Különbözőek vagyunk de valahogy, valahol, valamiben mégiscsak egyek

Különbözőek vagyunk de valahogy, valahol, valamiben mégiscsak egyek.- ez az, amit az első kiscsoportomtól megtanultam.

Emlékszem amikor az egyik tanítványunkat megkérdeztem, hogy szerinte milyen az oktatás úgy, hogy a saját kutyámon mutatom be nekik a feladatokat. Azt válaszolta, hogy fura látni, hogy Robinson már tud minden feladatot és hogy ők mennyire az elején vannak még ennek a tanulásnak. Abban a pillanatban az jutott eszembe, hogy Robinson korántsem tud mindent és így utólag milyen érdekes, hogy rögtön a “hiányosságai” kezdtek el lebegni a szemem előtt.

Minden pillanatban és szituációban azt látjuk meg amit meg akarunk látni. Ha a problémára koncentrálunk akkor azt érzékeljük, s a mellette lévő ezer más jó dolog azon nyomban eltörpül.

 

Amikor másokat láttam, ahogy a kutyájukkal nyugodtan labdáznak idegen kutyák mellett, azonnal a negaítv asszociációk lebegtek a szemem előtt. Más kutyája miért tud nyugodtan labdázni ismeretlen kutyák társaságában is, az enyém miért nem csinálja már így, vajon jól nevelem, elrontottam valamit, mi változott meg benne és bennem?

harmoniaban_a_kutyaval_13.jpg


Világossá vált számomra, hogy az összehasonlítás csak külsőség: magunkkal és a kutyánkkal szemben támasztott elvárásokat szül, amiknek meg akarunk felelni. Amint megtanultam elengedni ezeket a gondolatokat, a belső csend és a jelen pillanat óriási csodákra lett képes. Új lehetőségek nyíltak meg, lehetőségek az összehangolódásra és a harmóniára. Úgy, mint a legelején az első találkozáskor, amikor tiszta lappal indultunk el együtt a közös utunkra. Elvárások és előítéletek nélkül.
Nem baj ha útközben változunk és hibázunk. Az idő előrehaladtával a tapasztalatok által úgyis változunk. Semmi sem statikus ebben a világban. Alkalmazkodni, változni és változtatni kell, ha szükséges. És közben hibázhatunk, én is és a kutyám is. Nem baj, ha hibázunk. Ha nem működik egy módszer, akkor megpróbáljuk máshogyan. Ha kell akár százféleképpen is, mert csakis így találhatjuk meg az utat legjobb önmagunkhoz.

Első végzett mini csoportomnak ezúton is hálásan köszönöm a kitartást, a nyitottságot és a türelmet. Öröm visszagondolni minden egyes percre amit Veletek tölthettünk.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _
Ha kedvet kaptál a közös tanuláshoz kutyáddal, ne habozz! Nézz körül az eseményeink között, gyere el, próbáld ki és tapasztad meg a harmonikus együttműködést kutyáddal! Szeretettel várlak a tanfolyamon! 
Időpontok és jelentkezés: https://goo.gl/uCrK5h


Varga Réka Kutyaoktató

fb
web

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr1012776858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem. Dömötör Júlia által kidolgozott “Láthatatlan Póráz Módszer” -rel történő oktatás során csak és kizárólag a pozitív megerősítésre és a gazdi-kutya közötti kommunikációra helyezzük a hangsúlyt. Mindezt saját tudásommal és tapasztalataimmal kiegészítve adom át gazdi-kutya tanítványaimnak. Ez azt jelenti hogy nincs büntetés és nincs olyan hogy rossz kutya. Figyelmünket minden felmerülő nehézség esetén a "win-win" megoldásokra fókuszáljuk. A kutyát tanítjuk és közben magunk is fejlődünk, hogy az adott pillanatban a lehető legjobban tudjuk kezelni a váratlan kutyás helyzeteket. Nincsenek elvárások, a kutyát lépésről lépésre tanítjuk, apró részletekre bontjuk le az emberi világ sokszor még az emberek számára is nehezen érthető komplexitását, hogy a végén egy kiegyensúlyozott és magabiztos kutyával az oldalunkon bátran vethessük magunkat az életbe. Mindeközben mi magunk is fejlődünk és magabiztosabbá válunk.

Friss topikok

  • Le a spammerekkel: És mit csináljunk a szelektív süketséggel? A drágaságom elmúlt kétéves, az esetek 90%-ában,első-má... (2018.09.22. 07:21) A kutya behívása 5 lépésben

Címkék

akikreérdemeshallgatni (1) akupresszúra (1) bizalom (1) biztonság (1) boldogkutya (1) budapest (1) buntetes (1) büntetésmentesen (1) büntetésmenteskutyázás (1) családikutya (1) cukikutya (1) doga (1) doglife (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (1) dogyoga (2) együttműködés (1) élet (1) emlek (1) erőszakmentesen (1) erőszakmenteskutyázás (1) everness (1) fejlődés (1) felismerés (1) felnőttkutya (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) gombászkutya (1) gyász (1) hogyankezdjemel (1) játék (1) jelentkezes (1) jóga (2) jógakutyával (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kiskutya (1) kölyökkutya (3) kong (1) kontroll (1) kutya (19) kutyabarát (14) kutyabarat (2) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (9) kutyabuntetes (1) kutyafajták (9) kutyainfo (1) kutyaiskola (13) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyak (1) kutyák (10) kutyakikepzes (11) kutyakiképzés (15) kutyakiképző (11) kutyakiképzők (1) kutyakülföldön (1) kutyakulfoldon (1) kutyalabda (1) kutyamasszázs (1) kutyanevelés (15) kutyaoktatas (8) kutyaoktatás (14) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktato (2) kutyaovi (9) kutyarténer (11) kutyarténerbudapest (1) kutyásjáték (2) kutyasjoga (2) kutyasuli (16) kutyatanítás (2) kutyatanitas (1) kutyatartás (1) kutyatiltás (1) kutyatrener (6) kutyatréner (1) kutyaviselkedés (1) kutyoktatas (1) labdák (1) lathatatlanporaz (11) lathatatlanporazmodszer (3) legjobbemberek (1) legjobbmodszerek (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lpm (1) lpmp (1) mentálisfárasztás (2) minőségi (1) mittanitok (1) motiváció (1) mytique (1) nem (1) nyakörv (1) önismeret (1) póráz (1) relaxáció (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szarvasgomba (7) szarvasgombakereses (5) szarvasgombakeresokutya (8) szarvasgombakeresőkutya (1) szarvasgombamagyarorszag (5) szarvasgombászkutya (1) szeretet (1) szimatszőnyeg (1) tanítás (1) tapasztalat (1) tartós (1) termékajánló (1) tiltás (1) top5 (1) tréner (1) trénerbudapest (1) treningterv (1) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (2) tudatosság (2) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) változás (2) varosikutya (2) yoga (1) Címkefelhő