakasban (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) láthatatlanpóráz (1) lathatatlanporaz (14) láthatatlanpórázmódszer (1) lathatatlanporazmodszer (6) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbemberek (1) legjobbjáték (1) legjobbmodszerek (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) lpmp (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) minőségi (1) mittanitok (1) modernkor (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (2) noseworkkutya (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (2) online (3) onlinekutyakikepzes (3) onlinekutyasuli (3) onlinetanulás (4) örökbefogadás (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) póráz (1) probléma (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (2) szaporító (1) szarvasgomba (10) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (3) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (1) szimat (6) szimatkurzus (8) szimatmunka (7) szimatolás (6) szimaton (4) szimatonline (9) szimatsuli (6) szimatszőnyeg (3) szobakutya (1) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) top5 (1) tréner (2) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) triflavadászon (1) triflavadaszon (3) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (2) tudatosság (4) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) változás (2) városiélet (3) városikutya (6) varosikutya (4) vicsorgás (2) virus (1) vírus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (5) yoga (1) Címkefelhő