Kutyás aktivitások- I. rész
A tanfolyam után.. Hogyan tovább?!

Sokat gondolkoztál már azon mi mindent csinálhatnál együtt kutyáddal? A napi rutinotokat megtörve kipróbálnál valami új kutyás tevékenységet?
Mára már számtalan kutyás aktivitás létezik a világon és egyre csak bővül ez a színes paletta. Ebben a cikkben összefoglalom Nektek a kutyás aktivitások tárházát. A választást megkönnyítendő, az egyes aktivitások mellé hasznos linkeket is csatolok.


Ha csapatjátékos vagy…

  1. AGILITY
    Talán az egyik legismertebb kutyás ügyességi és gyorsasági sport. Itt az együttműködés, magabiztosság, gyorsaság és koncentráció nemcsak a kutyánál de a gazdinál is fontos szerepet kap.

    Agilitysek csoport
    https://www.facebook.com/groups/170009876343740/


  2. OBEDIENCE
    Az obedience első látásra ijesztően túlszabályozott, “katonás” sportnak tűnhet. De sose ítélj első látásra! Munkavonalas kutyáknak kitűnő lehetőség a túlfűtött energia levezetésére és a fókuszáltságot is rendkívül jól növeli.

    F.R.O.G.- Fun Relationship Obedience Group oldal https://www.facebook.com/obediencecsapat/


  3. FRISBEE
    Tudtad, hogy a frisbee-zésnél a kutyának meg kell tanítani, hogy 4 lábra érkezzen a földre különben hamar az ízületek rovására mehet a sport? És azt, hogy a frisbee keménysége sem mindegy? Vagy hogy előbb Neked kell megtanulnod a dobásokat mielőtt a kutyát tanítani kezded?

    Dogfrisbee Hungary csoport
    https://www.facebook.com/groups/310624785631140/


  4. DOGDANCING
    A DogDancing a trükkök tanulását a tánccal ötvözi és előadóművészetté emeli azt.

    Kriz-O-Dog Training Center és Dogdance Iskola
    https://www.facebook.com/krizodogtraining/


  5. NOSEWORK
    A kutyák szaglása egyedülálló, csodálatos képesség. Képesek akár egy hetes nyomon is elindulni és felkutatni eltűnt személyeket, állatokat. Emellett akár drogot, hamis pénzt is kiszimatolnak.
    Úgy gondolom, hogy a családi kutyák életében is egy nagyon jó szórakozás és munka a keresés megtanítása. Akár a kutya saját játékát akár szarvasgombát keres nekünk, óriási élmény és lehetőség az együttműködés megtapasztalására.

    Ha érdekel a nyomkövetés, Demi a keresőkutya oldala tuti leköt majd.
    https://www.facebook.com/keresokutya/
    https://keresokutya.hu/
    Ha szeretnél szarvasgombászni kutyáddal vagy betekinteni a NoseWork világába:
    https://www.facebook.com/reka.varga.kutyaoktato/?ref=br_rs


  6. TRÜKKÖK
    Véleményem szerint a trükkök tanítása az egyik legszórakoztatóbb dolog. Nincs tétje, amit a kutya is megérez és a gazdi kreatív fantáziája szabja a határt a feladatoknak. Persze, a fokozatosság és a kevesebb több elve itt is fontos a motiváció megtartásának érdekében.

    Néhány ötlet:
    https://www.youtube.com/watch?v=2jLVMPrv4pk
    https://www.youtube.com/watch?v=t-MKV3cKiCE&t=193s


  7. ÁLLATASSZISZTÁLT TERÁPIA
    A kutyák az élet számos területén segítik az embereket. Legyen szó akár mentális, lelki vagy fizikai segítségről. Terápiás-, hallássérült-, mozgássérült-, személyi- segítő kutyák képzéséhez szigorú vizsgán kell tudni helyt állni. A kutyáknak pedig a legkülönfélébb helyzetekben való magabiztos jelenlétet kell elsajátítani. Ez egy munka és életforma gazdinak és kutyának egyaránt.

    Ha szeretnéd csinálni:
    http://segitokutya.net/segitokutya-kepzes/

    Ha szeretnél terápiát igénybe venni: http://www.doktormancsok.hu/allatasszisztalt-terapia/
    http://balanszek.hu/
    https://www.facebook.com/MayaesFrida/


  8. DoAsIDo
    Tudtad, hogy kutyád le tudja másolni a viselkedésedet és sokszor a hétköznapi életben is téged másol?
    A DoAsIDo egy újfajta, szociális tanuláson alapuló módszer, mellyel erősítheted a kutyáddal való kapcsolatodat.

    https://www.facebook.com/DoasIDoTraining/



Ha kutyád ösztöneit fárasztanád…

  1. ŐRZŐ-VÉDŐ
    Kiváló lehetőség kutyád ösztöneinek levezetésére. Egyben nagyon nagy figyelmet is megkövetel a gazditól. Kipróbálni érdemes, ha fenntartásaid vannak e szókombináció hallatán, akkor pedig kötelező. ;) Óriási élményt nyújt, emellett kutyád egy másik oldalát is megismerheted.

    Ha megtapasztalnád:
    https://www.facebook.com/szadadogsport/

  2. MANTRAILING
    Tudtad, hogy már az ember keresést is lehet hobbiként űzni? Számos lehetőség, képzés, tanfolyam, közösség létezik már. Akár városi akár erdei környezetben, a mantrailing hihetetlen jó élményt tud nyújtani.

    Ha szeretnéd megtanulni:
    http://relaxkutyamasszazs.hu/mantrailing-tanfolyam/
    https://www.facebook.com/mantrailingakademia/

  3. EARTHDOG TRIAL
    Terrierek, tacskók vágyálma. Én annak a híve vagyok, hogy mindent lehet imitálni. Ehhez a sporthoz elég akár egy szagminta elrejtése a felállított kotorékba, már az is izgalomba hozza a ‘rövid lábúakat’. Ennek ellenére sok helyen élő állattal tesztelik a kutyákat.

    Ha többet szeretnél tudni:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Earthdog_trial
    https://www.youtube.com/watch?v=BOdaew_Ji9M


  4. TREIBBALL, TERELÉS
    Juhászkutyáknak ajánlott sport. A triebball a juhokat imitálja. Rengeteg lehetőség és ösztönkielégítés rejlik ebben a sportban. Ha pedig élő juhokkal dolgoztatnád meg kutyádat, természetesen arra is van lehetőség.

    Juhok terelése:
    https://www.facebook.com/pg/HTCVasad/about/?ref=page_internal
    https://www.facebook.com/CorrielochSheepdogs/

    Treibball:
    https://www.facebook.com/iTreibball/


  5. VADÁSZAT
    A vadászatot a lista teljessége miatt vetem fel. Vadászkutyák ösztönkielégítésére kitűnő. A természet és az élőlények iránti tisztelet felettébb fontos ennél a tevékenységnél.

14. COURSING
Mondhatni az agarak és whippetek második otthona a coursing pálya. E kutyafajták ösztönkielégítésére a zsákmány üldözés már-már elengedhetetlen. De bármely más kutyafajta vagy keverék kutya, aki imád zsákmányozni, megszereti ezt a sportot.

Cooper Coursing
https://www.facebook.com/pg/coopercoursing/about/?ref=page_internal



Ha elnyerte a tetszésedet valamelyik kutyás aktivitás, próbáljátok ki bátran. Vagy akár csak ötletet is meríthetsz az itt felsoroltakból és saját kreatív fantáziádat használva a lehetőségek határa a csillagos ég. Így előbb utóbb megtaláljátok azt a közös pontot amit szívesen csináltok együtt, célt adva a kutyának. Akárhogy is döntesz, kutyád meghálálja a közösen eltöltött minőségi időt és azt hogy Veled együtt tevékenykedhet.

 

Tanulj és tanítsd a kutyádat erőszak- és büntetés nélkül!
https://virtualiskutyaiskola.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaoktato.blog.hu/api/trackback/id/tr1113540673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Varga Réka Kutyaoktató

Képzelj el egy világot, ahol a kutyáddal harmóniában élsz. Nincsenek problémák, nincsenek leküzdhetetlen akadályok. Én elképzeltem és megosztom Veled a tudásomat, hogy Te is megtapasztalhasd a büntetésmentes módszerek felemelő erejét, a békét és a harmóniát. Szeretet. Együttműködés. Bizalom. /// Tudatosság. Önismeret. Jelenlét. Szeretnéd jól csinálni, jól nevelni? Érzed, hogy eljött az ideje szemléletmódot váltani és fejlődni? Érdekel hogyan lehet egy kutyát büntetésmentesen tanítani, és hogy vajon mit is jelent ez? Lehet, hogy a kutyád - agresszív, vagy túl reaktív más kutyákkal/emberekkel szemben, - nem tud nyugodtan otthon lenni egyedül, - lehet, hogy sokszor fél, szorong, - húzza a pórázt, - kakit eszik vagy élelem után kutat… - örökbefogadtad és a kezdeti idill egyszercsak elillant, - egyik napról a másikra furán kezdett el viselkedni, - lehet, hogy kölyök és nem tudod hogyan tanítsd és mit csinálj - lehet, hogy még nincs kutyád de szeretnél, és nem tudod hogy honnan és milyen fajtát válassz - és az is lehet, hogy kijártátok már a kutyaiskolát de mégis hiányzik valami… a kutyád továbbra sem fogad szót vagy kicselez… hiányzik a teljes bizalom és a harmónia. - és még az is megeshet, hogy már feltetted magadnak a kérdést: miért van kutyám, mi célt szolgál az életemben? Lehet, hogy egy problémát szeretnél megoldani vagy épphogy megelőzni és a kezdetektől jól csinálni. Neked vajon mit tanít a kutyád? Dolgozz velem, szeretettel várlak most online! https://virtualiskutyaiskola.hu/

Friss topikok

Címkék

agresszió (5) agresszív (4) agresszívakutyám (3) agresszívkutya (5) aktuális (1) bátorság (1) bizalom (5) bizonytalanság (3) biztonság (3) boldogkutya (1) bordercollie (1) budapest (5) buntetes (2) büntetés (1) büntetésmentesen (6) büntetésmenteskutyázás (2) cél (1) coaching (1) corona (2) coronavirus (3) covid (1) covid19 (3) családikutya (3) cukikutya (1) doga (1) dogcast (2) dogcoach (1) doglife (1) dogscreek (1) dogtraining (1) dogtraininghungary (2) dogyoga (1) dog training (1) düh (1) ebek (1) ebvilág (1) együttműködés (6) együttműködőnevelés (1) élet (2) életmód (1) ember (1) emberek (1) emberetológia (1) emberitényező (1) erőszakmentesen (7) erőszakmenteskommunikáció (1) erőszakmenteskutyázás (3) erőszakmentes kommunikáció (1) érzések (1) etológia (1) everness (1) fájdalom (1) fejlődés (1) félelem (2) felismerés (1) festivalwithdog (1) fesztival (1) feszültség (1) figyelem (1) forcefree (1) forcefree training (1) gombászkutya (1) gyepi (1) gyepmesteritelep (1) gyere (1) harapás (2) hobbikutya (2) hogyan (1) hogyankezdjemel (3) hogyantanítsam (1) hogyantovabb (1) hogyan tanítsam a kutyámat (1) homeoffice (2) india (1) játék (1) jelenlét (3) jóga (2) juhászkutya (1) jutalomfalat (1) jutalomfalattartó (1) kapcsolat (1) karantén (3) karanténban (2) karanténkutyával (2) kézjelek (1) kiskutya (2) kölyökkutya (8) kong (1) kontroll (1) környezetiingerek (1) korona (1) koronavírus (3) koronavirus (1) kultúra (1) kutya (24) kutyabajok (8) kutyabarát (19) kutyabarat (1) kutyabarátfesztiválok (1) kutyabaráthelyek (1) kutyabarátmunkahely (9) kutyabuntetes (3) kutyabüntetés (1) kutyacoach (3) kutyaélet (4) kutyaetológia (5) kutyafajták (14) kutyagondok (2) kutyaharapás (1) kutyainfo (4) kutyaiskola (20) kutyajáték (1) kutyajóga (1) kutyák (16) kutyakikepzes (15) kutyakiképzés (18) kutyakiképző (15) kutyakikepzo (1) kutyakommunikáció (1) kutyakülföldön (1) kutyakulfoldon (1) kutyalabda (1) kutyanevelés (20) kutyanvelés (1) kutyaoktatás (18) kutyaoktatas (14) kutyaoktatásitrendek (1) kutyaoktatás budapest (1) kutyaoktatás erőszakmentesen (2) kutyaoktatás holisztikusan (1) kutyaoktató (2) kutyaoktato (5) kutyaoktató képzés (1) kutyaorr (1) kutyaösztön (1) kutyaovi (10) kutyarténer (16) kutyarténerbudapest (2) kutyás (1) kutyásélet (2) kutyásjáték (5) kutyasjoga (1) kutyasuli (20) kutyasulionline (1) kutyatámadás (2) kutyatanitas (1) kutyatanítás (2) kutyatartás (3) kutyatiltás (2) kutyatrener (11) kutyatréner (5) kutyatréner budapest (1) kutyatükör (2) kutyávalazélet (3) kutyavalotthon (1) kutyavárosban (2) kutyavilág (1) kutyaviselkedés (6) kutyázás (1) kutya tanítás (1) kutyoktatas (1) kutyviselkedésprobléma (2) labdák (1) lathatatlanporaz (11) lathatatlanporazmodszer (3) lefáraszthatatlankutya (1) legjobbjáték (1) lepesrollepesre (2) lepesről lépésre (1) lifecoaching (1) lpm (1) marad (1) maradjotthon (1) maradjotthonkutyaval (1) mat training (1) megelőzés (2) megoldás (1) megőrültakutyám (1) menhely (1) mentálisaktivitás (1) mentálisfárasztás (4) mibajaakutyámnak (1) miért (1) miértcsinálja (2) miértek (1) miértvankutyád (1) mindset (1) minőségi (1) miretanítsamakutyámat (1) mittanitok (1) modernkor (1) modern kutyaoktatás (1) morgás (2) motiváció (1) munkaotthonról (1) mytique (1) napi (1) napiaktuális (1) nem (1) neveldakutyád (1) nosework (1) nyakörv (1) okok (1) önismeret (4) online (2) onlinekutyakikepzes (3) onlinekutyasuli (3) onlinetanulás (3) örökbefogadás (1) őrzővédő (1) ösztönkezelés (1) ösztönök (2) otthon (2) otthonlét (2) pestikutya (3) podcast (1) póráz (1) probléma (1) problémamegoldás (1) problemaskutya (1) pszichológia (1) pszichológiaéskutya (1) samsara (1) snufflemat (1) stepbystep (2) szaglás (1) szaporító (1) szarvasgomba (9) szarvasgombakereses (6) szarvasgombakeresokutya (9) szarvasgombakeresőkutya (1) szarvasgombamagyarorszag (6) szarvasgombászkutya (1) szeparacio (1) szeparációsszorongás (2) szeretet (4) szimat (4) szimatkurzus (6) szimatmunka (5) szimatolás (4) szimaton (4) szimatonline (10) szimatsuli (4) szimatszőnyeg (3) szocializáció (1) tanítás (2) tanítsd (2) tapasztalat (1) tartós (1) tenyésztő (1) termékajánló (1) tiltás (1) tippek (1) tréner (1) trénerbudapest (2) treningterv (2) trifla (7) triflaeb (1) triflakereses (4) triflakutya (7) triflakutyavizsga (4) triflamagyarorszag (2) triflavadászkutya (1) triflavadászon (1) triflavadaszon (3) truffledog (1) trufledog (1) tudatoskutya (3) tudatosság (7) tudomány (2) tükör (1) ül (1) ulrichjozsef (1) unaloműzés (1) utazás (1) vadászkutya (1) változás (1) varga réka (1) varga réka kutyaoktató (1) városiélet (3) városikutya (6) varosikutya (4) vicsorgás (2) virtualiskutyaiskola (4) virus (1) vírus (1) vírusidején (1) viselkedés (1) viselkedésprobléma (6) yoga (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása