Büntetés nélkül is szót fogadó kutya? Igen, lehetséges! I. rész
Force-Free Kutyanevelés, oktatás, tanítás, kiképzés

2018-at írunk: ez a kutyák éve a kínai kultúra szerint. Szerintem is.

 

Mert a kutyanevelés, tanítás, oktatás és kiképzés világszinten fordulóponthoz közelít. A kutya-ember kapcsolat dominancia elmélete fokozatosan megdőlni látszik. A kiegyensúlyozott és engedelmes kutya képet egyre inkább kezdik leváltani a szabad és együttműködő jelzők. A tudatos kutyatartók inkább az utóbbira törekszenek.


Mi is ez a szemléletváltás? Lehet büntetés nélkül nevelni/tartani/tanítani egy kutyát?

 

Ebben a bejegyzésemben ezekre a kérdésekre kaphatsz választ. A büntetés- és erőszakmentesség hátteréről, a legmodernebb módszerekről és szemléletmódokról olvashatsz, amik a kutyaoktatásban megjelenve minőségi változást hozhatnak az ember-kutya kapcsolatok és az emberi önismeret terén egyaránt.

Az erőszak és a büntetés ott kezdődik, ahol a tudás véget ér.


Mit nevezünk büntetésnek és erőszakos fellépésnek a kutyaoktatásban, nevelésben, kiképzésben?



Ahhoz, hogy tisztább képet tudjak átadni, első körben a büntetés és erőszak fogalmát kell helyén kezelni.

Erőszak: az erőszak kifejezés írja le azokat a gyakran előre eltervezett cselekedeteket, amelyek más élőlényeknek fájdalmat, sérülést, szenvedést okoznak fizikailag vagy lelkileg, illetve fizikai erővel vagy hatalmi nyomással kényszerítenek.

Büntetés: a kutyaoktatásban, nevelésben, kiképzésben és tartásban a büntetést a nem kívánt viselkedés megszüntetésére, elkerülésére alkalmazzák. A büntetést két csoportra szokták osztani: pozitív és negatív. Én ezt most nem így taglalom.

Szimplán felsorolom azokat a módszereket amiket a büntetéssel és az erőszakkal össze lehet kapcsolni, így könnyebben értelmezhető:

  • Cesar Millan módszerek: érintések (kézzel, lábbal), földre lenyomás (alpha-roll), dominancia fitogtatás, Cesar Millan- féle póráz a fültőhöz feltolva

  • fojtó nyakörv, elektromos nyakörv, szöges nyakörv

  • durranó/ csattanó hang használata a kutya kizökkentésére

  • póráz rángatása, retríver póráz használata

  • dominancia fitogtatás, alá- fölé rendeltségre építkezés (alfa elmélet)

  • nyak megrázása, cibálása

  • fizikai fájdalom okozás bármely formája

  • kutya viselkedésének imitálása pl. harapás imitálása

  • morgás vagy éles, dühösnek ható ordibálás, kiabálás a kutyával

  • kutya fölé magasodás vagy félelemkeltés bármely formája

  • megalázás, szégyenérzet keltése a kutyában

  • vizes palack, kavicsos üveg, kutya dobálása, falkából kizárás, üldözés, sarokba szorítás

  • kutya bezárása sötét helyre egyedül

  • kutya orrának belenyomása pisibe, kakiba stb.


Egyre többen szólalnak fel az #erőszakot , #dominanciát , #büntetést alkalmazó trénerek, kutyaiskolák módszerei ellen.
Egyre növekszik azok tábora akikben rossz érzést kelt, ha egy kutyaiskolában arra kérik meg, hogy büntetést vagy erőszakot alkalmazzon a kutyáján és érzékelik, hogy a kutya egy-egy ilyen alkalom után távolodik tőlük mind fizikailag mind lelkileg.
Sőt a kölyökkorban alkalmazott büntetéses vagy erőszakos módszerek felnőtt korra akár viselkedésproblémákat is előidézhetnek a kutyában pl. a földre nyomás (alpha-roll, Cesar Millan egyik módszere) nagy valószínűséggel agresszióhoz vezet.
(http://undogmatik.blog.hu/2018/01/02/hogyan_lesz_a_ksikutyadbol_agressziv_felnott_a_lenyomkodas_alpha_roll_miatt)


Skóciában az elektromos nyakörv használatának betiltása hamarosan célt ér:
https://www.facebook.com/Ban-the-shock-in-Scotland-657789007656726/


Ez a videó tökéletesen jól mutatja mi a különbség az engedelmes kutya és az együttműködő kutya között.
https://www.facebook.com/657789007656726/videos/1219890721446549/



A kutya viselkedésproblémáit nem tudják megoldani tartósan a büntetéses módszerek vagy a dominancia fitogtatása.

De miért is? Mi rossz van a büntetésben?

A büntetést talán a legegyszerűbb módon szemléltetni úgy lehet mint egy gyógyszert, ami a tüneteket kezeli ugyan, de a kiváltó okot nem szünteti meg, sőt mellékhatásai is vannak.
Büntetés és erőszak alkalmazásának eredményeként a kutya- gazda bizalmi kapcsolat romlik, a kutya távolodik, engedelmeskedik ugyan, de a stressz uralkodik rajta. (lsd. alább).

Részben vagy egészében erőszakos és/vagy büntetéses módszerekkel tanított vagy valamely viselkedés miatt büntetett, megfélemlített kutyák is elvégzik a kért feladatot, vagy szót fogadnak gazdájuknak.

Az erőszak és  a büntetés bármely módszere engedelmességre nevel de együttműködésre nem. Fontos megkülönböztetni az engedelmesség és az együttműködés fogalmát.

Az engedelmesség fogalma: akaratunknak egy felsőbb akarathoz való alkalmazkodása.

Az együttműködés fogalma: rendszeres, kölcsönös segítségen, támogatáson alapuló kapcsolat, viszony.

Így már érzékelhető a különbség. Büntetés- és erőszakmentességgel olyan kapcsolatot alakíthatunk ki a kutyával, amelyben a kölcsönös figyelem és együttműködés a mindennapok részévé válik. Vagyis hosszú távú és tartós, kölcsönös bizalmi kapcsolatot..

Míg az erőszak/ büntetés bármely formájával nevelt/tanított kutyák esetében csupán engedelmességet érhetünk el, valódi bizalmi kapcsolat és együttműködés nem alakul ki. A kutya megcsinálja a kért feladatot vagy viselkedést, de csak alkalmazkodik a gazda akaratához.

Más kérdés, hogy ki miért akar dominánsan viselkedni a kutyájával szemben?
Mert azt mondják neki a kutyaiskolában, a tv műsorokban hogy ez a legjobb megoldás, vagy mert belülről érzi úgy, hogy ő emberként a kutya fölött áll.

A dominancia alkalmazása a kutyák kortizolszint emelkedését idézi elő. Ami azt jelenti, hogy a kutya stresszel, nincs nyugodt állapotban a gazdája mellett csak megadó állapotban.
"Kimutattuk, hogy függetlenül a játékos helyzettől, az ember, a játszó fél viselkedése befolyásolja a kutyák kortizolszint változását. A gazda domináns, fegyelmező viselkedése a kutyák kortizol szintjének emelkedését, míg a barátságos, affiliatív viselkedés a kortizolszint csökkenését okozta. Kimutattuk, hogy a rendőrök kutyával szembeni viselkedését egy vizsgahelyzetben befolyásolja a kezdeti tesztoszteron szint és a szubjektív szociális státusz. ‗Kompenzációs Hipotézisünk‘ szerint pedig alacsony alap tesztoszteron szintjüket a rendőrök domináns viselkedéssel kompenzálják. Végül, valamennyi kísérletünkből az derült ki, hogy az öreg kutyák jobban stresszelnek, mint a fiatalok." (http://teo.elte.hu/minosites/ertekezes2009/igyarto_horvath_zs.pdf)


Hirtelen emberi érzelmi felindulásból való büntetés. Félelem keltés, fájdalom okozás bizalmatlanságot szül. Még egy ideges póráz rángatás is óriási károkat tud okozni az ember- kutya kapcsolatban. A bizalom mire kiépülne a büntetés lerombolja. Így megy ez körbe körbe. Amikor a gazdi szubjektíven úgy érzi, hogy kutyája jól viselkedik akkor jutalmazza, ha rosszul akkor bünteti. A bizalom sose fog kialakulni. A kutya keresi a kiskapukat, a gazdi pedig azt lesi hogy a kutya mikor viselkedik rosszul. A fókusz elterelődik a lényeges dolgokról, a jó viselkedés elvárt a nem kívánt viselkedésért büntetés jár, az objektivitás elvész. A kutya engedelmessé válik, valódi énje sosem mutatkozik meg.

Mit és miért büntet az ember?
 

Nehéz elvonatkoztatni a büntetéstől egy olyan társadalomban, ahol a büntetés elfogadott. Gyerekkorunktól kezdve ebben nőttünk fel. Akár egy családban, ha a gyerek rossz jegyet visz haza, akár elég ha csak a  parkolási bírságokra, börtönbüntetésekre gondolunk… a rossz visekedésért, szabály- és törvényszegésért büntetés jár. Ezzel szemben a jó viselkedés elvárt, azért jutalmat nem osztogatnak.
Így nevelkedünk jelenleg, ez az a tudás amit tudattalanul a kutyánknak is át akarunk adni.

De a kutyáknak a modern társadalmakban szükségük van a motiváló, nyugodt vezetőre, egy olyan emberi társra aki megtanítja nekik az emberi szabályokat. Nem elvárja tőlük, hogy tudjá mi az a nyakörv vagy a póráz. A kutyák tudatosságra hívják az embert. Nekik fogalmuk sincs arról, hogy mi folyik a mi világunkba, amíg meg nem tanítjuk őket a szabályainkra.

Viszont elképzelve egy büntetésmentes társadalmat, ahol a tanításon, a nevelésen, a korai testi- lelki fejlesztésen, a megértésen az empátián és a szereteten van a hangsúly, ahol nincsenek tabu témák, új lehetőségek nyílnak meg.
Egy gyerek igényei mások mint egy felnőtt emberé. Egy kutya igényei úgyszint. Ahhoz hogy kommunikáljunk velük meg kell értenünk őket, a szükségleteiket, az érzékszerveik működését, a fajtársakkal való kommunikációjukat és az emberekkel való kommunikációjukat egyaránt.

Tovább a cikk második részéhez.

 

Tanulj és tanítsd a kutyádat erőszak- és büntetés nélkül!
https://virtualiskutyaiskola.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr413748080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

expa 2022.07.08. 15:00:25

Üdvözletem! Máshol nem tudom megkérdezni, így itt teszem. Az normális, hogy a szomszédukba a kutya 10m2-es helyre van bezárva 0-23-ban? Nem kutya kínzás ez? Nagyon rossz látni mit szenved a kutya.
Köszönöm a választ.

Kutyaoktató · https://virtualiskutyaiskola.hu/ 2022.07.08. 15:18:18

Kedves @expa !

Az ügyben a helyi jegyzőt érdemes megkeresni és a segítségét kérni. Továbbá a hatályos állatvédelmi törvényt is tanulmányozni, esetleg állatvédő szervezetekkel egyeztetni.

A kutyának ugyanúgy vannak szükségletei, ahogy az embernek is; mozgásra, ételre, vízre, mentális aktivitásra és így tovább. A bezártság okozhat a kutya viselkedésében változást, ez jelezheti, hogy a kutya számára testileg- lelkileg és mentálisan nem kielégítő a tartási körülmény.

A fentebb írt 10 négyzetméteres hely napi 23 órán keresztül egy kutyának sem ideális tartási körülmény hosszútávon.

Szép napot kívánok,
Varga Réka

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! https://virtualiskutyaiskola.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (5) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (5) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (6) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) coaching (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) cukikutya (1) doga (1) dogcast (2) dogcoach (1) doglife (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) dog training (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (6) együttműködőnevelés (1) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) erőszakmentesen (7) erőszakmenteskommunikáció (1) erőszakmenteskutyázás (3) erőszakmentes kommunikáció (1) érzések (1) etológia (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) forcefree (1) forcefree training (1) gombászkutya (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbikutya (2) hogyan (1) hogyankezdjemel (3) hogyantanítsam (1) hogyantovabb (1) hogyan tanítsam a kutyámat (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelenlét (3) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kapcsolat (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (2) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavírus (3) koronavirus (1) kultúra (1) kutya (24) kutyabajok (8) kutyabarát (19) kutyabarat (1) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (9) kutyabüntetés (1) kutyabuntetes (3) kutyacoach (3) kutyaélet (4) kutyaetológia (5) kutyafajták (14) kutyagondok (2) kutyaharapás (1) kutyainfo (4) kutyaiskola (20) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (16) kutyakiképzés (18) kutyakikepzes (15) kutyakikepzo (1) kutyakiképző (15) kutyakommunikáció (1) kutyakulfoldon (1) kutyakülföldön (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (20) kutyanvelés (1) kutyaoktatas (14) kutyaoktatás (18) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktatás budapest (1) kutyaoktatás erőszakmentesen (2) kutyaoktatás holisztikusan (1) kutyaoktató (2) kutyaoktato (5) kutyaoktató képzés (1) kutyaorr (1) kutyaösztön (1) kutyaovi (10) kutyarténer (16) kutyarténerbudapest (2) kutyás (1) kutyásélet (2) kutyásjáték (5) kutyasjoga (1) kutyasuli (20) kutyasulionline (1) kutyatámadás (2) kutyatanitas (1) kutyatanítás (2) kutyatartás (3) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (5) kutyatréner budapest (1) kutyatükör (2) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (6) kutyázás (1) kutya tanítás (1) kutyoktatas (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) lathatatlanporaz (11) lathatatlanporazmodszer (3) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbjáték (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) mat training (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) mindset (1) minőségi (1) miretanítsamakutyámat (1) mittanitok (1) modernkor (1) modern kutyaoktatás (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (4) online (2) onlinekutyakikepzes (3) onlinekutyasuli (3) onlinetanulás (3) örökbefogadás (1) őrzővédő (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) podcast (1) póráz (1) probléma (1) problémamegoldás (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (1) szaporító (1) szarvasgomba (9) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombakeresőkutya (1) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (4) szimat (4) szimatkurzus (6) szimatmunka (5) szimatolás (4) szimaton (4) szimatonline (10) szimatsuli (4) szimatszőnyeg (3) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) tréner (1) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) triflavadászon (1) triflavadaszon (3) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (3) tudatosság (7) tudomány (2) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) vadászkutya (1) változás (1) varga réka (1) varga réka kutyaoktató (1) városiélet (3) varosikutya (4) városikutya (6) vicsorgás (2) virtualiskutyaiskola (4) virus (1) vírus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (6) yoga (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása