DogYoga - Jóga, tudatosság, kutyanevelés



Régóta érik bennem ennek a cikknek a megírása. Többek között azért is mert személyes tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek a tudatosságról, kutyákról, önbecsülésről, jógáról, önismeretről és önelfogadásról…

A kutyatartást a hétköznapi értelemben a legtöbben a felelősség jelzővel kapcsolják össze. Te vagy felelős kutyád viselkedéséért, a napi fejadagjáért, a friss vízért, a lemozgatásáért... emellett oltasd évente, ivartalaníttasd, parazita mentesítsd, vidd orvoshoz ha beteg.

De mi van a felelősségen túl?
Szeretnék egy másik szemszögre rávilágítani a felelősségen túl.
Ez pedig nem más mint a tudatosság. Tudatosság a hétköznapi életedben és a kutyatartásban egyaránt. Tudatosság a kutya nevelésében, tanításában, séta közben, játék közben, etetéskor, felkeléskor, lefekvéskor.. egyszóval mindig tudod mit miért csinálsz, melyik mozzanatod mit vált ki a kutyádból, milyen hatással lesz rá most és a későbbiekben? Mert tetteink eredménye mindig később mutatkozik csak meg. A jelen számít igazán, a tudatos jelenlét a jelenben.
És egyúttal mindig tudod mit miért csinálsz, milyen hatással lesz az életedre, a környezetedre az adott cselekedeted?

A kutyák tudatosságra hívnak
A kutyák tudatosságra hívnak, belekényszerítenek a jelenbe, a valóságba és közben minden pillanatban visszacsatolást adnak arról, milyen ember vagy az adott pillanatban.
És valljuk be, az igazság sokszor fáj mert másnak képzeljük magunkat mint amilyenek vagyunk valójában. A külvilág felé erősnek, magabiztosnak és boldognak szeretnénk látszani.

Kutyád megérzi
ha ideges vagy, megérzi ha magabiztos vagy, megérzi ha beteg vagy, megérzi ha bizonytalan, ha boldog, ha szomorú, ha dühös, ha fáradt, ha kicsattansz a boldogságtól... Nem csak a viselkedésedből de már a szagodból is tudja, hogy éppen milyen állapotban vagy. Nem játszhatod meg előtte a magabiztosságot. Nem tudod átverni. Az őszinteség és a szívből jövő kommunikáció az, amivel a kutyák igazán azonosulni tudnak.

Jóga, önismeret, kutyatartás
Kutyád akkor lesz boldog és teljes életű melletted, ha Te magad is boldog és teljes életet élsz. Ha magabiztos vagy, ha őszintén és feltétel nélkül szereted önmagad, tisztában vagy magaddal, ismered önmagad. Ha békét lelsz magadban, akkor fog kutyád is békét lelni benned. Mert hozzád van kötve az élete, teljes mértékben tőled függ. Te hozod a szabályokat, a határokat, a korlátokat az életében, Te adod neki az otthont. Kutyád olyanná válik amilyenné Te teszed. Kutyát emberéről...

A jóga egy kitűnő önismereti út, ami felfedi a múltad, segít elfogadni önmagad, megtanít figyelni a valódi érzéseidere és meglátni az élet összefüggéseit. Amint elkezdesz magadra objektíven tekinteni, elkezded objektíven szemlélni a körülötted lévő világot is. Aztán a kutyádat is.

És felmerühet  benned a kérdés: miért van kutyám? mi célt adok a kutyámnak?
Talán a legnehezebb kérdés ez amit kutyások többsége tudatlanul válaszol meg: aranyos, puha, hogy legyen mert mindig is volt, a gyerekem szerette volna…
De miért? Miért jó Nekem, hogy egy másik fajhoz tartozó élőlényt élete végéig magam mellett akarok tartani, hogy tőlem függjön? És miért is jó ez Neki?

Nehéz kérdés, nehéz és fájdalmas út megtalálni rá a választ önmagunkban. Minél mélyebben ástam le magamban, annál jobban körvonalazódott meg bennem a válasz: magánytól való félelem és hogy értékesnek érezzem magam. Ezek az érzések belőlem fakadnak, külső dolgoktól nem kapok megnyugvást.
De hogy jön képbe a kutya oldala? Mi van a másik oldalon amit én adni tudok Neki azon kívül hogy felelősségteljesen ellátom az alap szükségleteit?
Korábbi cikkemben erről bővebben olvashatsz:
http://kutyaoktato.blog.hu/2017/08/30/eletre_nevelve


Nehéz út szembenézni tetteink valódi kiváltó rugóival. De őszintén elmondhatom, hogy megéri.

A jóga gyakorlásod hatása a kutyádra
Tapasztalom, hogy azzal akikkel együtt élek az energiáink egymásra hangolódnak, még ha egy másik fajhoz tartozó állatról van szó akkor is. Ha nyugodt vagyok akkor a környezetem is megnyugszik, ha ideges vagyok akkor a környezetemben tartózkodók is feszütséget kezdenek el érezni a közelemben.
A jóga nekem rengeteget segít az önismeretben, önelfogadásban, önszeretetben és a lelki békém megtalálásában. Az ászana gyakorlások közben érzem, hogy a testemben megindul az energia áramlása, egyfajta nyugalom tölt el, a feszültségek feloldódnak.
Az ásznák gyakorlása a testben végbemenő biokémiai folyamatokban is megmutatkozik. És ezt a kutyák megérzik.
Más lesz az illatunk. Más lesz a kisugárzásunk. Más lesz a testtartásunk. Más lesz az energetiakai állapotunk. Harmóniába kerül a test és a lélek. Ezt Ők is megérzik mint mindenki más a környezetünkben és vonzónak találják a megnyugvást keltő kisugárzást. Keresik a társaságunkat.


A tudatosságod hatása a kutyádra

Az az ember aki önmagával jóban van, az a világgal is jóban van és a kutyája viselkedésében is meglátszik ez a hozzáállás.

 

A  a jóga segít megérteni a tudatos kutyanevelést /tartást / kiképzést / tanítást és empatikussá tesz.

Egyértelművé válik, hogy nincs szükség azokra az elterjedt erőszakos módszerekre amiket manapság sok kutyaiskola és kutyakiképző még mindig használ és előszeretettel megoldásként javasol (fojtó nyakörv, elektromos nyakörv, megalázás, megfélemlítés, ordibálás, póráz rángatás, büntetés...).


Kölcsönös bizalom = együttműködés
Tapasztalom, hogy a kölcsönös bizalom megfelelő kiépítése együttműködést eredményez. A kutyát tudatosan tanítva kinyílik a valódi személyisége és egy láthatatlan kapocs fog összekötni vele. Egy ilyen kapcsolatban előbb utóbb a póráz már fölöslegessé válik, a kommunikáció magasabb szinten működik.

Tanulj és tanítsd a kutyádat erőszak- és büntetés nélkül!
https://virtualiskutyaiskola.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr7713687786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! https://virtualiskutyaiskola.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (5) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (5) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (6) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) coaching (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) cukikutya (1) doga (1) dogcast (2) dogcoach (1) doglife (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) dog training (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (6) együttműködőnevelés (1) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) erőszakmentesen (7) erőszakmenteskommunikáció (1) erőszakmenteskutyázás (3) erőszakmentes kommunikáció (1) érzések (1) etológia (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) forcefree (1) forcefree training (1) gombászkutya (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbikutya (2) hogyan (1) hogyankezdjemel (3) hogyantanítsam (1) hogyantovabb (1) hogyan tanítsam a kutyámat (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelenlét (3) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kapcsolat (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (2) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavírus (3) koronavirus (1) kultúra (1) kutya (24) kutyabajok (8) kutyabarát (19) kutyabarat (1) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (9) kutyabüntetés (1) kutyabuntetes (3) kutyacoach (3) kutyaélet (4) kutyaetológia (5) kutyafajták (14) kutyagondok (2) kutyaharapás (1) kutyainfo (4) kutyaiskola (20) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (16) kutyakikepzes (15) kutyakiképzés (18) kutyakikepzo (1) kutyakiképző (15) kutyakommunikáció (1) kutyakulfoldon (1) kutyakülföldön (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (20) kutyanvelés (1) kutyaoktatás (18) kutyaoktatas (14) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktatás budapest (1) kutyaoktatás erőszakmentesen (2) kutyaoktatás holisztikusan (1) kutyaoktató (2) kutyaoktato (5) kutyaoktató képzés (1) kutyaorr (1) kutyaösztön (1) kutyaovi (10) kutyarténer (16) kutyarténerbudapest (2) kutyás (1) kutyásélet (2) kutyásjáték (5) kutyasjoga (1) kutyasuli (20) kutyasulionline (1) kutyatámadás (2) kutyatanitas (1) kutyatanítás (2) kutyatartás (3) kutyatiltás (2) kutyatréner (5) kutyatrener (11) kutyatréner budapest (1) kutyatükör (2) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (6) kutyázás (1) kutya tanítás (1) kutyoktatas (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) lathatatlanporaz (11) lathatatlanporazmodszer (3) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbjáték (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) mat training (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) mindset (1) minőségi (1) miretanítsamakutyámat (1) mittanitok (1) modernkor (1) modern kutyaoktatás (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (4) online (2) onlinekutyakikepzes (3) onlinekutyasuli (3) onlinetanulás (3) örökbefogadás (1) őrzővédő (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) podcast (1) póráz (1) probléma (1) problémamegoldás (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (1) szaporító (1) szarvasgomba (9) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresőkutya (1) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (4) szimat (4) szimatkurzus (6) szimatmunka (5) szimatolás (4) szimaton (4) szimatonline (10) szimatsuli (4) szimatszőnyeg (3) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) tréner (1) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) triflavadászon (1) triflavadaszon (3) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (3) tudatosság (7) tudomány (2) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) vadászkutya (1) változás (1) varga réka (1) varga réka kutyaoktató (1) városiélet (3) varosikutya (4) városikutya (6) vicsorgás (2) virtualiskutyaiskola (4) vírus (1) virus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (6) yoga (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása