Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen I.
I. rész- Ismerkedés a Triflakutya Vizsgakövetelménnyel

Ez a blogbejegyzés a "Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen" többrészes sorozat első bejegyzése. A blogsorozatban a Triflakutya képzéséről tudhatsz meg hasznos információkat: vizsgaszabályzat tanulási terv, kiképzés lépésről lépésre 6 hét alatt. És még sok hasznos és érdekes információt osztunk meg meg a szarvasgomba keresésről. Tarts velünk! A triflakutya vizsgáig még hat hetünk van felkészülni. A hat hét keserédes pillanatait folyamatosan dokumentáljuk és megosztjuk a tapasztalatainkat. Célunk, hogy a kutyásoknak és nem kutyásoknak egyaránt kedvet csináljuk ehhez a csodás, kutya-ember együttműködést igénylő tevékenységhez. Egyszóval: gombászásra fel!I. rész- Ismerkedés a Triflakutya Vizsgakövetelménnyel


A kiképzés megkezdése előtt fontos, hogy tisztán lássuk a célt és a vizsgakövetelményekről is tájékozódjunk.

Szarvasgomba kereséshez Magyarországon egy kutyának 2 fázisú vizsgán kell megfelelnie. Az A fázis az engedelmességről szól, a B fázis a triflakeresésről. A B fázison csak akkor vehet részt a kutya ha az A fázis engedelmességi feladatain megfelelt minősítést szerzett.
Azaz

  • tud láb mellett ülni és nyugodtan várakozni amíg a gazdi kezet fog és beszélget egy idegen emberrel

  • engedi hogy egy idegen ember megvizsgálja, chipet olvasson le, fogazatát megnézze

  • laza pórázon tudja követni a gazdáját 200 méteren keresztül irányváltásokkal

  • előre küldhető adott irányba 15-20 méter távolságra

  • gyorsan és jókedvűen tér vissza a gazdájához hívásra

  • perceken keresztül helyben tud várakozni miközben a gazdi eltávolodik tőle 10 méterre

  • póráz nélkül is tudja követni a gazdáját

Fontos mindezek mellett a jó kontrollálhatóság. Hiszen a közös munka során erdei környezetben kell a kutyának együttműködnie a gazdájával, ahol rengeteg inger érheti. Akár vadszag akár egy felröppenő madár nem kapcsolhatja be bármikor a zsákmányszerző ösztönét. Meg kell tanítani, hogy semlegesen reagáljon a különböző vadállatokra, ne vegye üldözőbe őket és az erdőben 100%-osn a gazdájára és a triflakeresésre koncentráljon.
És már el is jutottunk a B fázishoz, ami egyéni kereső munkát jelent.
Vagyis a kutya képes legyen

  • póráz nélküli triflakeresésre

  • 10 perc alatt minimum 3 triflát találjon meg

  • keresés közben a kijelölt területen belül maradjon.

A vizsgán a triflák 2-5 cm mélyen vannak a föld alá rejtve. A kutyának a megtalálás helyét jeleznie kell valamilyen módon pl. leül, elkezd ásni (ugatás nem javasolt az erdő nyugalmának megzavarása végett). A gazdinak a találat helyéről ki kell szednie a gombát majd visszatemetni azt. Ennek elmaradása a vizsgából való kizárást eredményezi.

 

Ezen a linken rövid összefoglalót találhattok a triflakutya vizsgakövetelményekről, az elvárásokról, a hibázási lehetőségekről és a kizárás okairól: https://goo.gl/M5gvRR

Ennyit a vizsgakövetelményekről. Hamarosan jön a ciksorozat II. része- Triflakutya tréningterv ,  melyben egy 6 hetes triflakutya tanulási tervet osztok meg Veletek.


Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

Nézz körül facebook oldalunkon is!

 Triflakutya GY.I.K.

 

Milyen kutyafajta alkalmas szarvasgomba keresésre? És milyen életkorban lehet elkezdeni a kutya tanítását?
Keverék, fajtatiszta, kis- vagy nagytermetű, hosszú vagy rövid orrú… nem számít. Bármilyen kutyafajta/ keverék kutya bármilyen életkorban megtanítható szarvasgomba keresésre. A kutyák szaglása kiváló, az emberi képességeinkhez viszonyítva negyvenszer jobb. Rendkívül sok információt tudnak kiszűrni egy-egy szagmintából és ezt a szuperképességüket a gazdi kérésére is szívesen használják.

Miért érdemes megtanítani a kutyát szarvasgomba keresésére?
A közös tevékenység mind a gazdinak mind a kutyusnak rengeteg jó pillanatot tartogat. Érdemes olyan közös elfoglaltságot, hobbit találnunk kutyánkkal amiben ő kiélheti az ösztöneit, lefáradhat agyilag és fizikailag is egyaránt, illetve mindennek a gazdi is aktívan részese tud lenni. A közös sikerélmény erősíti a kapcsolatot, életcélt ad a kutyának. Leírhatatlanul jó érzés megtapasztalni azt, hogy kutyánk mennyire ügyesen és lelkesen használja az orrát és örömmel működik együtt velünk. Emellett mellékes jövedelemre is szert tehet a gazdi, hiszen a szarvasgomba keresett portéka. A szarvasgombászásra többféleképpen lehet tekinteni. Lehet hobbi, pénzkereseti lehetőség, és közös kutyás aktivitás is, mely erősíti a gazdi-kutya kapcsolatot.

Jogi háttér… Mi kell ahhoz, hogy szarvasgombát kereshessek kutyámmal?
Mind a gazdinak mind a kutyának le kell vizsgáznia:
Ma Magyarországon “földalatti gombát (triflát) csak az a személy gyűjthet, aki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezésében tartott, a trifla gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzést  eredményesen elvégezte vagy az Európai Gazdasági Térség valamely szerződő államában azzal egyenértékű képesítést szerzett.
Triflát gyűjteni kizárólag a szervezeti és működési szabályzat szerint trifla gyűjtéssel foglalkozó szervezetek által tartott, a triflagyűjtésről szóló képzésen igazoltan részt vett és azon alkalmassági vizsgát teljesített kutyával (triflakereső kutya), a triflakereső kutyát alkalmazó felelősségére lehet.
Bővebben katt ide a teljes rendelet elolvásásához.

Nagyon fontos mind a gazdi mind a kutya felkészítése a triflakeresésre. Mindig szem előtt kell tartani az erdő és a benne lakó vadállatok védelmét. A kutyát végig kontroll alatt kell tudni tartani, az alap engedelmességi feladatokat tudnia kell és vadat nem űzhet az erdőben.

 

Hamarosan jön a ciksorozat II. része- Triflakutya tréningterv,  melyben egy 6 hetes triflakutya tanulási tervet osztok meg Veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

 

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

 

Nézz körül facebook oldalunkon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr1413116890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! http://szimatonline.hu/vargareka.html

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (4) akikreérdemeshallgatni (1) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (2) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (3) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) csaladikutya (1) cukikutya (1) doga (1) doglife (1) dognosework (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (3) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) emlek (1) erőszakmentesen (4) erőszakmenteskutyázás (3) érzések (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) felnőttkutya (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) gombászkutya (1) gyász (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbi (1) hobbikutya (2) hogyankezdjemel (2) hogyantovabb (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelentkezes (1) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (3) kölyökkutya (10) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavírus (3) koronavirus (1) kutya (26) kutyabajok (5) kutyabarat (2) kutyabarát (20) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (12) kutyabuntetes (2) kutyaélet (2) kutyaetológia (3) kutyafajták (14) kutyagondok (1) kutyaharapás (1) kutyainfo (3) kutyaiskola (22) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyak (1) kutyák (17) kutyakiképzés (19) kutyakikepzes (14) kutyakiképző (16) kutyakiképzők (1) kutyakulfoldon (1) kutyakülföldön (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (21) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (15) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktato (2) kutyaoktató (1) kutyaorr (2) kutyaösztön (1) kutyaovi (12) kutyarténer (17) kutyarténerbudapest (2) kutyásaktivitás (1) kutyásjáték (4) kutyasjoga (1) kutyasuli (22) kutyasulionline (1) kutyaszimat (1) kutyatámadás (2) kutyatanítás (2) kutyatanitas (1) kutyatartás (2) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (3) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (5) kutyoktatas (1) kutyusalakasban (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) lathatatlanporaz (14) láthatatlanpóráz (1) láthatatlanpórázmódszer (1) lathatatlanporazmodszer (6) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbemberek (1) legjobbjáték (1) legjobbmodszerek (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) lpmp (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) minőségi (1) mittanitok (1) modernkor (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (2) noseworkkutya (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (2) online (3) onlinekutyakikepzes (2) onlinekutyasuli (2) onlinetanulás (3) örökbefogadás (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) póráz (1) probléma (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (2) szaporító (1) szarvasgomba (10) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (3) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (1) szimat (5) szimatkurzus (5) szimatmunka (4) szimatolás (3) szimatonline (5) szimatsuli (3) szimatszőnyeg (3) szobakutya (1) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) top5 (1) tréner (2) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (2) tudatosság (4) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) változás (2) városiélet (3) városikutya (6) varosikutya (4) vicsorgás (2) virus (1) vírus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (5) yoga (1) Címkefelhő